Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Hatvan forint = tejválság

˝A tej alig hatvanforintos felvásárlói ára nekünk évente 120 milliós kiesést jelent: a tartalékainkat éljük fel˝ – panaszolta a Dunakiliti Agrár Zrt. vezetője a Tej Terméktanács vezetőinek csütörtöki szigetközi látogatásán.

A termelők újabb demonstrációkra készülnek, miközben szerintük a kereskedelem ˝fölözi le˝ a hasznot. Mindez az uniós kvótarendszer megemelése okán történik: a nyugati felesleg nyomott áron bejön az országba s tönkreteszi a hazai tejtermelőket.

A brüsszeli tárgyalásokról hazatért Gráf József szakminiszter bírálta azon tagállamokból érkező kollégáit, akik ˝nem pontosan értik˝, hogy mit jelent a szarvasmarha-ágazat számára a tejpiaci válság. Szerinte ha nem oldódik meg a tagállamok egymás között, illetve a bizottsággal folytatott vitája, az ágazat tönkremegy, és tíz évnek kell eltelnie addig, míg helyreállítják.

A Dunakiliti Agrár Zrt. 650 tehenet tart. Évi 120 milliós bevételkiesést jelent a tej mostani nyomott felvásárlói ára a társaságnak. Fotó: B. A.
A Dunakiliti Agrár Zrt. 650 tehenet tart. Évi 120 milliós bevételkiesést jelent a tej mostani nyomott felvásárlói ára a társaságnak. Fotó: B. A.


A felvásárolt tej ára ugyanis idén 30–33 százalékkal csökkent. A kereskedők is a külföldi termékeket segítették, s ekkor jött a pénzügyi válság, mely miatt visszaesett a fogyasztás.

Munka az Óvártejnél – ˝A tejtermékek esetében a kereskedők jókora árréssel dolgoznak˝ - mondják a termelők, gyártók. Fotó: B. A.
Munka az Óvártejnél – ˝A tejtermékek esetében a kereskedők jókora árréssel dolgoznak˝ - mondják a termelők, gyártók. Fotó: B. A.

A mosonmagyaróvári Óvártej Zrt. 65 százalékban magyar, 35 százalékban francia tulajdonú: 70 százalékban belföldre értékesíti termékeit. Elnöke Kovács László, a Tej Terméktanács vezetője is. ˝2009-ben a legnagyobb bajban a tejtermelők vannak˝– jelentette ki néhány hónapja, ám akkor még bizakodó volt. Most már kevésbé optimista.

A tejtermelők nem adják fel, továbbra is nyomást gyakorolnak Brüsszelre, hogy a piacot, az árakat stabilizálják - mondta Kovács László.
A tejtermelők nem adják fel, továbbra is nyomást gyakorolnak Brüsszelre, hogy a piacot, az árakat stabilizálják - mondta Kovács László.

˝A tejtermelők nem adják fel, továbbra is nyomást gyakorolnak Brüsszelre, hogy a piacot, az árakat stabilizálják. Ha most második nekifutásra nem is sikerült, lehetséges, hogy harmadikra eredményesek lehetnek. Nem tartom erkölcsösnek az uniótól, hogy intézkedést hoz, s annak negatív hatásaira kijelenti, hogy azt minden nemzet saját hatáskörében oldja meg. A tejtermelők várhatóan további demonstrációkat folytatnak. Eközben Brüsszelben a kereskedelmi láncok számára készül egy úgynevezett láncolati törvény, melyben az élelmiszerek és tejtermékek fogyasztását, versenyszabályozását újragondolják. Így ugyanis most sem a tejtermelő, sem a feldolgozó nem tud nyereséget produkálni, viszont erőn felülit produkál a válságban a kereskedelem. Bár szeptemberben emelkedtek a felvásárlási árak, s némileg a fogyasztói árak is, de aggasztó jelek mutatkoznak az import területén. A kormány jelentős támogatást ígért a tejtermelőknek, így talán jövőre a veszteségeiket támogatással pótolhatják˝ – mondta.

Ami eredmény az ágazatban képződik, annak a kereskedő látja hasznát - mondta Kerecsényi András.
Ami eredmény az ágazatban képződik, annak a kereskedő látja hasznát - mondta Kerecsényi András.

