Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Határvillongás a jánossomorjai búzatáblában

Vélhetően az új földtörvény nyomán kialakult határvillongás áldozata lett vagy héthektárnyi búzavetés. Péntek Lajos, a föld bérlője szándékos károkozás gyanújával tett feljelentést.
Péntek Lajos jánossomorjai gazdálkodó április 30-án határszemlére indult. Amit látott, azon elképedt: mintha kiégett volna a korábban egészséges búzája.

– Haszonbérleti szerződést kötött egy helyi tulajdonos és egy tudomásom szerint külföldi érdekeltségű kft., ám a jelenlegi földtörvény értelmében nekünk szomszédként előhasználati jogunk van e céggel szemben a vitatott búzaföldre. Előhasználati jogunkat elfogadó nyilatkozattal érvényesítettük is, s ezt a földhivatal nekünk hagyta jóvá. A konkurens kft. őszi búzát vetett 2014 októberében. Én hajlandó lettem volna megtéríteni nekik ennek önköltségét, mintegy hatszázezer forintot – mondja a gazdálkodó, sőt, azt állítja, hogy e kft. nagyon agresszíven terjeszkedik a környéken, s több helyi gazdával is bírósági ügyük van.

– Egy feltételezhetően glifozáttartalmú anyaggal szórták be a teljes területet. A munka során még arra is figyeltek, hogy a pár száz méterre lévő, szintén a bérleményünkhöz tartozó kisebb parcellát – ahol szintén búza terem – se hagyják ki. Ez a szer eleinte a növény leveleire hat, majd a szárán keresztül a teljes megsemmisüléshez vezet. Az ügyben a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság is jegyzőkönyvet vett fel, én pedig feljelentést tettem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen szándékos károkozás gyanújával – hangsúlyozza a gazdálkodó.

Péntek Lajos szerint menthetetlen a búza, és az is kérdés, hogy termeszthető-e itt még idén bármilyen növény.
Péntek Lajos szerint menthetetlen a búza, és az is kérdés, hogy termeszthető-e itt még idén bármilyen növény.

– Hogy merik ezt megtenni? Így veszik el a magyar ember kenyerét, így teszik tönkre a magyar földet – panaszolja.

– Eredetileg napraforgót termesztettem volna ezen a bérleményen, ami 2,5–2,8 millió forintot ért volna. A végül itt elvetett búzát mégis meghagytam, mintegy harminc tonnára számíthattam volna, ami 1,8 millió forintot eredményezett volna – számol utána Péntek Lajos.

A Kisalföld megkereste az ügy kapcsán hírbe hozott agrár kft.-t is. Illetékesük ki is fejtette álláspontjukat, de ennek nyilvánosságra hozásától elzárkózott.

Az ügy tehát még nem zárult le, az esetleges fejleményekre visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béketúra

Huszonhetedik alkalommal rendezik meg május 30-án a kerékpáros-béketúrát,… Tovább olvasom