Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Házépítés nemes összefogással

A faluban soha nem látott összefogásnak köszönhetően szinte hetek alatt újjáépült a Bösi család januárban porig égett darnózseli háza.
Apa és fia: A bajban megtapasztalták a szolidaritás erejét.
Igen rosszul kezdődött az idei esztendő a darnózseli Bösi családnál. A Sport utcai házban lakó három férfi – az édesapa és két testvér – egyik percről a másikra maradt fedél nélkül, amikor január 3-án este porig égett az épület tetőszerkezete.

– Éppen vacsorához készülődtünk, amikor észrevettem, hogy világosság szűrődik ki a padlásfeljárótól – emlékezik vissza a szörnyű estére Bösi Ernő. – Amikor közelebb mentem, már látni lehetett, hogy füst is szivárog a padlásról, majd ahogy elhúztam az ajtót, belobbant az egész tető. Rögtön mindhárman kimenekültünk a házból, miközben már az egész tetőszerkezet lángolt és több helyen beszakadt, valamint a födém is helyenként átégett. Néhány perccel később megérkeztek a helyi önkéntes tűzoltók és a hivatásos egység kiérkezéséig megfékezték a lángokat – meséli Bösi Ernő.

Ahogyan néhány perc leforgása alatt fedél nélkül maradtak Bösiék, szinte olyan gyorsan érkezett a segítség is. Még szinte lángolt a tető, a helybéliek már tucatjával érkeztek a Sport utcai ház elé, hogy segítsenek a szerencsétlenül járt családnak.

– A tűzoltók szinte még be sem fejezték a munkájukat, a környékbeliek máris a segítségünkre siettek, hogy kimentsék a bútorainkat. A helyi termelőszövetkezet elnöke rögtön felajánlott egy fedett helyet, ahová a megmaradt dolgainkat betehetjük, sőt, még egy teherautót is a rendelkezésünkre bocsátott a szállításhoz. A polgármester pedig egy szükséglakást biztosított számunkra, amíg újraépül a házunk, ám erre nem volt szükség, mert a rokonok befogadtak bennünket, majd néhány nap múlva az egyik utcabeli lakatlan házat ajánlotta fel átmenetileg a tulajdonosa.

– A tűzeset utáni napon újabb kellemes meglepetés ért bennünket, amikor a leégett házunk előtt számos falubeli várt bennünket talicskával, lapáttal a kezében, hogy segítsenek eltakarítani a romokat. Két helybéli építési vállalkozó pedig felajánlotta, hogy soron kívül elvégzi a munkákat. A helyiek segítségével két nap után már épült a ház.
– Az építkezés mellett számos egyéb más formában segített bennünket a falu. A vasárnapi misén a templomban nekünk gyűjtöttek a hívők, a vendéglős az ebédünket biztosította mindennap, de volt olyan is, aki egy tál almás pitét hozott át vagy egy kiló virslit adott.
– Rendkívül jó érzés, hogy a falu ilyen önzetlenül mellénk állt a bajban, nélkülük biztosan nem tudtunk volna ilyen gyorsan talpra állni. Hálával tartozunk Darnózseli egész lakosságának, és nem hittük volna, hogy létezik még a mai világban ilyen szolidaritás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos beruházás a határon

Nagyszabású beruházás kezdődhet hamarosan a rajkai határátkelőtől néhány kilométerre fekvő Rusovcén… Tovább olvasom