A Dunakiliti Agrár Zrt. 28,8 százalékban tulajdonosa az Óvártej Zrt.-nek. Hatszázötven tehenet és ezerháromszáz bikát és borjút tartanak,  folyamatosan próbálják fejleszteni a technológiát: ötvenhat embernek adnak munkát. Kerecsényi András elnök-igazgató szerint az idei első kilenc hónap minden korábbinál nehezebb volt számukra az  alacsony felvásárlási ár miatt. ˝Tavaly 81 forintos értékesítési átlagárat sikerült elérnünk, az elmúlt háromnegyed évben ez 60 forint alá került. A kereskedelem közben közel hetvenszázalékos árréssel dolgozik a tej esetében. Ami eredmény az ágazatban képződik, annak a kereskedő látja hasznát. Az alig hatvanforintos ár a Dunakiliti Agrár Zrt. esetében – hatmillió kilogramm tej termelésével – évi 120 millió forint árbevétel-kiesést jelent. Ezt a tejtermelő gazdaság nem tudja mással pótolni. Évek óta jól működünk, voltak tartalékaink, ezeket kell felélnünk az életben maradásért. Összehasonlításként: nagyjából 70–75 forint körül mozog a tej termelésének önköltsége. A közös agrárpolitikát az unió tévútra vitte˝ – mondta.


