Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Határidőre megújul a homlokzat a Koronán?

Mosonmagyaróvár - Nem csupán állagmegóvási munkálatokat végeztek az egykori Korona Szálló épületén – állítja az ingatlan tulajdonosa, aki lapunknak azt is elmondta, miért nem valósult meg a tervezett emelt szintű idősek otthona. A tulajdonos ígéri: a megadott határidőre felújítják a homlokzatot.
A közelmúltban számoltunk be arról, hogy az egykori mosoni Korona Szálló tulajdonosát – az önkormányzat közbenjárására – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozatban kötelezte az épület homlokzatának rendbetételére. Amennyiben 180 napon belül nem készül el a felújítás, akár egymillió forintos bírságra is számíthat a tulajdonos. Az önkormányzat mosoni bizottságának elnöke élesen bírálta az ingatlan tulajdonosát, amiért ilyen állapotba került az épület.


„Sokkal több, mint állagmegóvás"

A Korona tulajdonosa szerint azonban másként látja a dolgot, állítása szerint nem csupán állagmegóvást végeztek az ingatlanon. Rongits Pál a Kisalföldnek elmondta: a tervek szerint a műemlék-felügyelettel együttműködve statikailag megerősítették az épületet. A korábban szakszerűtlenül kialakított nyílásokat befalazták, az eredeti nyílásokat áthidalókkal megerősítették és megnyitották, minden helyiségben a boltíveket letisztították, a téglahézagokat kikaparták és elvégezték a földvisszatöltést is. A tetőszerkezet elbontásakor derült ki, hogy az épületet vasbeton gerendával kell megerősíteni, valamint a tűzfalakat is vissza kellett bontani és szintén megerősíteni. Elvégezték továbbá a teljes tetőcserét és eredeti állapotába állították vissza. A tulajdonos szerint ez nem állagmegóvás, sokkal több annál. A korábban tervezett hasznosítással kapcsolatban Rongits Pál elmondta: az állami támogatások megváltozása az általuk tervezett emelt szintű otthon létrehozását ellehetetlenítette, ezért nem valósult meg a beruházás.


„A vételár nem igaz"

A tulajdonos szerint nem igaz, hogy a mosoni bizottság elnöke többször kereste volna ebben az ügyben. A képviselő felvetéseiről elmondta: az általa küldött – egyébként aláírás nélküli – levelet pénteken kapta meg, miszerint következő hétfőn kellett volna megjelennie a bizottság előtt és beszámolni a terveiről. A levelet későn adták postára, az esetleges egyeztetéshez nem adtak telefonszámot. Rongits Pál sérelmezi továbbá, hogy nem felkérték a beszámolóra, hanem utasították, hogy jelenjen meg a bizottsági ülésen.

– A képviselő által mondott vételár sem igaz. Nagyságrenddel eltér a valóságtól, mint ahogy az a munka is, amit a Fehér Ló Közösségi Házon végeztem. Itt nem külső felújítást, hanem statikai munkákat, falazaterősítést, falazást, zsaluzást, vasbetonkészítést, födémbetonozást, víz-, gáz-, központifűtés-szerelést, parkosítást, parkolóépítést végeztünk. A képviselő megfeledkezik továbbá a másik fél – az önkormányzat – által vállaltakról. A megállapodás egyik pontja volt ugyanis a Korona mögött húzódó Enge János utca meghosszabbítása. Jelenleg ez ugyanis az ingatlan hasznosításának egyik akadálya.


„Hiányos ismeretek"

– Az előző és a jelenlegi városvezetésnek is felajánlottam a Korona visszavásárlását. A képviselő és a város előtt is ott volt a lehetőség, ám nem éltek vele. Vevő hiányában egy családtagom megvásárolta az ingatlant, nem pedig átírattam, ahogy a képviselő gondolja. Egy jogi ügyletet minősíteni hiányos ismeretek alapján nagy önbizalomról tanúskodik. A többszöri megkeresés sem fedi a valóságot, hiszen a képviselő mindössze egyszer írt levelet ez ügyben. Bár a politikusnak nem feladata a pontosság, a tájékozódás vagy a szerződés kedve szerinti értelmezése és az ebből adódó csúsztatás – vélekedett Rongits Pál, aki szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozatának megfelelően határidőre elkészül a Korona külső homlokzatának felújítása.

Olvasóink írták

  • 2. cl.43.5 2008. október 09. 15:31
    „Rongits Pál fasza csávo,a kérviselöˇˇˇúrˇˇ meg csak egy kissebbség.”
  • 1. Hókuszpóka 2008. október 09. 07:30
    „Az egymásra mutogatás, vádaskodás az megy. Nem értem, hogy az érintettek miért nem ülnek le, és beszélik meg hogy hogyan tovább. Talán előbb jutnának valami megoldásra, nem az újságon keresztül kellene üzengetni egymásnak. Magyar mentalitás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka közben emberéletet mentett

Mosonmagyaróvár - Egy lottózóban dolgozó fiatalember mentett meg a minap egy nyolcadik emeleti… Tovább olvasom