Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Havi húszmillió veszteség az új szabályozók miatt

Hétfői ülésén kerül Mosonmagyaróvár képviselő-testülete elé a Karolina Kórház helyzetéről szóló tájékoztató.
Hétfői ülésén kerül Mosonmagyaróvár képviselő-testülete elé a Karolina Kórház helyzetéről és fejlesztési elképzeléseiről szóló tájékoztató. Dr. Vermes Tamás megbízott igazgató részletes beszámolójából kiderül többek közt, hogy az új finanszírozási szabályok a fekvőbeteg-ellátásban havi mintegy 12 millió forint bevételkiesést okoznak az intézménynek.

A járóbeteg-ellátásban a betegforgalom jelentős emelkedése mellett a finanszírozás csökkentése havi 3 millió forint kiesést jelent. A krónikus ellátás területén is mintegy 1 millió forintos mínuszt szenved el az intézmény.

Az elszámolási szabályok szigorodása további bevételkieséssel jár. A finanszírozási feltételek változása miatt összességében mintegy 20 millió forintot veszít el havonta az intézmény.

A kiadási oldalon a minimálbér és a közalkalmazotti bértábla változása miatt olyan bérfejlesztésekre kényszerült az intézmény, melyek forrása nem biztosított. Az áfa 20 százalékra emelése további 700 ezer, az energiaárak emelkedése pedig 1,5 millió forint többletkiadást jelent havonta.

Megbízási szerződés

Az úgynevezett színlelt szerződések körüli jogi bizonytalanság oda vezethet, hogy az eddig vállalkozóként foglalkoztatott közreműködőkkel megbízási szerződést kell kötnie az intézménynek. A Kórház havonta 8 millió forint körül fizet ki vállalkozói szerződések keretében orvosi közreműködői díjat, így ez a változás lényeges költségnövekedéssel járhat. Megegyezés született az érdekvédelmi szervezetekkel, hogy kölcsönösen kialkudott összeg fejében szüneteltetik, illetve megszüntetik a munkajogi pert a Kórház ellen, amit a nem kötelezően adható pótlékok ügyében indítottak. Ennek várható kiadása mintegy 1,5 millió forint lesz. Az ügyeleti munka díjazásának a hazai és az uniós szabályozás közötti különbsége miatt összességében 97 millió forintos követeléssel lépett fel a Kórházzal szemben 74 dolgozó.

Tovább romolhat a helyzet

A tájékoztató kitér az intézmény adósságállományára is. Eszerint a Kórház adóssága 2004-ben nőtt meg jelentősen – 129,4 millió forintra –, ami 2005-ben tovább emelkedett 187 millióra.
Az idei év első háromnegyedében a növekedés üteme lelassult, jelenleg 221,79 millió a Kórház adóssága. Az év hátralévő részére azonban a kedvezőtlen finanszírozás és a rekonstrukció miatti bevételkiesésből újabb növekedési tendencia jósolható.

Több krónikus ágy

A Karolina Kórház az október elején az Egészségügyi Minisztérium által kiírt – szokatlanul rövid beadási határidejű – pályázatra két anyagot adott be. Az egyik az intézményi struktúraátalakítást szolgáló tervezet, a másik a megyei, valamint a csornai Kórházzal közösen elkészített, a kistérségi együttműködést, a területi egyenlőtlenségek felszámolását szolgáló pályázat volt.

A saját pályázatot a minisztérium elfogadta. Ennek fő célja a 302 ágyas Kórház gazdasági helyzetének stabilizálása, a működés hatékonyságának növelése, valamint a lakossági igények rugalmas és magas színvonalú kielégítése. A struktúraátalakítás lényege, hogy az aktív ágyak csökkentésével a krónikus ágyak számát növelik 25,5-ről 41,7 százalékra. Az aktív fekvőbeteg-szakellátást végző osztályokat az A és F épületekbe koncentrálják, valamint egynapos ellátási egységet hoznak létre. Az így kialakuló struktúra megfelel a krónikus ágyak iránti fokozott lakossági igénynek és a kormány szándékának is.

Nem lesz elbocsátás

Az aktív ellátás ágycsökkentése során felszabaduló személyzet a nagyobb ápolási igényű krónikus ellátásban kap feladatot.
A struktúra átalakítása során további létszámleépítésre nem nyílik lehetőség, mert az már veszélyeztetné az ellátás biztonságát.
Az ágyszámcsökkenést elszenvedő belgyógyászati jellegű szakmák igyekeznek az ellátást a járóbeteg-szakellátás felé tolni, illetve a tüdőgyógyászat terén a betegek egy részét átveszi a megyei Kórház. Ennek eredményeként a csökkentett ágyszám esetén sem számol az intézmény kezelhetetlen várólistákkal.

A krónikus ágyak számának jelentős növelésével több mint 99 millió forint többletbevétellel számolnak, míg az egynapos ellátásból a tervek szerint 87 millió forint bevétel realizálható. A kiadási oldalon mintegy 30 millió forint lesz a megtakarítás az átalakítással.
(A Kórház helyzetéről és fejlesztési elképzeléseiről szóló részletes tájékoztató elérhető a www.mosonmagyarovar.hu internetes portálon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszterkor is tilos petárdázni

Bár szilveszterig még néhány hetet várni kell, az ünneplésre készülve már többen próbálják beszerezni az új évet köszöntő tűzijátékhoz szükséges eszközöket. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei az elmúlt napokban több alkalommal értek tetten petárdát maguknál tartó, illetve azt fel is használó fiatalokat. Tovább olvasom