Hétfőn Bécsben folytatják

A héten Brüsszelben tárgyaltak az uniós mezőgazdasági miniszterek a tejágazat gondjairól. Magyarország azon húsz tagállam közé tartozott, melyek sürgették, hogy az EU szabályozza újra a termelés és az árak kialakítását. Az Európai Bizottság azonban kitart azon álláspontja mellett, hogy kvótaemelésekkel készítse elő a 2015-ben megszüntetni kívánt kvótarendszert. Jövő hétfőn Bécsben újra találkoznak a miniszterek: Magyarország azt javasolja, hogy a kvótaemelést egy évre függesszék fel, s a tej exporttámogatását 50 százalékkal emeljék.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. hanak 2009. október 11. 19:29
  „Pancser megint hülyeséget beszélsz.
  A vám nem szűnt meg, csak az EU-n belül nincs vámkezelés. A világ tudod nem csak EU tagállamokból áll.
  Csak hogy tudd, a vám nem egyenlő a határon álló emberrel, van mellette jövedéki ellenőrzés, valamint egy halom gazdasági bűncselekmény ellenőrzése..stb.
  A munkahelyeket épp a hozzád hasonlók veszélyeztetik, akik csak 1 dolgot látnak, kevés a támogatás.
  DE MI AZ OKA??? Önmagában a támogatás növelése nem jelent megoldást, csak a probléma elnapolását!
  Ha duplájára növelik a támogatást, de ezzel egy időben a járulékos terheket is, akkor megint csak drágább lesz a hazai termék!
  Amit szerintem el kell érni, a--- külföldi silány minőségű termékek betiltása!
  Az élelmiszeráfa csökkentése! Munkáltatók, és munkavállalók adóterheinek minimum 50% os csökkentése!!
  Közétkeztetéseknél helyi termékek preferálása! pl:iskolák, óvodák, nyugdíjas otthonok stb..
  Ehhez hasonló piacvédelmi intézkedésekkel lehet megmenteni a hazai munkahelyeket.
  A különbség az, hogy Én nem csak a tej ágazatot szeretném megmenteni, a többi kárára, hanem Magyarországot!”
 • 28. pancser 2009. október 11. 15:52
  „"Hanak"! Ha az áruk szabad mozgása csak látszólagos, akkor mit vámkezeltél? Miért haragszol a tehenészetekre? Miért kell pocskondiázni sok ember munkáját a tejüzemben és a tehenészetben? A vám megszűnt, vámos sem kell hiába vizgáztál. Tudod a gyűlölet sehova sem vezet, józan belátáshoz semmiképpen sem. A vámos foglalkozáshoz már a Bibliában is kötődnek negatív hangok, sőt mi több egyedül ezt a foglakozást említik egyedül negatív színben. Magam is általánosíthatnék, mivel a 20 éve a nagymamától elvették az unokának vásárolt pelenkát a vámosok. Viszont én nem általánosítok, mint kegyed, hogy a vámosok így meg úgy, mint te a tejtermelőkkel. Az idők változnak akkor kellett vámolni, most nem. Elvesztetted a foglalkozásod. Erről senki nem tehet, nem az a megoldás amit művelsz. Tudni akarod miért tudják a tesiben 799 ft-ért adni a Melkpol márkájú sajtot? Azért mert a lengyelek sokkal keményebbek az EU irányában ha a gazdáikról van szó, ha kell bujtatott formában is, gondosan titkolva a jobboldali kormányzat támogatja a termelőit kvóta ide-vagy oda, jobban mint MO-on. Ezért aztán a piacon ilyen háttérrel könnyebben megélnek akár tejként, akár sajtként exportálják a termékeiket.”
 • 27. pancser 2009. október 11. 13:51
