Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Házakat csúfító falfirkák

Elsősorban a korszerűsített panelházakat, de a régi épületeket sem kíméli az a festegető, aki Mosonmagyaróvár-szerte hagyja a falakon ugyanazt a kézjegyet. A lakókat felháborítja a rongálás. Nyomoz a rendőrség is.
„Hosszú évek után tavaly októberben végre befejeződhetett Mosonmagyaróváron a Kormos 12–18. számú lakótömbünk szigetelése. Örömünk nem sokáig tarthatott. Egy év sem telt el és a frissen szigetelt lábazatot barbár módon valaki vagy valakik több helyen is megrongálták. Pár nap múlva a Kormos 14. számú házat firkálták össze úgy, hogy azt le sem lehet mosni a speciális szigetelőanyag és festés miatt. Sajnos, ezt követően majdnem mindennap folytatják más-más lakótömb rongálását. A környéken már alig van olyan felújított panelház, amit ne firkáltak volna össze. Nem értjük, hogy a rendőrség miért nem lép fel határozottabban és miért nem küld járőröket a városközpontba, hogy megfékezzék ezt a borzalmas rongálást. Hiszen mi, lakók nem kis hozzájárulásból újítottuk fel ezeket a házakat. El sem tudja képzelni a rongáló vagy rongálók, hogy micsoda fájdalmat okoztak művükkel. Nekünk, lakóknak is nagyobb éberségre van szükségünk, hogy a rongálókat minél előbb elkapjuk és megkapják méltó büntetésüket" – írta szerkesztőségünknek mosonma- gyaróvári olvasónk.

A várost járva magunk is megtapasztalhattuk, hogy nem csak a városközpontban jelennek meg a jellegzetes falfirkák. Mosonban például a Fürdő utca elején és végén is találtunk belőle.

– Szomorú, felháborító, gusztustalan – ilyen jelzőkkel illették a megkérdezett városközpontiak a „festményeket".

Dobos László hígítóval mosta le a festéket az ablakokról, de a falnál már ez a megoldás sem használt.
Dobos László hígítóval mosta le a festéket az ablakokról, de a falnál már ez a megoldás sem használt.


– Ez nem művészet, hanem mások munkájának a lerombolása – vélekedett egy neve elhallgatását kérő férfi. Szűcs Lajosné szerint szomorú az eset, s reméli, már több ház nem esik festegetés áldozatául. Mészáros Csilla szerint a Széchenyi utca 14. szám alatti társasházat is nem sokkal azután firkálták össze, hogy a felújítás elkészült. „Nem nap közben, hanem éjszaka festegetnek, így nehéz tetten érni őket. Ugyanaz a felirat jelenik meg mindenhol" – teszi hozzá egy másik járókelő.

– 80–100 ezer forintos kárt okoz egy-egy ilyen firka – mondja már Nyitrai József közös képviselő, aki szerint már volt arra példa, hogy rongáló fiatalt fogtak, s az okozott kárt a szülőnek kellett megtérítenie. Másként a lakókat terheli a felújítás költsége. „Eszköztelenek vagyunk, hiszen éjszaka dolgoznak a festegetők" – tette hozzá.
Dobos Lászlónak a Széchenyi u. 29. alatti társasház feliratával kellett megküzdenie. Felesége itt bérel üzlethelyiséget, melynek ablakáról hígítóval mosta le a festéket. Mint mondta, hamarosan ezt az épületet is korszerűsítik, és csak remélni tudja, hogy nem vár rá hasonló sors, mint a szomszédos társasházakra.

A Mosonmagyaróvári Rend- őrkapitányság rongálás bűn- cselekmény alapos gyanúja miatt folytat nyomozást – erősítette meg Csokán Csaba, hozzáfűzve, hogy a hasonló esetek megelőzésére fokozzák a gyalogos járőrszolgálatot a városban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a helyén van a ˝horvát tükör˝

Egy hónapja, hogy kitették Bezenyén a „horvát tükör" táblát, ma is a helyén van. Vélhető kezdeményezője máig nem szolgált magyarázattal. Tovább olvasom