Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hatékony a rendőri módszer

Néhány hete már öt térfigyelő kamera pásztázza Mosonmagyaróvár utcáit. Az elektronikus szemek a város turisztikai és bűnözési szempontból kiemelt területein vigyáznak a rendre és a biztonságra.
Elektromos szemek: A kamerák által továbbított képeket folyamatosan ellenőrzik a rendőrségen.
A mosonmagyaróvári zászlóparkban néhány héttel ezelőtt történt lopás után, a későbbi hasonló esetek elkerülése végett a rendőrség az önkormányzattal közösen egy térfigyelő kamerát szereltetett fel a területtel szembeni villanyoszlopra – mondta el lapunknak Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető. A városban évek óta működő további négy kamerával kapcsolatban kedvezőek a tapasztalatok, a mosoni városrészben ennek köszönhetően sikerült teljesen visszaszorítani a prostitúciót. A Magyar utcán, a termálnál, a mosoni piacon és a templomnál felszerelt rendszer rendkívül hatékony bűnmegelőzési eszköz és számos közlekedési szabálysértést is felderítettek már a felvételek alapján. Az üvegbura alatt forgó kamerák képét a rendőrkapitányság ügyeletén huszonnégy órán át, folyamatosan figyelemmel kísérik.

Tolvajok hátrányban

Győrben öt évvel ezelőtt szerelték fel a Belvárosban azt az öt kamerát, amik a Baross út és a rácsatlakozó keresztutcák biztonságára figyelnek. Az általuk közvetített képek a belvárosi rendőrőrs monitorain jelennek meg.
A város rendőrkapitánya, dr. Holló Sándor alezredes elmondta, hogy az őrsön nyugállományú rendőr – így aktív létszám szabadul fel a kiemelt feladatok elvégzésére – figyeli a monitorokat és szabálysértés, bűncselekmény esetén ő riasztja a Belvárosban járőröző kollégákat. Ugyanakkor a rendszer rögzíti a szabálysértéseket is, s kinyomtatva fel lehet használni a felvételeket a későbbi eljárások során.
A kapitány nagyon hatásosnak nevezte a térfigyelő rendszert, mert amióta üzembe helyezték, a zsebtolvajok teljesen kiszorultak a Baross útról és a kamerák által „ védett " területről. Kéjlopások ugyan történtek, de mindegyik elkövetőjét a felvételek alapján elfogták. A sétálóutcán közlekedőket sokszor zavaró koldusok számát is sikerült minimálisra csökkenteni.
Holló ezredes elmondta azt is, hogy évente 500 ezer forintot kapnak az önkormányzattól a rendszer karbantartására, a többi szükséges összeget a főkapitányság biztosítja. S bizony az ötéves rendszert fejleszteni, korszerűsíteni is kellene. Ugyanakkor jó lenne a kamerákkal figyelt területet is növelni, olyan frekventált részeket bevonni a térfigyelésbe, mint például a színház környéke vagy esetleg a Kossuth utca.

Sopronban még nincs

Sopronban nincsenek térfigyelő kamerák, olyanok legalábbis, melyek a rendőrséghez lennének bekötve. Dr. Boros Gábor városi rendőrkapitány szerint az ideális az volna, ha három kamerával figyelhetnék a városba vezető utakat. A megfigyelőberendezéseket Kópházára, Fertőbozra, illetve a Bécsi útra szereltetné, így ugyanis a határőrség, a vámőrség és a rendőrség – ha szükséges – látná, ki jön a városba és ki megy...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy beruházás indulhat

Az egyre növekvő idegenforgalom jobb kiszolgálására a rajkai önkormányzat faluszépítő terveket… Tovább olvasom