Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Határtalan (szín)ház a határon

Hegyeshalomban vendégszerepel a szekszárdi székhelyű Magyarországi Német Színház és a Temesvári Német Színház Mrozek: Ház a határon című abszurd tragikomédiájával. A német nyelvű előadást szinkrontolmács segíti. Játsszon velünk és nyerjen jegyeket az előadásra!

Olvassa el az alábbi szöveget, és válaszoljon a feltett kérdésre!

Augusztus 2. és 15. között a Magyarországi Német Színház és a Temesvári Német Színház Mrozek Ház a határon produkcióját az alsó-ausztriai Viertelfestival keretében mutatják be Hegyeshalomban. Ebből a nyolcvan kulturális projekt közül ez az egyedüli magyarországi előadás.
– Társulatunkról a nyelvi akadályok miatt sajnos a magyar színházi szakma nem óhajt tudomást venni, annak ellenére, hogy évek óta próbálkozunk. Reményeink szerint a frissen beszerzett tolmácsrendszer áttörést jelent majd ezen a téren – magyarázza Frank Ildikó, a szekszárdi német színház igazgatója. Elmondta: a tervek közt szerepel még neves magyar színházi egyéniségek vendégművészként való meghívása rendezőnek, illetve színésznek.

A teátrum a magyar kisebbségi színházak sorában előkelő helyet foglal el, célja a kisebbség nyelvének és kultúrájának megőrzése, az irodalmi nyelv élettel megtöltése, hozzáférés a klasszikus és kortárs egyetemes kultúrához a kisebbségek anyanyelvén. A társulat számára a gyerekek és fiatalok megszólítása igen fontos, akárcsak a színházra és az anyanyelvű színházra nevelés.

– Ezért nemcsak előadások, hanem rendhagyó projektek is születnek gimnazistáknak: workshop, felolvasó színház, rendhagyó németóra. A kisebbség idősebbjeire gondolva szorgalmazzák a zenés műfajt, s hangsúlyt kapnak a klasszikusok is.

Az abszurd dráma alkalmas minden réteg megszólítására, hiszen rengeteg rétegből építkezik – van, akit a humoros felszín, másokat a mélyebb értelem szólít meg. Így nem meglepő, hogy a közös produkció a temesvári német színházzal karöltve Mrozek: Ház a határon című alkotásából született Florin Gabiel Ionescu rendezésében. Ez a két kisebbségi intézmény első közös produkciója, de mivel a színházak vezetése közt is nagyon jó a kapcsolat, remélik, hogy ez a közös munkáknak csak a kezdete.

Előadásuk a színház, az élő zene és a filmvetítés különös és izgalmas keveréke: a színészek játékát egy hegedűművész improvizációi kísérik, a jelenetváltásokat reklámfilmek jelzik.

A hegyeshalmi helyszínt egyrészt szimbolikus jelentősége miatt választották – így a ház valóban a határon áll. A Viertelfestival alcíme grenzen.los (határ.talan), így a témaválasztás is szimbolikus: Mrozek darabja a határok értelmetlenségét, abszurd voltát hirdeti.
– A hegyeshalmi községvezetés a kezdetektől rendkívül segítőkész volt, szinte társrendezőként támogatja projektünket – tette hozzá Frank Ildikó.
A színházszerető közönséget augusztus 2. és 15. között este 9 órától a hegyeshalmi sportpályán várják az előadásra. A németül nem tudókat magyar nyelvű szinkronfordítás segíti a jobb megértésben.

Mészely Réka

Kérdés:

Kinek a rendezésében született meg a Mrozek: Ház a határon c. alkotása?

1. Frank Ildikó

2. Marilyn Hilton és Kathy Richards

3. Andrew G. Vajna

A helyes megfejtést beküldők között 4x2db jegyet sorsolunk ki! A válaszokat augusztus 14-ig kérjük beküldeni a jatek@kisalfold.hu címre.

A tárgymezőbe kérjük írja be: színházjegy. Kérjük adja meg telefonszámát is, hogy értesíteni tudjuk, ha Önre mosolyog a szerencse!

Helyszín: a Hegyeshalmi Sportpálya, ahol a szünetben büfé, az előadás után a művészek várják a nézőket kötetlen beszélgetésre

Az előadások időpontjai:

keddtől (aug. 7.) - vasárnapig (aug. 12.) 21 órakor
keddtől (aug. 14.) – szerdáig (aug. 15.) 21 órakor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várjátékok fáklyás felvonulással

Mosonmagyaróvár - A hétvégén megelevenedett a középkor a mosonmagyaróvári Várkertben: az arra… Tovább olvasom