Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés: megújul a hulladékgazdálkodási rendszer

Jövő év júniusáig elindul a mosonmagyaróvári nagytérség korszerű hulladékgazdálkodási rendszerének végleges üzeme. A megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszer keretein belül többek között bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, Jánossomorján hulladékkezelő központot, a környező településeken pedig hulladékudvarokat létesítenek.
A sikeres közbeszerzések eredményeként épül meg a jánossomorjai hulladékkezelő központ, valamint tíz hulladékudvar is Beled, Csorna, Halászi, Jánossomorja, Kimle, Kóny, Lébény, Mosonmagyaróvár, Rajka és Szany településeken, melyeket tegnap adtak át munkavégzésre.

A megvalósuló rendszer első elemeként fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést: 166 db hulladékgyűjtő szigetet létesítenek, minden településen legalább egy, szigetenként négy edényt (műanyag, papír, fém, üveg) helyeznek ki.

Bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, a lakosság számára családi házas övezetben kiosztanak huszonötezer 60-240 literes szelektív gyűjtőedényt. Ebben a gyűjtési formában csak a kettő vagy annál több fővel rendelkező háztartások tudnak részt venni, ott ahol a plusz edény elhelyezésére lehetőség van.

A házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést is fejlesztik: ingyenesen kiosztanak tízezer zöldhulladék-gyűjtő edényt a keletkező és komposztálható zöldhulladékok (fű, lomb, stb.) szervezett begyűjtésének elősegítésére. A közterületi zöldhulladék-gyűjtés segítése érdekében a városi többemeletes lakókörzetekben kihelyeznek háromszáz 1100 literes zöldhulladék-gyűjtő edényt a háztartásokban keletkező zöldhulladék-gyűjtésére.

A Jánossomorjai Regionális Hulladékkezelő Központban két új üzemcsarnok épül, amelyben elhelyeznek egy válogató, és egy mechanikai feldolgozósort. A két csarnok mellé új szociális épület is létesül, továbbá új komposztálóteret is kialakítanak, új önjáró komposztforgató beszerzésével.

A szelektív gyűjtés és a hulladékudvarok kiszolgálására 6-6 új járművet szereznek majd be a biohulladékok, illetve a szelektíven gyűjtött hulladékok begyűjtésére, 2-2 új jármű végzi majd a konténerek cserélését és szállítását. A válogató és mechanikai feldolgozó technológiák mellé új rakodógépeket szereznek majd be.

Október 3-án megtörtént a hulladékudvarok munkaterület átadása, a tervek szerint legkésőbb 2013. június 30-ig teljes kapacitással elindul az új korszerű hulladékgazdálkodási rendszer.

Olvasóink írták

 • 2. Senki* 2012. október 06. 18:24
  „Eddig is próbáltam szelektálni, elvinni oda ahol ilyen "sziget" -féle működött. DE: sokszor úgy tele voltak ott a konténerek, hogy volt, aki nem akarta hazacipelni, inkább mellészórta - így több a kár, mint a haszon.
  Ettől az egész újítástól ISMÉT drágulni fog a szemétdíj -ez biztos. Most is drágább lett, anélkül, hogy bárki ezt közölte volna velünk. Mi lenne, ha arra is áldoznának, hogy annyiért fizessünk, amennyit teljesítenek? Vagyis ahányszor üríttetem a kukát, annyit fizethessek. Ez más helyeken már megoldott.”
 • 1. pancser 2012. október 05. 17:28
  „Uram segíts, most is ott van szemét ömlesztve ahol a szelektív hulladékgyűjtést végzik. Nem kellet volna ezt inkább más városokban kipróbálni? A zöld hulladék, a lenyírt fű még aznap erjedésnek indul, melegszik, mi lesz ebből akár 3 nap múlva, a rothadás szaga tölti majd be a várost, és muslicafelhők?
  "166 db hulladékgyűjtő szigetet létesítenek, minden településen legalább egy, szigetenként négy edényt (műanyag, papír, fém, üveg) helyeznek ki. " Még egyetlen egyet sem használnak normálisan, sem városban, sem a megyében, nem láttam még ilyet! Akinek ez a módi tetszik telepíttessen egyet a háza elé!
  Szerintem a hulladékot válogassák szét a szeméttelepen ez ott megoldható, nekem minden esetre nem kell szelektív hulladék gyűjtő edény! A legfontosabb: ki fizeti a révészt? A 25 000 edény mibe kerül...... nooormális?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tök jó hét a Vackor Óvodában - videó

Videós riport a mosonmagyaróvári óvodából, ahol a szülők is részt vettek a töklámpás felvonuláson. Tovább olvasom