Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Hatszáz szikkasztóból semmi szennyvíz

Mintegy hatszáz ingatlan nincs rákötve a városi csatornahálózatra Mosonmagyaróváron.

Ezeknél a háztartásoknál a keletkező szennyvíz vélhetően a talajba kerül, mivel a helyi tisztítóba szinte egyáltalán nem szállítanak belőle.

Lényeges elmaradások mutatkoznak Mosonmagyaróváron a települési folyékony hulladék – a szennyvíz – kezelésében. Erre már a közigazgatási hivatal is felhívta a város figyelmét. A hulladékgazdálkodási törvény alapján ugyanis az önkormányzatok kötelessége megszervezni a hulladékkezeléssel kapcsolatos helyi közszolgáltatást. Többek között biztosítani kell a tározóban gyűjtött folyékony hulladék szippantását, elszállítását, ártalmatlanítását, még akkor is, ha csak néhány ingatlant érint is. Ez Mosonmagyaróváron egyelőre megoldatlan. Az önkormányzat többször kiírta már a közbeszerzési pályázatot – kistérségi szinten is – a szippantásra, de ez idáig nem akadt vállalkozó, aki elvégezné a szolgáltatást. Ezért az Aqua Kft.-t bízzák meg a feladattal, amely egyébként is végzi a szennyvízkezelést és a szennyvíztisztító üzemeltetését.

A városban jelenleg a szikkasztóját szinte senki sem szippantatja, hiszen nagyon kevés szippantott szennyvíz érkezik be a tisztítótelepre. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
A városban jelenleg a szikkasztóját szinte senki sem szippantatja, hiszen nagyon kevés szippantott szennyvíz érkezik be a tisztítótelepre. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

A városban mintegy 600 ingatlan nincs a csatornahálózatra kötve, így ennyien szennyezik a talajt, talajvizet, mivel többnyire nem tározót, hanem nyílt, műszaki védelem nélküli szikkasztót, emésztőgödröt használnak. Többen búvárszivattyúval egyszerűen kilocsolják a szennyvizüket a talajra. Mindez azonban környezetvédelmi és vízminőség-védelmi szempontból nem elhanyagolható, hiszen a város érzékeny vízbázison, Közép-Európa legnagyobb édesvízkészletén fekszik. Ezt a problémát az önkormányzat most rendelet megalkotásával próbálja orvosolni. A képviselő-testület legutóbbi ülésén első olvasatban tárgyalta e tervezetet. Ebben meghatározzák, hogyan tervezik a közszolgáltatás ellátását, a csatornára nem kötött ingatlanok rákötését vagy a zárt tározó kialakítására és a megfelelő szennyvízkezelés igazolására kötelezést. A műszakilag problémás helyeken – mintegy 74 ilyen ingatlan van – zárt tározót vagy egyéb engedélyezett megoldásokat kell alkalmazni.

Problémát jelent, hogy a szikkasztóját szinte senki sem szippantatja, mivel nagyon kevés szippantott szennyvíz érkezik be a tisztítótelepre. A rendelettel az önkormányzat szeretné elérni, hogy ellenőrzötten történjen a folyékony hulladék kezelése, a környezetszennyezés minél nagyobb mértékű kizárásával. Sőt, rábírják a lakókat a csatornára kötésre, ahol ez lehetséges. A szippantásra, illetve annak igazolására kötelezés, a közszolgáltatási díj magasra emelése ösztönző lehet.

Jelenleg az Aqua Kft. nem rendelkezik saját szippantó járművel – beszerzése már folyik –, ezért a közszolgáltatás ellátásához alvállalkozót vonnának be. A kevés csatornára kötés egyik oka lehet, hogy sokan mentesülnek a talajterhelési díj fizetése alól. A kötelezhető lakók kétharmada nem fizet és nem is szippantatnak, így nincsenek kényszerítve a rákötésre. Az önkormányzat szerint ezért célravezető lenne, ha eltörölnék a jelenlegi mentességeket, viszont a közszolgáltatási díj fizetésénél kedvezményt adhatnának. A problémás helyeken a szippantási díjnak csak 10 százalékát kellene fizetni. A költség fennmaradó részét a talajterhelési díjból kapná a közszolgáltató.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. jánosi 2009. november 06. 20:04
  „Oké, csak álmélkodom !
  De amikor így építették ki a hálózatot, csak volt valamilyen megállapodás erről ?
  Egyébként ha a telken belül kell átemelni akkor az a tulaj dolga, a Pviz a telekhatáron
  fogadja a szennyvizet.”
 • 24. lacika1967 2009. november 06. 16:44
  „Szevasztok

