Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hatvan év katedrán: ˝A síp én vagyok˝

Tanítványaim tartanak formában, a hit és a jó hideg víz meg életben – vallja a dunaszigeti születésű, jelenleg Tapolcán élő dr. Takáts Gizella, aki hatvan évet töltött a pedagógusi pályán.

A nyolcvankét éves hölgy azonban még most sem szállt ki a közéletből, újságot, könyvet ír, osztálytalálkozókon emlékezik egykori diákjaival.

Ha valaki dr. Takáts Gizella energiával teli hangját hallja, nehéz elhinnie, hogy egy nyolcvanas évein is túl járó hölggyel beszélget. A dunaszigeti születésű asszony nem a klasszikus nyugdíjaséveit éli. Még mindig aktív, tele tenni akarással, ötlettel, folyamatosan alkot, tevékenykedik. Hat évtizedet töltött a pedagóguspályán, ahonnan tavaly vonult vissza. Még kimondani is nehéz: mintegy tizenötezer diákot terelgetett a jóra gazdag, örömökkel teli pedagógiai pályája során.

Dunaszigetre, szülőfalujába is elhozza új könyvét – ígéri dr. Takáts Gizella.
Dunaszigetre, szülőfalujába is elhozza új könyvét – ígéri dr. Takáts Gizella.

– Pedagógusi éveimre mint egyfajta diadalútra tekintek. Ez alatt a hatvan év alatt sok meglepetésben volt részem, sok szeretetet kaptam, igaz, azt is tudtam, hogy áldozat nélkül nem lehet eredményt elérni – kezdte beszélgetésünkkor az éveit meghazudtoló nyugdíjas pedagógus.
Pályáját Mosonmagyaróváron kezdte tanítóként, házasságkötése révén Kassára került évtizedekig. Aztán Tapolcára költözött, ahol jelenleg is él: egy ottani szakközépiskolában oktatott 81 éves koráig, 2002 óta a helyi újságban csillogtatja meg tehetségét. Írásaiból novemberben jelenik meg ezer példányban egy kiadvány ˝Szólj, síp, szólj!˝ címmel.

Még mindig aktív, tele tenni akarással, ötlettel, folyamatosan alkot, tevékenykedik. Hat évtizedet töltött a pedagóguspályán, ahonnan tavaly vonult vissza.
– A síp az én vagyok. A kötetet tanítványaimnak is ajánlom, hiszen ők is ˝szereplői˝ a könyvnek, melyben filozófiai tartalmú írások, kritikák, önkritikák, nevelő intelmek sorakoznak. Dunaszigeten, szülőfalumban is tervezek egy könyvbemutatót – magyarázza továbbá. Emellett fiókjában kiadásra váró családregényt és műfordításokat is őrizget.

Budapesten, Pécsett, Szegeden tanult, nyelvészetből doktorált. Gizella néni majd minden tantárgyat tanított a természettudományokon keresztül a zenéig, legutóbb német nyelvre okította diákjait. Két lány édesanyja, kilenc unokával büszkélkedhet. Életenergiáját bevallása szerint diákjainak is köszönheti, hiszen ők tartották formában. Gyakran hívják osztálytalálkozókra, a napokban éppen egy 55 és egy 40 éves találkozóra invitálták egykori diákjai.

Olvasóink írták

  • 1. akela4 2010. október 19. 17:55
    „Abban a szerencsében volt részem, hogy én is diákja voltam és csak a legjobbat mondhatom el róla.
    Annak idején itt Mosonmagyaróváron is aktívan kivette részét az iskolán kívűli munkákban is.
    Többek között a diákok segítségével megyszervezte, hogy egy kiadásra is kerűlt műben a környék földrajzi nevei ne menjenek feledésbe.

    További jó egészséget kívánok továbbra is neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagfelvétel gasztronómiai ínyencségekkel

Rizottós haltorony citruszselével, juhtúrós ravioli grillezett bébitintahallal is szerepelt a Mosonmagyaróvár és Környéke Gasztronómiai Egyesület tagfelvételi díszvacsorájának menüjében.
Tovább olvasom