Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hatszázhárommillió a Flexum-részvényekért

Éles és hosszúra nyúlt viták, demonstrálók zúgolódása, valamint a város jövőjét meghatározó fontos döntések jellemezték a mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülését.
Döntés kinevezésekről

A tanácskozáson döntött továbbá a testület néhány oktatási intézmény vezetőjének kinevezéséről is. Az Pzikés Óvodában Kocsisné Zajcsik Erzsébet, a Kékcinke Óvodában Knausz Ferencné, a nevelési tanácsadóban Domsichné dr. Mezzei Márta, a Fekete-iskolában Mandl Andrásné, a Kossuth-gimnáziumban pedig dr. Tóth Tiborné dr. látja el továbbra is a vezetői feladatokat. A Bolyai-iskola igazgatójának – a nevelőtestület 48 százalékos támogatottsága mellett – Patai Pétert nevezte ki a testület.
A maratoni tanácskozáson fogadták el a képviselők az önkormányzat választási ciklusra szóló programját. Az előterjesztés egyik legvitatottabb és a közvéleményt leginkább érdeklő kérdése volt a humán terület programjának az oktatási intézményhálózat átszervezéséről szóló fejezete.

„ Indokolatlan lépés"

Dr. Pap János (Fidesz) szerint semmi nem indokolja egyetlen iskola és óvoda bezárását sem a városban, csupán pénzszerzésről van szó. Az oktatási intézménynél valóban szükség van ésszerűsítésre, ám ez nem egyenlő a bezárással. A képviselő a „város mészárosának" nevezte a humán területért felelős alpolgármestert, akinek a polgármester kiadta, hogy végezze el a piszkos munkát.

Szentkuti Károly válaszában visszautasította a minősítést és „politikai kaméleonnak" nevezte az ellenzéki képviselőt. Az alpolgármester elmondta: arra tett esküt, hogy a város fejlődését szolgálja. Tudja, nem népszerű feladat, amit el kell végeznie, de mint mondta, a felelős politikust az jellemzi, hogy nehéz és felelősségteljes döntéseket is meg tud hozni. Szentkuti a munkacsoport döntésének alapérveiként ismét szólt a demográfiai változásokról és az Éltes-iskola problémájáról. Meggyőződése, hogy amennyiben a megszorító intézkedéseket nem teszik meg, úgy rövid időn belül ellehetetlenülhet a város működése. Az átszervezéssel évi 85 millió forintot nyerhet az önkormányzat, amiből egy pályázati önrészalapot hoznának létre az oktatási ágazat fejlesztésére.

„ Nem bezárás, funkcióváltás"

Árvay István (Fidesz) szerint az oktatási intézmények költségvetésének nyolcvan százalékát a bérek teszik ki, így a 85 milliós megtakarítást kizárólag leépítésekkel tudják elérni. A képviselő úgy véli, az önkormányzati beszerzések és eladások terén lenne szükség ésszerűsítésre, amivel hasonló nagyságrendű megtakarítást érhetnének el.

Szabó Miklós (MDF) szerint a hiány a közalkalmazotti béremelés állami finanszírozatlanságából adódik. Felhívta továbbá a polgármester figyelmét arra, hogy fél éve még azt hangoztatta, nem lesz iskolabezárás. Nem érti, mi változott azóta. Stipkovits Pál válaszában elmondta: nem zár be iskola, csupán funkciót vált.

A testület végül módosításokkal szavazta meg a határozati javaslatot. E szerint a program alapeleme nem változott, azonban a júniusi testületi ülésre több átszervezési lehetőséget vázolnak fel a képviselők elé mind az óvodák, mind az iskolák területén.

West End a részvényvivő

A városatyák zárt ülésen döntöttek az önkormányzat tulajdonában lévő Flexum rt.-részvények értékesítéséről. A társaság részvényeinek 67 százalékára három jelentkező vitte el a pályázati anyagot, közülük a West End Invest Kft. – melynek ajánlatát dr. Szeredi Zoltán írta alá – adta be ajánlatát, amit a tulajdonosi bizottság és az erre létrejött munkacsoport is megvizsgált.

A képviselők végül 17 igennel döntöttek a részvénycsomag 200 százalékos értéken történő eladásáról. A megállapodás szerint a 603 millió forintos vételárat a kft. két részletben fizeti ki az önkormányzatnak. Az első részlet a szerződés aláírása után esedékes, a fennmaradó 50 százalékot pedig a jövő év végéig kell kifizetnie a vevőnek.

Kapcsolódó cikk >>

Egy óvári ajánlat a Flexumra (2003-05-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végső döntés júniusban

Az érintett óvoda és iskola pedagógusai, tanulói és a szülők együtt demonstráltak az intézmények… Tovább olvasom