  „"hanak" Gondolkodnod kéne inkább, mint vagdalkozni. Mit lehet azzal kezdeni aki még az Unió alapvető dolgait is kétségbe vonja, azzal aki nem becsüli a munkahelyteremtést. Dicsekszel azzal, hogy vizsgáztál a külügyminisztériumban, még sem fogod fel, hogy a mg. Az nem egy ágazat a sok közül, mint ahogy az élelmünk sem egyenlő egy szöges bakanccsal vagy egy lapos tv-vel. Azzal, hogy valaki a résztulajdonában lévő üzembe viszi a tejért attól még nem tud többet fizetni, mert 799 ft a tesibe a lengyel import trappista. 1kg sajt 12 l tejből készül kb. Valószínűleg parasztutáló lelked miatt őseid forognak a sírjukban, nem tudod minek vizsgáztál ha semmit nem tanultál, vagy ha tanultál egy létfontosságú ágazat csepülésére használod. Javaslom úgyis keresnek éppen fejőt, ismerkedj meg a tejesek szerinted "leheletkönnyű "munkájával.”
 • 26. info2009* 2009. október 11. 13:40
  „Az EU szabadon akarja aramoltatni a francia, holland, angol, nemet termekeket es az egesz kelet-europai terseg mezogazdasagat tonkre tenni. Ne ringassa senki magat abba a tevhitbe, hogy az EU celja a szabad aru es munkero aramlas. Miert kell meg mindig a romanoknak es bulgaroknak munkavallasai engedely peldaul Hollandiaban. Nem estek a fejukre! Bennunket csak azert vettek fel, hogy fizessuk minden evben a csatlakozasi dijat es azt odaadjak a francia parasztoknak. Miert van az, hogy a francia bor felebe kerul a magyarnak? Miert van az, hogy Dan disznohusbol csinaljak a felvagottakat, a teliszalamit a kolbaszokat stb? A magyar termeloknek ossze kell fogni, es ha mashol nem, akkor a piacokon kell ertekesiteniuk az arut. Miert van az, hogy Lengyeltotiban 120 forintert aruljak haztol a barackot es a balaton parton 800forintert a kozvetito? Nem exportra kell termelni, hanem minosegi mnagalica, szurkemarha, semmi antibiotikum es hormon alapanyagokat kell termelni, a magyar megveszi. Es nem Nyugat-Europaba kell exportalni, hanem az oroszoknak es kinaiaknak. Valaki gondolkozik ebben az orszagban, vagy csak varunk Brusszelre, hogy megoldjak a problemainkat. A sult galamb nem jott es nem is fog jonni.”
 • 25. hanak 2009. október 11. 09:21
  „"Az Óvártejet meg azért alapították a termelők, hogy a tejük sorsát a saját kezükbe vegyék."

  Ha saját maguktól veszik a tejet, akkor miért érdekes a piaci felvásárlási ár?
  Saját magukkal nem tudnak megegyezni?
  Miért nem az adócsökkentésért küzdenek? A tej FELDOLGOZÁS során a JÁRULÉKOS adó, energia költségek csökkentésével, néhány piacvédelmi jogszabály meghozatalával versenyképes lenne a MAGYAR TERMÉK MINDEN ÁGAZATBAN! De most is csak a saját hasznukért kiabálnak! Nem átfogó reformért, ami esetleg a hentesnek, varrónőnek, tanárnak, ápolónak, melósnak is jó!!
  Támogatom a hazai gazdálkodást de nem csak EGY ágazatot a többi kárára!”
 • 24. hanak 2009. október 11. 09:06
  „Pancser mielőtt hülyeséget írsz nézz utána a tényeknek!
  Nem mi, hanem a kvótarendszer szabályozza a tejágazatot is! Link:

  http://www.euractiv.hu/nyomtathato-verzio/linkdossziek/az-eu-tejkvota-rendszere-mire-jo-es-mire-nem-000095

  Az EU PIACOT vett, az áruk szabad áramoltatása csak látszólagos!A belső szabályrendszert, úgy alakították ki, hogy ne alakuljon ki igazi versenyhelyzet. Ebből vizsgáztam a külügyminisztériumban.

