Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Hatszázmillióra becsült kár

Elsőfokúra mérsékelte a készültséget pénteken Janák Emil központi védelemvezető az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területéhez tartozó folyókon, a Rábán, a Marcalon, a Mosoni-Dunán és a Duna Rajkától Esztergomig terjedő szakaszán.
A lakosság végig biztonságban volt, katasztrófa nem fenyegetett. Nem kellett vészhelyzettől tartani az árvízi művek állapota miatt. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az árvízi védekezés és az árvíz kártételét együttesen hatszázmillió forintra becsüli, ám ez növekedhet a Duna esztergomi szakaszán a védművek állapotának megismerése után.

Janák Emil a péntek délutáni, az árvízi helyzetet lezáró, a keletkezett károkat részben értékelő sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy pénteken már alig több mint háromszázharmincan dolgoztak a védelmi szakaszokon. Visszavezényelték ugyanis Szolnokra és Szombathelyre a társigazgatóságok régióba kirendelt, „ -vezényelt " munkatársait.

A régióban még nyolcszáz hektár területet borít árvíz, működnek az átemelőszivattyúk, várhatóan már csak néhány napig. Az elmúlt hat napban a folyók sehol sem léptek ki a hullámtérből, de a szivárgó víz lakóterületeket is érintett. Az árvízi szolgálat a folyók árterét védte, a hullámtér viszont a folyóké. A hullámtérre épített hétvégi házak kárt szenvedhettek, ahogy az ottani mezőgazdasági területek is, ezekkel a kockázatokkal azonban mindenkor számolni kell. A vízügy számít arra, hogy az elkövetkező napokban jelentenek be károkat és lesznek panaszok is.

Janák Emil megerősítette: anyagi fedezet nélkül kezdték meg a Szigetközben keletkezett árvízi károk helyreállítását. Ám a kormány intézkedett. Amennyiben a helyreállítás költségei meghaladják az egyelőre biztosított keretet, bővíteni fogják azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges küzdelem

Idén a mosonmagyaróvári Őzikés Óvoda vállalta a hagyományos városi óvodássportnap megszervezését. A… Tovább olvasom