Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

˝Hazavárják˝ a téli fesztivált

Mosonmagyaróvár - Idén újból a Magyar utcában szerveznénk meg a téli fesztivált – erősítette meg Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A sétálóutca vendéglátói, kereskedői örömmel fogadták a hírt.

Kísérleti jelleggel a kulturális központban és környékén szervezte meg a Flesch Nonprofit Kft. a legutóbbi téli fesztivált.

– Abban bíztunk, hogy a kulturális központ programjai – ebben az időszakban kilenc telt házas színházi előadást is tartottunk – megállítják a faházaknál a vendégeinket, és hogy a rendezvények előtt vagy után megisznak egy forralt bort, de be kellett látnunk, hogy ez az elképzelésünk nem vált be – magyarázza Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki kifejtette: az idei fesztivál helyszíne kapcsán több lehetőség is felmerült, de minden bizonnyal marad a már megszokott Magyar utcai terület, Mosonmagyaróvár egyik legfontosabb identitáspontja.

A régi helyszínen: Idén újból a Magyar utca adna otthont a téli fesztiválnak.
A régi helyszínen: Idén újból a Magyar utca adna otthont a téli fesztiválnak.

– A legutóbbi fesztiválra mintegy 2,5 millió forintot költöttünk, az ideire igyekszünk többet tartalékolni. Szeretnénk, ha a faházakat kedvező áron tudnánk kiadni a kézműveseknek, iparművészeknek, ezzel is becsalogathatnánk őket, hogy többen kínáljanak változatos termékeket, hogy a vásárlóknak érdemes legyen ide kijönni és itt beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Bízunk benne, hogy a Magyar utcai vállalkozók is aktívabbak lesznek, hosszabb nyitva tartással, kedvezményekkel csábítják majd üzleteikbe a fesztivál látogatóit – hangsúlyozza a fesztiválszervező, aki elmondta, hogy például egy műjégpálya felállításán is gondolkodnak. A színpad a Magyar és a Tímár utca sarkán kapna helyet. A rendezvények megszervezésében egyeztetniük kell a Szent Gotthárd-plébániatemplom programjával.

Szeretnénk, ha a faházakat kedvező áron tudnánk kiadni a kézműveseknek, iparművészeknek, változatos termékekkel - mondta Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője.
– 2009-ben rossz döntés volt elvinni a téli fesztivált, de rossz döntés volt 2008-ban reklamálniuk a vállalkozóknak. Remélem, idén lesz lehetőség a párbeszédre, az egyeztetés nem árt és az okos gondolatokat meg kell hallgatni – mondja Csalló Gábor vendéglátó, aki szerint az itteni vállalkozóknak a fesztivál elsősorban egy promóciós lehetőség. A vendéglátóhely vezetője forralt borral, árengedményekkel, rendezvénysátorral készült a korábbi sétálóutcabeli fesztiválokra.

– Örülnék, ha újból a Magyar utca adhatna otthon a fesztiválnak, az utóbbi alkalommal nagyon hiányzott a sétálóutcából az ünnepi hangulat, a nyüzsgés – véli Tóth Péter, az egyik Magyar utcai ékszerbolt tulajdonosa, aki hozzátette: decemberben amúgy is kedvezményekkel kedveskednek a vásárlóiknak, de a hosszabbított nyitva tartáson is elgondolkodnak majd.