  "Túl-, illetve alulteljesítés

  A rendelkezésre álló egyéni kvóták túllépéséért a termelő köteles illetéket fizetni. A beszállítási és a közvetlen értékesítési kvóták közt nincs átjárás, tehát a két kvótatípus után külön-külön állapítják meg az esetleges fizetési kötelezettséget.

  A kvóták alulteljesítése (azaz 70 százalék alatti kihasználása) esetén a termelőtől 70 százalékig terjedő mértékben megvonják egyéni kvótáit az országos kvótatartalék javára. "”
 • 23. pancser 2009. október 10. 20:59
  „22-nek! Az nem baj ha valaki valamit nem tud, viszont kellemetlen ha az embert ráébresztik tudatlanságára. Ez esetben muszáj elmondanom, hogy amultban élsz. Az Uniót többek között az áruk akadálymentes szabad mozgása érdekében hozták létre. Az Óvártejet meg azért alapították a termelők, hogy a tejük sorsát a saját kezükbe vegyék. Ezzel megmentették a bezárt üzemet, újra foglakoztattakszámos tejes dolgozót. Tagadod ezt a pozitívumot? A néni azért nem mérheti kézzel a tejet, mert akkor én sem venném meg. A gépi adagolás tiszta, pontos és higiénikus, már csak a folyamatos hűthetőség miatt is. A támogatás azért kell mert belőle nem meggazdaodnak a termelők, hanem megmenekülnek a csődtől, a tehenek meg a levágástól. Ha MO. csak külföldi tejet kellene inni megoldható lenne, van bőven kínálat a környező országokban, ahol szintén támogatják a teheneket. Azért furcsa ország lennénk tehén és tej nélkül. Búzát meg azért nem vetnénk mert az amerikai olcsóbb, zöldséget meg Dél-Európából hoznánk be. Azt felróni, hogy a mg. támogatást igényel a máshol is adott támogatások miatt, azt ne rójuk fel azoknak akik ebben az ágazatban dolgoznak. Ha nem beszéltem elég érthetően, akkor ismétlem: a Mg. támogatott Európa minden országában. Aki nem támogatja, annak a mg-a meghal, elsorvad. Sem az egyén, sem egy ország nem szorulhat más kenyerére, tejére, mert akkor kiszolgáltatott. A reggelit, az ebédet még estére sem lehet halasztani, nem úgy a cipőt ha két hét múlva veszed meg akkor sincs semmi baj!”
 • 22. hanak 2009. október 10. 20:30
  „Hát igen pancser, akkor most te is elismered, hogy a magyar tejből sok millió kimegy külföldre.
  Helyette hoznak sok milliót ide. Akkor most, hogy is van ez?
  Ez csak a pénzről és a támogatásokról szól, nem a munkahelyekről.
  Ha tényleg a magyar munkásokat nézni a szeretett tejtermelő, akkor FELDOLGOZÓÜZEMET is épített volna.
  Ja de akkor már nem lehetne a felvásárlókat szidni, és támogatásokat kérni.
  6 millió liter tej nem 1 tehénből jön, GONDOLKOZZ és SZÁMOLJ!!
  Mennyibe kerültek a tehenek, az ingatlan, a berendezés, az engedélyek..stb....HONNAN VOLT RÁ PÉNZ???
  Abból az adóból amit a melósoktól levonnak, utána támogatásként kifizetik.
  Egy átlag melósnak ez TÖBB SZÁZ ÉVES MUNKABÉRE.
  Ha a KIMÉRT TEJ TÉNYLEG CSAK CSEPP a tengerben, akkor MIÉRT NEM MÉRIK ANNYIÉRT AMIÉRT A MULTIKNAK ADJÁK?
  Az automata előtt egy ismerős idős hölgy mérte a tejet, akkor 120 forint volt 1 liter!!!!
  VOLT MUNKÁJA A NÉNINEK, OLCSÓBB volt, szóval az automatát többre becsüli az általad nagyra becsült vállalkozó mint a munkást.”
 • 21. Őz 2009. október 10. 18:32
  „Pancser tanitanál engem?:)Te egy igazi tejesember vagy!”
 • 20. pancser 2009. október 10. 17:56
  „Aki sokallja a 160 ft-ot a friss automata tejért végezze el a kutya-macska tesztet. Tegyen a kiliti friss tejből és bármelyik tesis tejből eléjük. Azok majd előítélet mentesen amíg van a termelői tejből, hozzá nem nyúlnak a boltihoz, bármilyen legyen az.”
 • 19. pancser 2009. október 10. 17:48
  „Jaj Istenem, már megint az Abc-vel kell kezdenem. Csak Dunakiliti 6 millió kg tejet termel, a Lajta 20-at. Ennyit nem lehet automatából kimérni. Csak cseppek ami az automatából elmegy. Az automaták pénzbe kerülnek, a kiszolgálásuk is. Viszont amit ott 160-ért árulnak kedves óvodások, az igazi tehénillatú tej. Tegyétek hosszabb nyakú üvegbe, néhány óra múlva kiváló tejszínt szívhattok le róla műanyag csővel. Ha ezt a tejszínt, tartósító és hőkezelés menteset egy üvegben rázzátok néhány percig, friss vajat kenhettek a gyerekek kenyerére. Amikor összeáll a tejszín vajjá, öntsétek egy tányérba, kanállal nyomjátok ki belőle az írót, azt meg meg lehet inni, van aki nagyon szereti és igen egészséges. Kedves "hanak"! Az automatából mért friss tej az ér 160 forintot. Ha Neked nem, vegyél olyat aminek nincsen tehén illata a tesiben!
  Rbar ne beszélj marhaságokat, nem szurkálnak a dunakilitiek a saját tökükbe, hogy mikor az Óvártejben komoly részesedésük van a 6 millió liter tejük helyett külföldről vesznek tejet. Azt meg nem lehet kizárni, hogy külünböző okok miatt jön be tej, de legalább annyi ki is megy. Legutóbb sok milló liter tej ment kis hazánból Olaszországba.”
 • 18. hanak 2009. október 10. 15:52
  „Pancser, ez nem mostani történet de látom, Te még csak most keltél fel.
  Az, hogy nincs vám, nem állítja meg a kamionokat.
  Ugyanúgy jönnek mint amíg ott dolgoztam.
  Azt sem tudod mitől magyar egy termék. Mi van ha A MAGYAR TEJBŐL TEJPOR KÉSZÜL?!
  Lényeg NEKEM a tehenészet 160 forintért adja a tejet! NEKI NEM SZÁMÍT, HOGY MAGYAR VAGYOK!!!
  Ha a multinak a dunakiliti tehenészet odaadja a tejet 60 forint/literbe, akkor nekem miért 160,- ha odamegyek érte?
  A tejkimérés kezdeteitől, az automatáig minden nap a tehenészettől hordtuk a tejet, mégis a Magyar lakosság fizet többet nem a multi!
  Pancser öngólt lőtt. Drágán vett külföldi terméket, magyar csomagolásban.”
 • 17. Rbar 2009. október 10. 15:50
  „"Hegyeshalom / Győr-Moson-Sopron http://vam.gov.hu/welcome.do