  janikának igaza van részben, vannak házi átemelők sőt még vákumos is van a P-Víz területén, de a házi átemelősöket más tarifával számolják.”
 • 23. janika 2009. november 05. 21:39
  „"jánosi" ha komolyan vetted volna az írásaimat, akkor már régen tudnád! De a Pannon-Víz Zrt. az akik így üzemeltetik a szivattyúkat és nem tudom hány faluba verik át, fejik meg, így a lakósságot de tudomásom szerint Bágyogszováton biztosan. Ott ahol a gépjármű adóból sikeresen szép út jelző táblákat raktak jelzőnek "U" felirattal mert út az nincs! E faluba bekötő utak is a megye leghosszabbjai közé tartoznak. Sőt a tíz éve még jó minőségű utak is eltűntek, elkoptak! Eső után köpönyegnek, azért raktak ki súlykorlátozó táblákat!”
 • 22. jánosi 2009. november 05. 18:26
  „janika én olyan helyen lakok ahol ( köszönhetően az elfogadhatóan működő önkormányzatnak ) ingyen
  szállítják el a szemetet már tíz egynéhány éve. De majd nálunk is lesz szemét díj, aki szemetet termel
  fizetni fog.
  Az ingatlantulajdonos által működtetett szivattyúkról nem hallottam, szerintem ilyen nem lehetséges.
  Írd le hol van ilyen ?”
 • 21. janika 2009. november 05. 16:33
  „Nem tudom,hogy a "jánosi" hol, él melyik országban, melyik településen, de hogy nem hallott arról hogyan szívatják egyes faluban a lakosságot az hihetetlen. Tehát ez a Magyar Banánköztársaság, ahol a rendelet gyártók azt csinálhatnak ami csak nekik tetszik! Tehát "kötelezik" a lakosságot a szemét termelésre,de ha nem termel szemetet, akkor is fizettetnek a lakossággal! Még az sem számít, ha nincs is kukája!( amibe a nem létező szemetet rakná) Lényeg a rendelet és e miatt a pénz behajtás! Eddig érthető?
  A szennyvíz! Ismét összeültek a rendeletgyártók! Elrendelték, hogy kötelező beszállni a szennyvíz elvezető csatorna hálózat építésébe! Tíz éven keresztül fizetni az építkezési hozzájárulást! vannak falvak ahol a tulajdonosok telkére ásták le a műanyag hordójukat és rakták bele a búvárszivattyújukat és kötötték rá a tulajdonos áramforrására azóta is onnan üzemeltetik! Természetesen a búvárszivattyújuk is fogyassza az áramot és nem is keveset, főleg, ha elromlik és állandóan pörög ! Azzal senki sem foglalkozik, hogy így a tulajdonosoknak megnő az áramszámlájuk! Mi a nem érthető azon kívül, hogy ez így nincs rendjén.”
 • 20. jánosi 2009. november 05. 08:50
  „janika légyszíves magyarázd el, hogy milyen áramot nem ad vissza a szolgáltató ? Eddigiekből úgy
  tűnik valamilyen gödörben laksz, ahonnan ki kell szivattyúval emelni a szennyvizet. Ezt neked kell
  fizetni ? meg még fizetsz a szennyvíz kezelésért is ? hihetetlen !”
 • 19. jánosi 2009. november 04. 18:40
  „18.
  janika ez váratlanul hosszú volt. Ez már döfi ..........”
 • 18. janika 2009. november 04. 17:23
  „"pancser" én is az lennék, ha úgy viselkednék, ahogy te képzeled. Egyetértek azzal,hogy a környezetszennyezőket meg kell büntetni! De nem kollegtivan a lakósságot megvágni. A valós környezet szennyezők helyett kizebelik rendeletekkel a lakosság azon részét, aki nem szennyezi a környetetet.
  Aki ismeri e rendszer alantas részét az tisztában van azzal,hogy a valódi szennyezők az kivételes esetek, akik nem, kaphatnak nyilvánosságot és leleplezést! Büntetést meg pláne nem! Viszont én már látta a bíróságon nyolcvanéves embereket,sőt híres Höveji csipkeverő testvéreket akikre rákényszerítették a szemdíj fizetés, azzal nem törődve, hogy Ők nem szemeteltek sehova sem.-A szennyvíz elszállítási rendszer nem én rendeltem az "át-emelősödi" szivattyúzással. A számlákon pedig nincs semmiféle kedvezmény, sem a szivattyú áramfelhasználási díja visszaszámlázva. Valóban ez a fórum nem alkalmas efféle események megvitatására.
  Az ügyfélszolgáltatásokkal meg tele van az emberek hócipője!”
 • 17. lacika1967 2009. november 04. 15:20
  „janika!!!

