Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Hatvanegy aktív önkéntes a városban

Mosonmagyaróváron fél éve működik önkéntespont. Hatvanegy aktív önkéntes van a városban. Ők egészségügyi, szociális és oktatási területeken segítenek.

Tavaly novemberben pályázati támogatásból jött létre a Mosonmagyaróvári Önkéntes Pont a győri Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület szervezésében. Mosonmagyaróváron a Családsegítő Központba várják az önkénteskedni szándékozókat. Ők hétfőn, szerdán és pénteken
délelőtt 10 és délután 2 óra között regisztrálhatnak.

„A program alapvető célja az önkéntesség népszerűsítése. Főleg szociális, oktatási és egészségügyi téren igyekeznek elősegíteni az intézmények kapacitásának, szolgáltatásainak minőségi és mennyiségi növelését. Azért erre specializálódott a pályázat, mert itt gyakran küzdenek munkaerőhiánnyal. Az önkéntes így viszont gyakorlatot szerezhet e szakterületeken, új készségeket sajátíthat el és értékesen tölti el szabadidejét" – fejtette ki Czér Krisztina, a program szakmai vezetője. Hozzátette: az önkéntespont legfőképp a közvetítés, a felkészítés és a népszerűsítés révén segít.

Pásztorné Viola Piroska: „Hetente egyszer jövök a kórházba, legalább két órára. Ilyenkor olvasgatunk, beszélgetünk, sétálunk a betegekkel.
Pásztorné Viola Piroska: „Hetente egyszer jövök a kórházba, legalább két órára. Ilyenkor olvasgatunk, beszélgetünk, sétálunk a betegekkel."

„A közvetítés lényege a jelentkezők és az önkénteseket fogadó szervezetek igényeinek és lehetőségeinek összehangolása. A felkészítés azt jelenti, hogy segítjük a fogadó szervezetek kiválasztását, tanácsokkal látjuk el az önkénteseket jogaikról, lehetőségeikről is. Az önkéntes munkaakciókat pedig népszerűsítjük. A program további célja elősegíteni a társadalmi és munkaerő-piaci együttműködést" – tájékoztatott Czér Krisztina.

„Vannak, akik naponta járnak segíteni, és akad olyan önkéntes is, aki havi egyszer. Attól függ, hogy kinek mennyi ideje van. Összesen most közel száz embert regisztráltunk, közülük 61 aktív önkéntesünk van. Ők áprilisig 1100 munkaórát teljesítettek, ami jó arány" – tette hozzá.

Elmondta még, hogy mindig a fogadó szervezet dönti el, milyen segítségre van szükségük. A kórházban a betegkísérés, gyógyszerkiváltás, az idősek otthonában az énektanítás, felolvasás, foglalkozások, az ifjúsági klubban a fiatalabbak korrepetálása jellemző. „A kistérségi településeken hat munkaakciót szervezünk. Ezek többnyire udvarrendezés, kertépítés, tanteremfestés – amire az adott falunak igénye van. Az útiköltséget ilyenkor megtérítjük" – tudatta a vezető.

A mosonmagyaróvári Pásztorné Viola Piroska februárban csatlakozott az önkéntesekhez. „Szerettem volna segíteni. Egészségügyi szakközépiskolába jártam, de más területen helyezkedtem el, és visszahúzott a szívem. Hetente egyszer jövök a kórházba, legalább két órára. Ilyenkor olvasgatunk, beszélgetünk, sétálunk a betegekkel. Szeretem hallgatni az időseket, nagyon sok élményük van. Kölcsönösen adunk egymásnak. Ha nem tudok jönni, lelkiismeret-furdalásom van" – mondja Piroska.

 Az Önkéntesség Utcáját szervezik meg május 25-én, szombaton a Flesch Károly Kulturális Központban, ahol a fogadó szervezetek bemutatják intézményüket, valamint az önkéntes tevékenység lehetőségeit.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hivatásos vöröskeresztes

A Vöröskereszt világnapján megkoszorúzták Háry Pálné Majoros hivatásos vöröskeresztes ápolónő sírját a magyaróvári temetőben. Tovább olvasom