Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Hatékonyabb párbeszédre számítanak

Mosonmagyaróváron cigány kisebbségi önkormányzat alakult, mely legfontosabb feladatának a nemzetiség hatékonyabb érdekképviseletét tartja.
A napokban cigány kisebbségi önkormányzat alakult Mosonmagyaróváron. Elnöke Horváth Elemér, helyettese Bertók Béla, tagjai, ifjabb Bertók Béla, Kolompár László és Karika Tibor lettek. Horváth Elemért arra kértük, hogy foglalja össze célkitűzéseiket.
Az elnök elmondta, a városban 1999 óta működik cigány érdekképviselet, amely azon túl, hogy a kisebbség gondjait próbálta tolmácsolni Mosonmagyaróvár önkormányzata és más hivatalok felé a cigány hagyományok ápolását, sajátos kultúrájuk bemutatását tartotta fontos feladatának, aminek évente egy-egy nagyszabású találkozóval adott nyomatékot. Közben belátták: tevékenységük hatékonyabb és gazdaságilag stabilabb lehet, ha önkormányzatként működnek tovább. Ezen túl ez a szervezeti forma újabb távlatokat is nyithat számukra. Horváth Elemér hangsúlyozta, önkormányzatként is legfontosabb feladatuknak a kisebbség megsegítését, érdekképviseletét és a cigány kultúra ápolását tartják.
A kisebbségi önkormányzat még idén nyilvános ülésen ismerteti célkitűzéseit és ezen az összejövetelen várja a nemzetiség tagjai véleményét, ötleteit is. A továbbiakban legalább negyedévente kíván az elvégzett munkáról beszámolni. A szervezet egyébként azonnal munkához látott: már a napokban tárgyalásokat kezdeményeztek az önkormányzattal, a közhasznú munkalehetőségeket veszik számba, a továbbiakban a prostitúció kérdésköre és a lakáshelyzet kerül terítékre. Bár mosonmagyaróváron nincs hajléktalan roma, de sok család él tizedmagával együtt egy fedél alatt. Amennyiben az idei költségvetésük engedi élelmiszer csomaggal szeretnének kedveskedni a sokgyermekes családoknak.
Mosonmagyaróváron több mint félmillióra tehető a roma nemzetiségűek száma. Vannak közöttük a helyi közösséggel jól együttműködő emberek, de vannak akik nem tudnak beilleszkedni és lépten-nyomon megsértik az emberi együttélés szabályait. Az elnök úgy látja, nekik nagy szükségük van a segítségre, gondjukat pedig igazán jól csak egy másik cigány tudja megoldani, aki ismeri a kisebbség gondolkodását. Sajnos a romák általános társadalmi megitélése nem éppen pozitív, így nagyon nehéz helyzetben vannak a tisztességgel élők is. Számos konkrét példa igazolja, hogy bőrszín alapján ítélkeznek felettük, néha ok nélkül. A kisebbségi önkormányzat sokat tehet azért, hogy mégjobban befogadja őket társadalmi környezetük.
Kisebbségi önkormányzatok

A héten tartották alakuló ülésüket Mosonmagyaróvár kisebbségi – cigány, szlovén, horvát és német – önkormányzatai. A testületek tagjai az eskütételt követően elnököket és elnökhelyetteseket választottak.
A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke Horváth Elemér,
elnökhelyettes Bertók Béla. A Szlovén Kisebbségi Önkormányzatot Brasits László vezeti, helyettese Küzmics Ferenc. A Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke Frank József, elnökhelyettes Domsich Pál. A Német Kisebbségi Önkormázat élén Kocsisné Balassa Gyöngyi áll, elnökhelyettese Hautzinger Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemzeti park hajthatatlan

A Szigetközi Tájvédelmi Körzet tizenöt évvel ezelőtti kijelölése és létrejötte óta a Duna elterelése… Tovább olvasom