Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Hatvanéves a Mosonyi Mihály-zeneiskola

Mosonmagyaróvár - Fennállásának hatvanadik évét ünnepli a Mosonyi Mihály Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pénteken a Flesch Károly Kulturális Központban.
Moson megye az elmúlt században sok neves zenészt adott a világnak: ilyen az iskolanévadó Mosonyi Mihály, a mosonszentjánosi Klafszky Katalin vagy a mosoni Flesch Károly is. E kiváló tehetségek az itthoni szárnybontogatás után külföldön lettek érett művészek. A múlt század húszas éveiben viszont igény mutatkozott a zenei oktatás tömegessé tételére. A kezdeti lépéseket követően 1948. október 3-án 114 beiratkozott növendékkel elkezdte működését a mosonmagyaróvári zeneiskola, két telephellyel. Megszervezését és vezetését Fáber Anna tanárnő vállalta fel.

A 2008–2009-es tanévet az iskola 264 diákkal kezdte meg, és változott az intézmény vezetősége is: Hernádi Sándor nyugdíjba vonulását követően Farkas Mihály vette át az igazgatást, munkáját Bükkiné Csaba Katalin igazgatóhelyettes segíti.

– Az utóbbi időben hasonló létszámmal indítottuk a tanévet. Biztató tény, hogy kiváló az utánpótlás, sok új tanuló kapott kedvet a zenetanuláshoz – magyarázta az intézményvezető, aki elmondta: az iskolában igen népszerű a zongora, de a fúvós és ütős hangszerek használatát is sokan el szeretnék sajátítani, tekintve, hogy a városban két fúvószenekar is tevékenykedik, de érdeklődők akadnak a vonós hangszerekre is.

Gyakorlás: Az első osztályos Nyári Éva Kovács Zsuzsanna tanárnőtől tanulja a hegedülés alapjait.
Gyakorlás: Az első osztályos Nyári Éva Kovács Zsuzsanna tanárnőtől tanulja a hegedülés alapjait.

A zeneiskola diákjai és tanárai műsoraikkal számos városi rendezvényt tesznek színesebbé. Jó kapcsolatokat ápolnak a stockeraui iskolával, de kiváló az együttműködés a somorjai művészeti alapiskolával és a wieselburgi alapiskolával is. Az előző kettő és a mosonmagyaróvári iskola összefogásával alakult 2001-ben az SMS Ifjúsági Szimfonikus Zenekar. Az iskola volt növendékei és tanárai közül kerültek ki a Moson Big Band tagjai, akik 2005-ben mutatkoztak be először. Sikeresen szerepel a zeneiskola Harmónia rézfúvósegyüttese határainkon innen és túl is, de említést érdemel az ütőegyüttes, a vonószenekar is.

– Zenét tanulni csak jó hangulatban, jó légkörben, felszabadultan és a tanár iránti maximális bizalommal lehet eredményesen – hangsúlyozta az igazgató.

Jubileumi ünnepség

A Flesch Károly Kulturális Központ színháztermében pénteken este 6 órakor a zenei világnap és a jubileum alkalmából ünnepi hangversenyre várják a zenekedvelőket. Közreműködik az SMS (Stockerau–Mosonmagyaróvár–Samorin) Ifjúsági Szimfonikus Zenekar – karmester Vörösmarty Géza Mihály, a stockeraui zeneiskola igazgatója –, az iskola egykori növendékei, Édelmayer Alícia gordonkán, Domsi Géza zongorán, kísér dr. Nemes Nagyné Dudás Veronika.


Olvasóink írták

  • 1. Fazekas Zoltán 2008. október 08. 09:02
    „Legalább ennyire eredményes következő hatvan évet kívánok az iskolának. A tanároknak kitartó munkát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök elfogták a megbízót is

Mosonmagyaróvár - Sikerült elfogniuk a rendőröknek azt a férfit is, aki megbízást adott a hétfőn az… Tovább olvasom