Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hatmilliós munkaügyi pert vesztett a város

Mosonmagyaróvár - A városnak 6,37 millió forintot kell kifizetnie, miután elvesztette a munkaügyi pert a szociális foglalkoztató menesztett vezetőjével szemben.
Mosonmagyaróvár idei költségvetésének első féléves teljesítéséről tárgyalt a város képviselő-testülete csütörtöki ülésén. Az előterjesztésből kiderül, hogy az első félév során az önkormányzat pénzügyi helyzetének stabilitása a folyószámlahitel igénybevételével volt biztosítható. A városháza és az intézmények vezetői törekedtek a csökkentésre, a biztonságos működés figyelembevételével. Több területen felülvizsgálták a szolgáltatókkal és vevőkkel kötött szerződéseket az előnyösebb feltételek megteremtésének érdekében. Munkabérhitel felvételére nem volt szükség a félév során. Kifizetetlen, lejárt határidejű számlakövetelés sem áll fenn a hivatallal szemben. Jelentős mértékű bevételkiesés az uniós pályázatoknál tapasztalható, így azonban ezek a beruházások nem terhelik a költségvetést.

A város hitelállománya kezelhető mértékű, a likviditási gondok esetlegesen a helyiadó-bevételek ciklikusságából adódhatnak. A fejlesztési kiadások jórészt a második félévben fognak felmerülni, amelyhez a fedezet biztosított a beruházási hiteleknek köszönhetően. Az önkormányzat idei költségvetése tervszinten 11,95 milliárd forint bevétellel számolt, ami aztán 12,46 milliárdra módosult és az első félévben 5,53 milliárdra – 44 százalékban – teljesült. A kiadások hasonló mértékben, 43,9 százalékban teljesültek.

Kovács Gergely (MSZP) szerint a kiadások teljesítésének ötszázalékos csökkenése óvatos költekezésnek értékelhető. Jelentős a lemaradás minden területen, ezért van még javítanivaló. A képviselő lényeges intézményi szerkezetváltozást szorgalmaz, mivel érdemi változás csak így érhető el. Árvay István (Fidesz) elmondta: a féléves költségvetésben még az előző év elmaradásai látszanak, ám így is stabilitást mutat. A képviselő szerint a finanszírozással nincs gond, a bevételek stabilak, a helyi adók terén még túlteljesítés is várható. A kiadásoknál visszafogottság érezhető, ám azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a beruházások többsége a második félévben valósul meg.

A testület döntött 6,37 millió forint kifizetéséről az általános tartalék terhére, amiből a szociális foglalkoztató menesztett vezetője által indított munkaügyi per miatti költségeket fizetik. A munkaügyi bíróságon augusztusban született jogerős ítélet az ügyben. A bíróság hatályon kívül helyezte az elbocsátást kimondó fegyelmi határozatot, így a felperes közalkalmazotti jogviszonya az ítélet jogerőre emelkedésének napján – augusztus elején – szűnt meg. Így ki kell fizetni a volt vezetőnek az erre az időre járó elmaradt munkabért, kárátalány miatt háromhavi átlagkeresetet, végkielégítésként kéthavi átlagkeresetet, a felmentési időre járó juttatást, valamint mindezek kamatait. Emellett a szociális foglalkoztatót terhelik a juttatások után fizetendő járulékok és az ügyvédi díjak. Nyitrai József (Labe) szerint ennek az ügynek a felelőssége az előző városvezetést terheli. A képviselő bejelentette: a szociális bizottság felhatalmazásával feljelentést tesz a volt vezető ellen. Árvay István elmondta: egy formai hiba miatt vesztették el a pert a vezetővel szemben. A képviselő szerint ez annak a hibájából történt meg, aki az ügyet szakmailag felügyelte, ami többek között az akkori jegyző feladata volt.

(A tanácskozás további témáira később visszatérünk.)

Kinevezés, halasztás

A tanácskozáson döntöttek a képviselők az Egyesített Szociális Intézmény vezetői álláshelyére beérkezett pályázatok elbírálásáról. A három jelölt közül a testület – a szakbizottság egyhangú támogatása alapján – Csiba Erzsébetet nevezte ki az intézmény vezetőjének. A Flesch Károly Kulturális Központ igazgatói álláshelyére kiírt pályázatok elbírálása is napirenden volt. Ebben a kérdésben azonban úgy határoztak a képviselők, elhalasztják a döntést és megbízták az alpolgármestert, hogy dolgozzon ki javaslatot az intézmény gazdasági társasággá alakítására.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil lopás: Harmincnyolcmilliós zsákmány zsarolások után

Mosonmagyaróvár - Élet vagy testi épség elleni súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és jelentős… Tovább olvasom