  Mielőtt zagyválsz érdeklődj. Ha házi átemelőd van vagy árengedményt kapsz vagy külön vezetéken működik a berendezés.Ha nem így van a az ügyfélszolgálat az illetékes nem ez a fórum.Ott viszont csak az igazat és semmi zagyvaság.”
 • 16. jánosi 2009. november 03. 22:30
  „Pancser ez jó : " kommunisztikus "
  Mig rájön mit jelent időt nyerünk, addig sem ír ......”
 • 15. pancser 2009. november 03. 22:13
  „Janika mi nem értjük a zsenialításodat ez tény. Valahogy nem is törekszem rá, többek között azért mert a környezetszennyezők oldalára állsz, őket mentegeted kommunisztikus alapon.”
 • 14. janika 2009. november 03. 21:14
  „Mit nem lehet az írásaimból megérteni? Talán valótlannak képzelitek? Lehet ellenőrizni ennél nincs is egyszerűbb.
  ha már itt tartunk azt is ellenőrizzétek, hogy milyen alapon tart igényt a Panni-viz cég arra, hogy a lakosság a saját pénzén üzemeltesse a szennyvíz szivattyújukat?”
 • 13. jánosi 2009. november 03. 18:43
  „Ez az janika, mindenki mondjon le aki nem érti amit kinyilatkoztatsz !”
 • 12. janika 2009. november 03. 17:29
  „Úgy látszik a "pancser" el van maradva a tényektől! Hisz a szemétszállítók azokat is kizsebeltetik, akik nem adnak át nekik szemetet, mert nincs! Így nem munkával, ellenszolgáltatással gazdagodnak hanem rendeletektől!
  csodálkoznék, ha ezt meghagyná a moderátor. mivel ez a valóság.”
 • 11. pancser 2009. november 02. 20:52
  „7.janika! Úgy van ne gazdagodjon meg a szemétből, szennyvízből senki. Szemetet az erdősávba, szennyvizet a talajvízbe és boldogok lesznek az emberek nem zsebelik ki őket. <moderálva>”
 • 10. zopika02 2009. november 02. 20:01
  „És még mielőtt számon kérik rajta Feri gyorsan el is adja........................... Így kell ezt csinálni uraim.”
 • 9. lacika1967 2009. november 02. 19:16
  „Japo-nak
  Az előírások már vagy 15 éve életben vannak.De ha jól működik a saját vizedet rontod.Bizonyos dolgokban igazad is van de a Mosoni Duna rajkai szabályozása és szigetközi hullámtérbe ez a vízmennyiség kevés így nem tud eleget elszivárogtatni.Ráadásul el is iszaposodik ami megint rontja a vízbázis utánpótlását szerintem ez nagyobb probléma.A Ferinek meg régen megkellet volna oldani a tározóit.Azért kapta olcsón mert ezt vállalta.”
 • 8. Japo 2009. november 02. 08:15
  „Lacika 1967-nek Az a helyzet Lacika igazad van,hogy évek óta,én sem most építettem az enyémet hanem 10 évvel ezelőt amikor a környező falvakban már rég becsatornáztak mindent nálunk viszont nem. Én nem spórolni akartam hanem nem volt más lehetőségem. ma viszont még tökéletesen működik jobban mint a timföld tározói.Előbb talán a nagy szennyezőket kellene megállítani+ a kavics kitermelését is hiszen mint tudjuk a kavics is szűri és tisztítja a z ivóvizet. Nem hiszem, hogy jót tesz nekünk a tritol bánya mélyítése, sőt naponta szlovák kamionok is viszik innen a kavicsot. És tudod miért,azért mert annak a pritiv népnek is van annyi esze,hogy ennél kisebb bányákat már rég bezártak azért,hogy védjék az ivóvizet.nemkülönben osztrák oldalon is. Ezért kellett Asamer úrnak Bezenye. Nem kaszinó épül oda hanem kavicsbánya majd meglátod. Ja és mire itt az első kapavágásokat megcsinálják addigra Demján milliárdos úr befejezi az övét szlovák oldalon Pozsony mellett. És tudod miért ott mert kevesebb adót kell fizetni.”
 • 7. janika 2009. november 02. 06:18
  „Nem is olyan pancserok, akik a szemétből, és szennyvízből is pénzt csinálnak, hisz visszaélhetnek a hatalommal ebben az országban! Elég nekik a rendelet gyártás és már ki is zsebelhetik a védtelen embereket vele! Csicskás meg van bőven a hóhéroki közt!”
 • 6. atika3887 2009. november 02. 01:07
  „Japo!Nálad a pont!A nagyoknak mindent lehet,te meg dögölj bele a fizetnivalóba...Rohadt foxi-maxik!(azoknak is vágják fülit,farkát)”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Italra kellett a pénz: kirabolta a virágüzletet

Elfogta a rendőrség a napokban azt a férfit, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy kirabolt… Tovább olvasom