A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület saját faházát felállította a legutóbbi fesztiválon is, a jótékonysági forraltbor-árusítás bevételét a rászoruló szakmunkástanulók megsegítésére fordítják. Winkler Károly, a szervezet elnöke szerint is jó ötlet lesz visszavinni a sétálóutcába a rendezvényt.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. pancser 2010. január 27. 14:38
  „24-hez! Nem nagyon érdekel mi lesz a Magyar utcával meg az ottani kereskedőkkel. Tartsátok meg Ti széplelkek magatoknak és sétéljatok rajta, csakhogy nem látom a sétátokat! Kong a Magyar utca visszhangzik az ürességtól, leglább Ti okosok sétálnátok de nem teszitek! Nappal sincs semmi este meg pláne nincs semmi!”
 • 26. Rózsi 2010. január 26. 20:37
  „Igen de a gyalogosok is majdnem mindig a kerékpár úton mennek. Valahogy nagyon nem jól van kijelölve ott a közlekedésre szánt helyek.Szíves figyelmébe ajánlanám az illetékeseknek. Mi lenne ha a biciklisek a középső részén mennének és lenne hely bőven a gyalogosoknak is.”
 • 25. Griffin 2010. január 26. 17:05
  „autópályát elterelni a Magyar utca felé, és stoptáblákkal meg halálfejes jelzésekkel megállítani mindenkit, hogy azonnal vásároljanak az igaz magyar kereskedőktől! Amíg vásárolnak, a színpadon felléphetnének a helyi tánccsoportok, lenne nekik kultúra is. Mindez 0 Celsius alatt már télinek számít, kész a téli fesztivál rövid programja :-)”
 • 24. KoPi 2010. január 25. 19:20
  „RickCartman:
  <moderálva> Szerencse, hogy a buta ötleteitekre senki nem lesz vevő. Nem azért nem megy a vevő a Magyar utcába, mert sétáló utca, hanem azért, mert a kereskedők is pancserok. Ugyan miként mennének az emberek ezekbe az üzletekbe, ha már zárva vannak akkor, amikor a normális ember végez a munkahelyén. Talán a kereskedőknek kellene alkalmazkodni a vevők igényeihez és nem fordítva. De megmondjam, hogy a kereskedők mit szeretnének? Hát azt, hogy a polgármester fogja kézen a vevőt, vigye be a boltba és még lehetőleg fizessen is helyette. Hogy a kereskedéshez kellene egy kis innováció, ötlet, kreativitás, nem ártana normális nyitva tartás? Ez eszükbe sem jut. Csak siránkozni tudnak és szipogni a régi szép időkön, amikor özönlött az osztrák vevő a jó minőségű és olcsó magyar termékekre szolgáltatásokra. Azóta oda a minőség és az ár is magasabb, mint a nezsideri, hát miért jönnének ide? Érdekes volt a karácsonyi vásár idején Győrben az árusokat járni, nem egy termék 20-30 %-kal olcsóbb volt, mint a Magyar utcában! Pedig nem is volt az olyan régen, hogy ha jött az osztrák vendég, akkor a magyart felállították az asztaltól, hogy legyen helye a sógornak. Most viszont, hogy ennek a világnak vége, ki kellene találni azt, hogy miként csábítsák vissza a vevőket. De nem autókkal!”
 • 23. RickCartman 2010. január 24. 19:31
  „akkor volt jó világ, mikor még autók járhattak a Magyar utcán, sőt még busz is! Reméljük, változnak az idők, ahogyan írjátok, és hamarosan megint így lesz!”
 • 22. Imcsi 2010. január 24. 14:44
  „De apám, hát nem érted? Most nincs se forgalom, se parkoló. Ott állhatna meg, ahol akar, a járda és a kerékpárút kivételével. És hol áll meg? A kerékpárúton! Az más téma, hogy a kerékpárosok sem mindig a kerékpárutat használják. Ez nem mentség a számára!”
 • 21. pancser 2010. január 24. 14:28
