Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Hatvanhatmilliót fialt a szigor

Eredményt hozott a képviselő-testület tavalyi döntése, amivel a hatékonyabb ellenőrzés révén többletbevételt vártak a helyi adókból. Az elmúlt évben hatvanhatmilliót hoztak a szigorú ellenőrzések.
Százmillióval emelte meg az önkormányzat a helyi adók és ehhez kapcsolódó pótlékok, bírságok összegét a város tavalyi költségvetésében a tervezet első olvasatához képest. Ezt a többletet a hatékonyabb ellenőrzésektől és felderítésektől várták. A szakemberek szerint ugyanis vélhetően van ennyi „tartalék" a rendszerben.

Így az adóiroda kiemelt feladatként kapta meg a helyi adók ellenőrzését, az adóhiányok felderítését. Az önkormányzati adóhatóság a bevételek maximalizálása érdekében a hatósági eszközök törvényes alkalmazásával következetesen fellépett mindazokkal szemben, akik nem teljesítették kötelezettségüket. A feladat végrehajtása érdekében a tavalyi első félévre két munkatársat átirányítottak az ellenőrzési irodától az adóirodához. Az ellenőrzések sokrétűsége miatt azonban nem volt elegendő a határozott idejű átirányítás, így az ellenőrök az eredeti feladatuk ellátása mellett jelenleg is folyamatosan végzik az adóztatási munkát is.

Az ellenőrzések egyik kiemelt feladata az építmény- és telekadó-bevallások áttekintése, azok folyamatos egyeztetése a földhivatali nyilvántartással. Az ellenőrzés során figyelemmel kísérik, hogy az építési engedélyek, használatbavételi engedélyek bejelentése, építmény- vagy telekadó bevallásának benyújtása megtörtént-e. Az ellenőrzésről statisztikát vezetnek, a tapasztalt eltéréseket jelzik az adóirodának. Itt az ügyintézők az ellenőrzések kijelölését megteszik.

Tavaly hetvenegy esetben történt meg a tényleges adóellenőrzés. Ennek eredményeképp 30,79 millió forint építményadót, 10,979 millió telekadót, valamint a feltárt adóhiányokhoz kapcsolódóan 8,76 millió adóbírságot és 15,5 millió késedelmi pótlékot írtak elő. Az ellenőrzések révén megállapított és befizetett mintegy 66 millió forint többletbevétel gyarapította a város költségvetését.

Tavaly hetvenegy esetben történt meg a tényleges adóellen– őrzés. 66 milliós bevételt eredményezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a jegyzett tőke

Átadta a Fehér Ló Közösségi Ház használati jogát a város a Flesch kft.-nek, ezzel növelve a társaság jegyzett tőkéjét. Ezzel és az önkormányzati támogatással biztosított a társaság működése. Tovább olvasom