  * szolgáltató
  * információszolgáltatás, szabályok végrehajtásának ellenőrzése, szabályszerűség ellenőrzése, vámügynökség, vámügyintézés
  * adóellenőrzés, áruforgalmi ellenőrzés, élelmiszer dokumentáció ellenőrzés, állatorvosi ellenőrzés-vizsgálat, ellenőrzési módszer, EU információ, gazdasági információs rendszer, helyszíni ellenőrzés, információgyűjtés, információkezelés, jövedéki áru vámkezelés, jövedéki szolgáltatás, jövedéki tanácsadás, jövedéki termék, jövedéki ügyintézés, kiviteli ellenőrzés, okmány ellenőrzés, pénzügyi ellenőrzés, vállalkozói információ, vámhivatal, vámiroda, vámügyintézés "

  Attól, hogy a pógár szabadon kóriszálhat a határon, még az áru (főleg az állati eredetű) nem jöhet be ellenőrzés nélkül... Az Óvártej termékeinek 85%-a pedig IGEN, külföldi alapanyagból készül, ez van. Mint ahogy a húsipar alapanyagai is 70-80%-ban kintről jönnek be.
  Okai:
  -OLCSÓBB!!!
  -Biztosítottabb (nincs olyan ad-hoc helyzet, h nincs készlet)
  -Minőségi kifogásnál nem szaroznak, nem kukacoskodnak hanem jóváírnak
  -Állandó a minőség (sajnos ez itthon abszolút nem elmondható)
  -Ja és mindegyik előállító EU pecséttel rendelkezik-ergo a magyar állategészségügy megengedi, h feldolgozd (ez sem igaz a magyar tartókra teljesen)
  Az a világ sajnos rég elmúlt amikor Magyarország Európa éléskamrája volt...”
 • 16. Flexum 2009. október 10. 14:42
  „pancser lő, GÓL! :) A magyar gazdát kell támogatni, nem pedig az uniósokat, akik hozzá nem értésükkel túlkínálatot teremtenek, ezzel összedöntve a magyar gazdaságot. Nem hinném, hogy a gazdák jókedvükben borítják ki a tejet. A cukoripar és még sok más ágazat tönkrement, most pedig a hazai tejtermelőket akarják tönkre tenni.
  A másik dolog: ha tönkre mennek a tejtermelő üzemek, azzal újra csak a munkanélküliek számát szaporítják majd. Én azt mondom szükség van a magyar tejre, a magyar tehenekre és legfőképp a magyar gazdákra. Lehet hogy a boltban a fehér víz csak 100 Ft, de az automata friss és 100%-os tejet ad.”
 • 15. pancser 2009. október 10. 10:29
  „14! Nincs is vám, legfeljebb a feleségedet kezelted az éjjel. Ez akinek a szája jár de minek. Inkább vegyél a megyebeli Óvártej sajtjából a hét végére, akkor jó hazafi leszel. De mint minden titok tudója a végén még azt is megírod, hogy a dunakiliti tehenészet is csak papírteheneket tart, a tejet amit az üzem szállít az óvári sajtgyárba külföldről, azt te vámkezeled. A hülyeséget tegyük azonban félre, mirajtunk is múlik hogyan élünk és mennyi a munkanélküli. Együnk Óvári vagy más megyebeli sajtot, ezzel sokat tudunk segíteni egymásnak. A károgók meg bújjanak a porceláncsészébe de nem a teásba és húzzák meg a zsinórt! Éljen a magyar sajt meg sok magyar tehén, a külfödit meg egyre a penész, ha van magyar megfelelője.”
 • 14. hanak 2009. október 10. 10:12
  „Hát tényleg pancser vagy!
  A felvásárlási ár jelenleg 160 forint/liter!!! nekem ennyiért adja a tehenészetnél az automata!!

  A sajt amit megveszel HOLLAND, BELGA stb. tejből készül amit NAPONTA hoznak be a rajkai és a hegyesi határokon tartálykamionokban. Több 100 kamion tejet vámkezeltem, amit aztán itthon feldolgoznak és te megveszed belőle a "Magyar" sajtot. De jó hazafi ..eszi a holland tejből itthon minimálbérben dolgozók által elkészített sajtot, aminek a haszna a külföldi tulajdonos zsebébe megy.
  Hiszen a tejüzemek is külföldiek kezében vannak.”
 • 13. T.Csaba 2009. október 10. 06:05
  „Nem azt mondtam hogy rossz a tej,hanem arra céloztam hogy nem jön ki 60 ft-ból,és tudom hogy nincs szét esve az ágazat tisztelt Flexum,Janika.
  Mivel a 60 ft tejjel még sok munka van.”
 • 12. Flexum 2009. október 09. 23:42
  „pancsernak igaza van, a magyar gazdát kell termelésre ösztönözni, nem pedig a külföldit. ÉS T.Csaba, a tejnek semmi baja, csupán a piac lenyomja az árát. Az említett cég ágazata, pedig ismereteim szerint egyáltalán nem hullott szét.”
 • 11. Flexum 2009. október 09. 23:30
  „hanak, ha valamihez nem értesz, akkor ne mondj róla véleményt.”
 • 10. pancser 2009. október 09. 20:47
  „Most magyarkodjál Őz! A magyar tejtermelő gazdákat csak a magyar vevő mentheti meg. A jó magyar Győr-Moson-Sopronban is támogatja a magyar tejterméket. Most megmutathatod! Vajon annyira szereted-e honfitársaidat annyira, ahogy gyűlölöd a betelepülő idegeneket?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több év börtön a rabló fiataloknak

Várhatón hosszú éveket kell börtönben töltenie annak a három huszonévesnek, akik az év elején… Tovább olvasom