Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hatezer véradó a terv

Míg országosan csökkent a véradók száma 2009-ben, a Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete eredményes évet zárt: 5950-szer nyújtották karjukat véradásra a kistérségben élők közül.

Mintegy ötven alkalommal szerveztek véradást 2009-ben Mosonmagyaróváron és környékén. A Lajta-parti város élenjáró a véradásban országszinten.

– Míg az országos átlag 5 százalék, nálunk a lakosság több mint 8 százaléka véradó – magyarázza a Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezetének vezetője, Horváthné Piller Edit, aki elmondta: 2010-es terveik között szerepel, hogy elérjék a hatezres véradószámot.

A szervezet azonban nem csak véradással foglalkozik. Ingyenes ruhaosztásra várják az érdeklődőket kedden és csütörtökön reggel 8 és délelőtt 11 óra között. Az ünnepek alatt a ruhák mellett játékokról és könyvekről is gondoskodtak.

A Vöröskereszt aktivistái karácsony előtt megajándékozták a szeretet ünnepét a kórházban töltő betegeket.
A Vöröskereszt aktivistái karácsony előtt megajándékozták a szeretet ünnepét a kórházban töltő betegeket.

– Sokan gyakran megfordulnak nálunk, azonban az utóbbi időben sok új család is jelentkezett. Nemcsak Mosonmagyaróvárról, Ásványráróról, Darnózseliből vagy Hegyeshalomból is jöttek rászorulók – hangsúlyozza a szervezet vezetője. Az egyik mosonmagyaróvári hipermarketben az ünnep előtt szerveztek adománygyűjtést, az itt összegyűlt élelmiszereket 15 nagycsaládnak adták át. Horváthné Piller Edit hozzáfűzte: az adományokat folyamatosan várják, főként gyermekruhákból és férficipőből van hiány. Idén a korábbi éveknél kevesebb pénzből gazdálkodtak.

Karácsony előtt a Vöröskereszt helyi képviselői ellátogattak a Karolina Kórházba, ahol karácsonyi csomaggal lepték meg a betegeket.

– Gyümölcsöt, édességet, üdítőket vittünk azoknak a betegeknek, akik az ünnepeket a kórházban töltik. Ez az akció több mint tizenöt éves hagyománnyal rendelkezik. Akadt olyan ápolt is, akinek ez volt az egyedüli ajándéka. Sokan meghatottságukban el is sírták magukat, ugyanis nem számítottak erre a meglepetésre – teszi hozzá a szervezetvezető. A 110 élelmiszercsomagot helyi adományozók jóvoltából állították össze.


Véradókat köszöntöttek

A vér életet menthet és gyógyíthat, tudja ezt minden áldozatkész véradó, ezért nyújtja karját évente 2–3 alkalommal is. A véradókat és véradószervezőket a Vöröskereszt megbecsüli és évente ünnepség keretében ajándékkal kedveskedik számukra. Ezúttal nyolcvanszoros véradásért vehetett át elismerést Németh Imre, hetvenszeresért Mihály Zsolt, hatvanszorosért Farkas László és Szabó Ferenc. 

Olvasóink írták

 • 3. Joel 2010. január 06. 17:23
  „Jó lenne ha sűrübben lennének a véradások.
  Az egyik szigetközi faluban évente háromszor van véradás, a másikban csak kétszer.
  Nálunk csak kétszer van évente véradás, Győrben szoktam még a kétszeri alkalom mellett vért adni.”
 • 2. 01010 2010. január 06. 15:33
  „Csatlakozom előttem szólóhoz!
  Szerencsére vannak önzetlen emberek!!!”
 • 1. lackomacko 2010. január 04. 21:02
  „Gratulálok Mosonmagyaróvári Vöröskereszt munkályához amely évek óta kíválóan végzi tevékenységét.Mindazon személyeknek akik ebben közremüködnek!Köszönöm!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjteményből múzeum, kevesebb látogató

Muzeális gyűjteményből ismét önálló múzeumi rangot kapott a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum az… Tovább olvasom