Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hatvan telek magánkivitelezésben

Püski költségvetési lehetőségeit elsősorban az intézmények fenntartása határolja be.

Püski költségvetési lehetőségeit elsősorban az intézmények fenntartása határolja be. A település az egyre növekvő  költségek ellenére is ragaszkodik iskolájához.

Püski Kisbodakkal és Dunaremetével közösen tartja fenn oktatási-nevelési intézményeit, s a körjegyzőséget is közösen működtetik. A büdzsé összeállításakor először mindig az intézmények költségvetésével foglalkoznak, majd „maradékelv" alapján alakul  tovább a település céljaira. Püski önhibáján kívül hátrányos település, a büdzséből évente 3–6 millió forint közötti hiány mutatkozik, hitelfelvételre azonban eddig szorultak.

A faluban kétéves program keretében portalanították a Nefelejcs utcát. Az önkormányzat örömére a lakók vigyáznak is rá. Számíthatnak a helyi lakosság és a vállalkozók segítségére kisebb fejlesztések megvalósításában, sőt, a képviselők fizikai munkájukkal is kiveszik a részüket a feladatokból. A tornaszobától az iskola felé az átkelést biztonságossá tették egy terelőkorláttal, maguk készítették két buszmegálló felszállószigetét.  Az iskola egyik tantermében három nyílászárót kicseréltek és leszigetelték a padlást, melynek előnyeit a fűtésnél már megtapasztalták.

Folyamatosan csinosítják, szépítik a falut, zöldövezeteket alakítanak ki. Az elmúlt években kétezer tő rózsát ültettek, a „Virágos Magyarország" mozgalomban is aktívan részt vesznek. A temetőben a ravatalozó előtt kialakított kültéri területtel méltóságteljesebb körülményeket teremtettek, valamint a régi síremlékek maradványait is elszállították. Elkészült továbbá egy buszmegálló egy helyi vállalkozó segítségével.
Zsoldos Ferenc polgármester és a testület eltökélt abban, hogy a körzeti iskolát és óvodát meg kell tartani. A tanulólétszám 100–130 között mozog. Az intézményben színvonalas oktatás folyik. Ezt igazolják az országos mérések eredményei is. A polgármester szerint az alacsony osztálylétszámokkal könnyebb a diákok differenciált fejlesztése, utaztatásuk viszont nem az esélyegyenlőséget, hanem hátrányt jelentene.
Noha egyelőre bizonytalan, meddig tudják fenntartani az intézményt, de ragaszkodnak hozzá, hiszen minden vagyonukat belefektették. Az iskola megszűnése  Püski kulturális életét is szegényítené, hiszen a gyermekek állandó szereplői a községi rendezvényeknek.
Zsoldos Ferenc felháborítónak tartja, hogy noha pályázataik megfelelnek a formai és tartalmi előírásoknak, ám legtöbbször forráshiány miatt elutasítják azokat. Gyakran hónapokba telik, mire választ kapnak egy-egy projektre. A faluház rekonstrukciójára és a sportöltöző felújítására benyújtott anyagukat is elvetették. A nyugdíjasklub azonban szinte minden évben részesül kisebb-nagyobb támogatásban.
Püskin nemrégiben elkészült a község új rendezési terve. Ebben 60 új építési telket jelöltek ki, a bővüléstől népességmegtartó hatást remélnek. A porták kimérését, közművesítését és értékesítését a terület tulajdonosai, egy magáncsoport végzi, ezt ugyanis az önkormányzat nem tudja vállalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs fennakadás a határon

Egyelőre nincs fennakadás Hegyeshalomnál a hazafelé tartó vendégmunkásoktól. Tovább olvasom