  „Egyre jobban tetszik az autós ötlet. A Magyar utca elég tágas ahhoz, hogy lehessenek parkolók, ha lesznek nagyobb rend lesz mint most. Az üzletek jobb megközelíthtősége forgalmat generál. Fontolják meg ezt az üzletek tulajdonosai. Itt csak praktikus oldalát kell a dolognak nézni nem kell környezeti elmélkedésekbe bocsátkozni. Ha így marad ahogy most van, akkor nyugodtan lehúzhatják a rolókat, csak néhány öreg néni totyog majd arra megszokott útján.”
 • 20. Imcsi 2010. január 24. 13:02
  „A kihalt Magyar utcán hol parkol az autó? A kerékpárúton!
  http://kepfeltoltes.hu/091109/mio316_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  És 10 perccel később, mikor a másik üzletben van dolga a vezetőnek:
  http://kepfeltoltes.hu/100124/mio317_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Mi lenne itt, ha megnyitnák az autóforgalomnak? Na, ezért ellenzem!”
 • 19. pancser 2010. január 24. 12:43
  „18-hoz! Ahogy a Baross utat lehet keresztezni, miért ne lehetne a sokkal kisebb terhelésű Magyar utcát, akár mindkét helyen. Hidd el nem válna kárára egyetlen üzletnek sem. Sőt még azt is megkockáztatom, hogy az Ambrózia vendéglő vendégei részére legyen egy parkoló az utcában. A többletbevételből jutalékot mernék kérni.”
 • 18. Imcsi 2010. január 24. 11:57
  „Magyar utca kihalt , ez való, de a autóforgalom számára megnyitni nem szabadna! Egyedül a Tecso vásárlói igényelhetnék az autós megközelítés lehetőségét, hogy ne kelljen messze cipelni a vásárolt árucikkeket! Bankba, ruházati boltba, étterembe, cukrászdába stb, tessék gyalogosan menni!”
 • 17. pancser 2010. január 24. 07:40
  „16! Alighanem érintett vagy a Magyar utcán. szélmalomharcot vivsz mint Don Qujote az óriásokkal, hiába. Ismered azt a mondást, az idők változnak, vele változunk mi is. Ha ezt valaki nem veszi tudomásul magának árt. A szupermarket környékén, egy óra altt több vendég fordul meg mint a Magyar utcán egy hét alatt. Ahogy elnézem a Tesco éttermében, presszójában, sőt az utcán a kebabosnál egészen kíválóan érzik magukat az emberek!”
 • 16. KoPi 2010. január 24. 05:55
  „Abrafax, pancser:
  Még szerencse, hogy az ötletek megvalósítását nem rátok bízzák. Olyanokra, akik csak autóból látják a világot. Pedig, ha egyszer kiszállnátok a bűzládáitokból, rájönnétek, hogy van világ autó nélkül is. Gyalogosan, kerékpárosan. Nem baj, járjatok csak a tescoba, én meg a Templom utcai hentesnél vásárolom a csodálatos töpörtyűt, szalonnát, hurkát, kolbászt. Gyalog! És a Magyar utcai kicsi cukrászdába viszem fagylaltozni a gyermekemet és nagyot sétálunk fagyinyalás közben. És a Magyaros, vagy a Korzó teraszára ülök ki egy pohár sörrel és élvezem a tavaszi napsütést. És nagyon örülnék neki, ha a bankok helyett további kávézók, cukrászdák, sörözők, szórakozó helyek nyílnának a Magyar utcában. És annak is örülnék, ha a "kínai" oda nem illő épületét is lebontanák, mert iszonyú ronda, semmi keresni valója nincs a Magyar utcában.”
 • 15. pancser 2010. január 23. 21:29
  „Kár vitatkozni arról ami úgyis nyilvánvaló, hogy meghalt a Magyar utca. Hol vannak már a turisták? A korábbiak se azok voltak, csak a potyára jöttek. Ha odatelepítik a faházakat, akkor meg az lesz a baj. Ki a fene jár a Magyar utca mélyére? Senki! Magam is csak a lipóti pékségig megyek, másokkal együtt. Akik a kínai boltba járnak nem feltétlenül a karácsonyi hangulatra szomjazók közül kerülnek ki. Még a bankomat is azok közül választottam amelyliket meg lehet közelíteni kocsival, ez pedig nem a Magyar utca. Ez van! Ilyen szempntból, miért ne lehetne megnyitni a Magyar utcát a gk.-ik előtt, nem nagyon sétál ott senki. Állítom forgalom növekedést is hozna a részleges megnyitás. Begyepesedett, megmerevedett agyakkal nem sokra megyünk, viszont ötletekkel igen. Egy jó megoldáshoz igen sok ötlet kell!”
