Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Hatmilliárd forint „gátja” lehet a zsilipvita

Hajózsilippel vagy anélkül: ez a vita tárgya az ásványrárói ágvéglezárásnál.

Már nem csak Alsó-Szigetköz vízpótlása a tét: az ügyet jogi útra terelték, s a minisztérium „ultimátumot" adott: egy hatmilliárdos projekt sorsa múlhat a megegyezésen.

„Miután a Mosoni-Duna-rehabilitációs pályázatot öt részre bontottuk, s a megépülő gönyűi torkolati műtárgy kikerült innen, a maradék projektekből kettő bekerült az Új Magyarország Fejlesztési Terv akciótervébe" – kezdte tegnapi beszámolóját a kistérségi társulási ülésen Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő. A Lajta és a Mosoni-Duna rehabilitációjára 4,8 milliárd, míg a szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztésére 6 milliárd forint jutna.
Kormánydöntés júliusban születhet, utóbbi projekt azonban veszélybe került. Ennek oka az ásványrárói önkormányzat – most már jogi – vitája, hogy hajó-zsilippel vagy anélkül zárják le az ásványi ágvéget az alsó-szigetközi vízpótlás érdekében.

„Gyorsan kellett cselekednem" – mondta Tóth Tiborné dr. hétfői, Fodor Gáborral való találkozásáról. „Bajnai Gordon ugyanis a projektek ügyében újabb megoldási lehetőséget körvonalazott, s ezt nem vállalhattuk" – folytatta. A képviselő Janák Emil vízügyi igazgatóval és Láng István civil szakemberrel kereste fel a tárcavezetőt, aki az egyik „bősi tárgyaló", Kovács György főosztályvezetővel és több szakértővel érkezett.

– Fodor Gábor támogatásáról biztosított a két itteni nagyprojekt ügyében. Egy veszélyérzetem azonban még van: Ásványráró ugyanis ragaszkodik elképzeléséhez, s emiatt a hatmilliárdos beruházás veszélybe került. Vészhelyzet van, nem kockáztathatunk, meg kell egyezni ebben az ügyben. Jövő héten Láng István és Janák Emil egyeztet Böősy Imre polgármesterrel, sőt, a budapesti független szakmai bizottság is terepbejárást tart a helyszínen – mondta.

Az ügy részleteit az ülésen Böősy Imre világította meg: „magyaros módon" Ásványráró és az alsó-szigetköziek (melyet a vízügyi igazgatóság is támogat) is lezárási elképzeléseik tervezésére állami pénzt nyertek. Holott a két elképzelés „üti egymást". Ásványráró vízjogi engedélyét a vízügy megfellebbezte, a másodfokú hatóság új eljárásra kötelezte az elsőt. „Ezt vittük bíróságra, jogi útra tereltük az ügyet" – mondta Böősy.

– Szállóige lett, hogy Ásványráró a vízpótlás ellen van, s egy nemrégiben érkezett főosztályvezetői levél szerint is településünk egyéni érdeke a hajózsilip – folytatta. – Ezt visszautasítom: élő kapcsolatunk van a Dunával, s ezt szeretnénk kihasználni. Hajózsilippel és hallépcsővel képzeljük el az ágvéglezárást: enélkül a jacht- és vízi turistákról lemondhatunk, mely stratégiai fontosságú. Lakóink többsége támogatja elképzeléseinket, még ha tudjuk is, hogy így többe kerülne a megvalósítás – mondta a polgármester.

Rehabilitáció és monitoring
Tóth Tiborné dr. meghívta Fodor Gábor minisztert a térségbe, aki szeptemberre ígérte a látogatást. A szakmai tanácskozáson szó esett még a szigetközi rehabilitációról és monitoringról: idén összesen 150 millió, jövőre 250 millió áll rendelkezésre.
 Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelátóval bővül a tornacsarnok

Helyi vállalkozókkal épülne meg az a lelátó, melyet a lébényi sportcsarnok mellé emelnének fel és akadálymentesítésére is gondoltak. Az építkezéshez szükséges több mint tízmillió forint felét az önkormányzat pályázati pénzből, másik részét hitelből fedezné. Tovább olvasom