Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Hatvan bűncselekmény, negyvenötmilliós kár

Két nagy horderejű, az ország más részeire is kiterjedő betöréssorozat ügyében zárta le a nyomozást a Mosonmagyaróváron.
Az elmúlt év nyarán értek tetten a rendőrök két budapesti férfit az egyik szigetközi településen, amikor egy családi házba próbáltak betörni. A két elkövetőt még akkor előzetes letartóztatásba helyezték. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság időközben kiterjesztette a nyomozást a két „jómadár" ügyében és számos további, a megyében elkövetett gazságot sikerült felderíteni, ami szintén a számlájukra írható.

Két fővárosi nehézfiú

Kiderült, hogy a két férfi az elmúlt év nyarán alig egy hónap leforgása alatt öt betöréses lopást követett el Mosonmagyaróvár környékén, tizenegyet Győr térségében, egyet pedig egy alföldi településen. A bűncselekményekkel összesen mintegy 7,5 millió forint kárt okoztak. Az eljárás során a rendőröknek hét betörés alkalmával eltulajdonított tárgyakat sikerült lefoglalniuk és visszajuttatni tulajdonosaiknak, összesen mintegy 300 ezer forint értékben. Ezek között egyaránt volt ruhanemű, kisebb értékű berendezési tárgy, arany ékszer és karóra is.

Az eljárásban a gyanúsítottak egyike részben együttműködött a rendőrökkel, másikuk azonban teljesen megtagadta ezt. A rendőrség a napokban zárta le az ügyet és adta át az ügyészségnek vádemelési javaslattal. A 35 éves R. K.-nak és a 36 éves D. T.-nek tizenkét rendbeli jelentős, illetve nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette, valamint ötrendbeli lopás kísérlete miatt kell felelnie. A két budapesti férfi amúgy büntetett előéletű, korábban is hasonló, vagyon elleni bűncselekmények miatt volt már dolguk a hatósággal.

A Veszprém megyei banda

Szintén a napokban vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság egy másik – szinte az egész országra kiterjedő – betöréssorozat ügyében is. Még 2004 végén négy betörés, illetve betörési kísérlet volt mosonmagyaróvári műszaki üzletekben. A rendőrök ismeretlen tettes ellen kezdték meg a nyomozást, majd időközben eljutottak a feltételezett elkövetői körhöz.

Sikerült elfogniuk a banda „magját", majd eljutottak azokhoz is, akik orgazdaként, sofőrként, vagy egyéb más módon vettek részt a bűncselekményekben.

A kiterjedt nyomozás eredményeként kiderült, hogy a tizenhét fős, Veszprém megyei fiatalokból – köztük több fiatalkorúból – álló banda öt hónap alatt összesen negyvenhárom betöréses lopást, illetve kísérletet hajtott végre az egész Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon is. Ezek során mintegy 37,5 millió forint értékben tulajdonítottak el különféle műszaki cikkeket.

A fiatalok elsősorban a kisebb méretű, ugyanakkor nagy értékű és könnyen továbbadható árukra „utaztak": videokamerákat, fényképezőgépeket és hordozható számítógépeket loptak.

A bűntettsorozatról készült ügyirat több mint ötezer oldalas. Az eljárásban a tizenhét gyanúsított közül ötnek rendelte el az előzetes letartóztatását a bíróság. Közülük a bűncselekmények értelmi szerzője és irányítója, a 26 éves B. G. jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A fiatalembernek háromrendbeli jelentős és harmincegy rendbeli nagyobb értékre, s dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt kell felelnie. Az ügy további szereplői közül hárman jelenleg jogerős szabadságvesztésüket töltik korábban elkövetett bűneik miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Aki kapja, marja'' a szúnyogpénzt

A dunai árvíz visszavonulása s a hirtelen jött felmelegedés hatására megjelentek szúnyogok a vízpartok környékén.A Magyar Turisztikai Hivatal 15 millió forintot osztott a megyében szúnyogirtási támogatás címén. Mosonmagyaróváron a kistérségi társulás is kap: ez utóbbihoz tartozik Lébény és kilenc település gesztoraként Dunasziget, akik szintén nyertek. Ők külön szeretnének gyéríttetni. Tovább olvasom