 • 14. Abrafax 2010. január 23. 20:23
  „13. KoPi
  Harminc évvel ezelőtt a sétálóutcát tarthatták őrült ötletnek.
  Az este 10-es nyitvatartás ma is elég meredek dolog.
  A Lucsony étterem, az Anna és a Várkert kávézó vendégei fő közlekedési utak mellett üldögélnek.
  Ehhez képest én nem átmenő forgalmat, hanem behajtást és parkolást javasoltam. Azt is csak napközben.
  Ha van jobb ötlet...”
 • 13. KoPi 2010. január 23. 17:11
  „Abrafax:
  Remélem senki nem veszi komolyan az őrült ötletedet! Milyen jó is lenne a teraszokon üldögélő turistáknak a kipufogó gázt szívni! Teljesen agyament ötlet. Autóval járjanak bevásárolni a tesco-ba és a többi multiba.”
 • 12. Abrafax 2010. január 23. 15:00
  „Szóval a Magyar utcát egy irányban, a Deák tértől a Honvéd utcáig újra meg kell nyitni a forgalom előtt, egy sáv személyautóknak, egy sáv parkoló(mint Soós János utcában). Honvéd utcában megfordítani a forgalom irányát.Mindenki kocsival jár bevásárolni: ez van. Változnak az idők, eltelt húsz év. Ha sétálóutca helyett egy nagy méretű parkolóról nyílik egy üzlet, máris nagyobb a forgalma. Egy sor térhatároló a járda felé, szintben kiemelt gyalogátkelők, meg tizenöt-húsz közlekedési tábla nem egy hű de nagy költség, főleg, ha a kereskedők is beszállnak.
  Jókai utca, templomtér, evangélikus templom előtti rész a szökőkúttal maradhat a gyalogosoknak, rendezvényeknek. Bőven elférnek rajta. Az üzlet átlagos méretét pedig növelni kell a kereskedőnek, ha 2010-ben forgalmat akar, de ez már legyen az ő gondjuk.”
 • 11. Abrafax 2010. január 23. 14:42
  „Ajánlom aszervezők figyelmébe, hogy a bevásárlóutca-funkció évről évre kifelé mozog a belvárosból.
  A Kórház utcában, Károly utcában, Malom-szeren lassan több az üzlet, mint a Magyar utca belsejében.
  Ez persze városfejlesztési szempontból is érdekes, de ez már más lapra tartozik.”
 • 10. geemaister 2010. január 23. 14:02
  „De jó lesz megint 9 bor árus :D:D Adhatnának valami jobb forralt bort is. Aki egy kicsit ért a borokhoz ill. ivott már jó forralt bort, az tudja hogy az agyon cukrozott az nem menő:D Hajrá óvár hajrá pancsolt bor! (tisztelt sajnos annak nagyon kevésnek aki igazi bort ad és normális arányba adja cukrot meg a fahéjat hozzá)”
 • 9. pancser 2010. január 22. 23:22
  „6-hoz! Tényleg "juh"i? Most borítékolom neked bukta lesz a Magyar utca is. De ne hidd, hogy ezt akarom, legyen sikeres! Sztem az evangélikus templom körüli részen lényegesen nagyobb a mozgás mint a halódó utca belsejében.”
 • 8. KoPi 2010. január 22. 19:43
  „Ez jó lecke volt minden érintettnek, de legfőképpen a Magyar utcai kereskedőknek. Más - normális - városokban még este 10-kor 11--kor is nyüzsög az élet. Itt is meg kell szervezni a nyújtott nyitva tartást, továbbá programokat és persze a marketing is kellene hozzá. Na mindegy, spongyát rá, fogjunk össze és csináljunk együtt idén olyan adventi vásárt, hogy messze földön híre menjen!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsi Hapsi: Mozgó ruhabolt, hamis ruhák Rajkánál

A pénzügyőrök egy kisebb falu felruházáshoz elegendő, több mint 12 ezer darab védett márkajelzésű,… Tovább olvasom