Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hatszáz facsemete a hat évszázad emlékére

Emlékmű épül, helytörténeti könyvet adnak ki, hatszáz facsemetét ültetnek. Mindez csak töredéke annak, amivel Levél 600 éves jubileumra készül.

Hatszáz facsemetét ültetnek, emlékmű épül és helytörténeti könyvet adnak ki, napórát hoznak létre az iskola falán, alkalmi bélyegzés és óriáslevél készítése is szerepel a jubileumi programok között. Levél 600 éves évfordulóra készül.

A levéltári adatok szerint Levél első írásos, német nyelvű említése 1410-ből Kalthosthan formában ismert.

– A jubileumi év keretében emlékezünk meg a település első német nyelvű írásos említésének 600. évfordulójára, melyhez 2010-ben számos rendezvény kapcsolódik – tudjuk meg Papp Zoltántól, Levél polgármesterétől. Radák Tamás, a helyi kultúrház vezetője szerint minden korosztályra gondoltak a programok összeállításánál.

– Az ezerkilencszázas évek elején többtucatnyi cseresznyefa díszítette településünket, közülük a legtöbb kiveszett, ezeket szeretnénk újratelepíteni. A jubileum alkalmából hatszáz csemetét ültetünk az ősz folyamán, ezek fele cseresznyefa lesz, de kocsányos tölgyet és hársfát is vásárolunk. Az akcióban számítunk a földtulajdonosok és -használók, civil szervezetek és a lakosság közreműködésére – magyarázza a településvezető. Különleges ötletként igazi látványosság lehet majd az iskola falára szereltetett és festetett színes napóra, melyhez több terv is készült. A Május 1. ligeti park adna otthont a település hat évszázadát jelképező emlékműnek. Ezt közadakozásból és önkormányzati hozzájárulásból kívánják megvalósítani.

Helytörténeti kötetet adnak ki, kiállítás is nyílik. Radák Tamás a tárlat anyagának egy részével a felvételen.
Helytörténeti kötetet adnak ki, kiállítás is nyílik. Radák Tamás a tárlat anyagának egy részével a felvételen.

Egyébként ugyancsak ezen a zöldterületen pályázati támogatással, a Levél Barátainak Egyesülete közreműködésével korszerű játszótérnek is örülhetnek majd a helyi gyerekek. Csapó Imre nyugalmazott történelemtanár vállalta fel a község történetét bemutató, feldolgozó helytörténeti könyv megírását.

– Júniusban a Fő utca egyik régi sváb házában nyílna a Hansági Múzeummal közösen egy kéthetes helytörténeti kiállítás – tudjuk meg Radák Tamástól, miközben a kultúrházban összegyűjtött tárgyakat mutatja. Képzőművészeti pályázatot írtak ki, rajzversenyt hirdettek ugyancsak ebben a témában. Érdekesség, hogy a posta világnapján, október 9-én alkalmi bélyegzést és egy óriáslevél készítését is tervezik.

Papp Zoltán a napóra terveit mutatja, ezek közül az egyiket festik majd fel az iskola falára.
Papp Zoltán a napóra terveit mutatja, ezek közül az egyiket festik majd fel az iskola falára.

Levél folyamatosan fejlődő község: öt év alatt csaknem százzal nőtt a lakosság száma. A jelenleg 1871-es lélekszámú település még néhány éve a mosonmagyaróváriak számára jelentett vonzerőt, mostanra sok szlovák család költözik oda. Új sorházak épülnek, a téesz területén hamarosan újabb telkeket alakítanak ki. Várhatóan az ipar, a vállalkozások számára is vonzó lesz a falu fekvése, ehhez rendelkezésre állnak területek – tette hozzá a településvezető.


A hagyomány szerint Levél magyar neve, a lövér a besenyő határőrök, íjászok emlékét őrzi. Ez is annak a bizonyítéka, hogy már korábban is lakott terület volt. A település későbbi lakói a magyaróvári vár szekeresei, futárai és postásai voltak. A második világháború után a falu német lakosságának kilencven százalékát kitelepítették.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9000 pár hamis cipő Rajkánál

6000 pár Burberry és több mint 3000 pár Adidas t termékre megtévesztésig hasonlító kialakítású cipőt… Tovább olvasom