Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hatvan év szolgálatban

Testvérei közül még négyen választottak egyházhoz közeli hivatást: két bátyja ugyancsak karmelita szerzetesként, míg két lánytestvére orsolyita nővérként élt Isten szeretetében.

A budapesti karmelita templom után a hegyeshalmi római katolikus templomban is gyémántmisét mutatott be Keller Lőrinc Juvenál karmelita szerzetes, felszentelésének hatvanadik évfordulóján.

Magyarországon jelenleg mintegy harmincan élnek a szerzetesrend keretei között.
– Mindig is erre a pályára, karmelita szerzetesnek készültem – meséli a nyolcvanhat éves Keller Lőrinc. Tizenkét gyerekes, mélyen hívő családban született Kunszigeten. Trianon utószele Hegyeshalomba vezette a családot, innen került Keller Lőrinc a keszthelyi kisszemináriumba. Majd a győri rendházban újonckodott, ahol Marcell atya volt a novícius mestere. Az érettségi után a teológiát Kunszentmártonban és Keszthelyen végezte, négy társával együtt szentelték pappá.

– Abban az időben jóval több karmelita szerzetes tevékenykedett, mára a számunk igencsak megcsappant.

1950-ben a Magyar Sarutlan Karmelita Rendtől megvonták a működési engedélyt, a rendtagoknak el kellett hagyniuk a rendházakat. Juvenál atya eleinte kántorként, majd 1956 után káplánként és papként szolgálhatta a híveket. Rakamaz, Jászladány, Nyíregyháza után több mint húsz évig Helyőkürt plébánosa volt. 1988 augusztusában újból elindult a rendi élet, de már valamelyest megcsorbult erővel.

– A világ átalakult, átértelmeződött a vallásosság, egyre kevesebb karmelita szerzetest képeznek a teológián – panaszolja az atya. Szerinte erre az a magyarázat, hogy míg régebben tíz-tizenhárom gyerekből néhányat a papi, nővéri hivatás felé lehetett terelni, addig mára csupán egy-két gyerek születik a családokban.

Az atya rövid miskolci szolgálat után Budapesten talált otthonra. Mindennapjai imádsággal, a Biblia tanulmányozásával, a szentek életének megismerésével és megismertetésével, szentmisékkel és gyóntatásokkal telnek. Bámulatos memóriája láttán megfogalmazódik a kérdés: túl a nyolcvanadik éven hogy emlékezhet ilyen pontosan időpontokra, helyekre, emberekre, élményekre. Az atya szerint ennek titka a rend hivatásában, életszemléletében rejlik. A világ kerülése, az elvonulás és az összeszedettség mindebben segítették. A budapesti karmelita templom után szerdán Hegyeshalomban – gyerekkorában itt ministránskodott – mutatott be gyémántmisét.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irtani csak saját repülővel lehet

Jövő héttől már irthatják a szigetközi szúnyogokat: viszont vélhetően nem a jó néhány éve minden pályázaton nyertes Corax. Ők ugyanis nem rendelkeznek repülőgéppel – ami a meghívás feltétele volt –, hanem alvállalkozókat bíznak meg. Öt és fél milliós állami támogatás mellé másfél milliót tesz a kistérségi társulás, négymilliót pedig az érintett önkormányzatoknak kell „bevállalniuk". Tovább olvasom