Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Hatodik évtizedét ünnepli a mosonmagyaróvári Lurkóvár Óvoda

Hatvan éve költözött az egykori, tisztviselői lakásokként szolgáló Mofém-telepi épületbe a ma Lurkóvár nevet viselő óvoda. A mai ünnepre a korábbi óvodásokat és dolgozókat is várják.
Ma délután 5 órától a Fehér Ló Közösségi Házban ünnepli fennállása hatvanadik évét a mosonmagyaróvári Lurkóvár Óvoda. A Mofém-telepi kisdedóvóba látogattunk az esemény előtt.

– Intézményünk 1955-ben nyitotta meg kapuit Albert Józsefné vezetése alatt a Mosonmagyaróvári Fémfeldolgozó Vállalat óvodájaként. Az ezt megelőző időszakról kevés információt találtam. Ám minden bizonnyal már a húszas évek elején működött óvoda két csoporttal a gyár közelében, az üzem dolgozóinak gyermekeivel. Az elmúlt hatvan év alatt számos névváltozáson, átalakításon ment keresztül az intézmény. Megnyitását követően kilenc éven keresztül a gyár tartotta fenn, majd 1964 januárjában adta át az akkori városi tanács művelődési osztályának. Így lett belőle Mosonmagyaróvár III. számú óvodája.

Óvodások az ötvenes években...
Óvodások az ötvenes években...

További tíz év elteltével az intézményt „kinőtte" az egyre népesedő Mofém-telep, így szükségessé vált a bővítése. Ekkor emelték az óvoda új épületszárnyát. 1974-től már hat csoporttal működhetett tovább, egészen 1994-ig, amikor négyre csökkentették a csoportok számát – vezet vissza a múltba a pályakezdése óta az intézményben dolgozó Káléné Takács Erika, aki 2007 óta irányítja a kisdedóvót. Az évtizedek alatt több ezer kisgyerek fordult meg az óvoda falai közt. 2009-től a város növekvő gyermeklétszámai miatt újból öt csoportban fogadják az apróságokat. Sőt, várhatóan ez a szám tovább bővülhet. Ugyanis amint arról korábban írtunk, a helyi önkormányzat 71 millió forintból további két csoporttal bővítené az épületet. „Örülünk a bővítéssel járó felújításnak" – jegyezte meg az intézmény vezetője.

...és ma a Lurkóvár Óvodában.
...és ma a Lurkóvár Óvodában.

A mai ünnepen egyébként nemcsak a kisóvodások mutatkoznak be, hanem az innen már kikerültek is. Káléné Takács Erika hozzátette: nagy örömükre sokan jelentkeztek a rendezvényre azok közül, akiket 1955-ben már e falak között neveltek, s nagyszülőként, szülőként is visszahozták gyermekeiket, unokáikat az intézménybe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a faluház, az egészségház, és a díszburkolat is készülőben

Útépítések, parkosítás, faluház- bővítés. Csak néhány a rajkai önkormányzat idei fejlesztési elképzeléseiből. Tovább olvasom