Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Határátkelők: csak az egyeztetésig jutottak két év alatt

Már folyik az egyeztetés az ideiglenes hasznosításról – több mint két év elteltével eddig jutottak az illetékesek a schengeni csatlakozást követően funkciójukat vesztett határátkelők ügyében.

Több ízben foglalkoztunk a hegyeshalmi és rajkai átkelők sorsával, azaz, az ott egyre súlyosabbá váló áldatlan állapotokkal. Az objektumokon 2007 decembere óta gyakorlatilag semmiféle munkálatokat nem végeztek, leszámítva, hogy a hegyeshalmi kishatáron elbontottak egy tetőszerkezetet, miután beszámoltunk életveszélyessé vált állapotáról.

Hazánk két legnagyobb és egyben legforgalmasabb határállomása az ország szégyenfoltja lett. Az átkelők az állam tulajdonában vannak, kezelőjük pedig már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A társaság azonban úgy tűnik, egyelőre nem tud mit kezdeni ezekkel az ingatlanokkal.

Máig rendezetlen ingatlanviszonyok

Zicherman Zsolt, az MNV szóvivőjének tájékoztatása szerint az átkelők végleges hasznosításáról jelenleg még nem hozható döntés, mivel az ehhez a szükséges ingatlanrendezési feladatokat – az áthaladó utak kiszervezését, telekalakítást – a hatóságokkal el kell végezni. Az ideiglenes hasznosítás érdekében a területileg illetékes önkormányzatokkal egyeztetéseket folytatott a társaság, a használatra vonatkozó megállapodás elkészítése folyamatban van.

Portálunk azon kérdésére, miszerint az MNV Zrt. végzett-e állapotfelmérést az érintett átkelőkön, így tisztában vannak-e az ottani viszonyokkal, a szóvivő elmondta: a hegyeshalmi ˝új˝ határátkelő birtokbavétele az elmúlt év decemberében volt. Ekkor jegyzőkönyvezték a műszaki állapotot. Azóta állapotfelmérés nem volt. A rajkai ˝új˝ átkelő birtokbavétele pedig még folyamatban van.

A hegyeshalmi önkormányzat szívesen bizonyítaná, hogy jó gazdája lenneaz egykori átkelőknek, hosszú távon pedig munkahelyeket is teremtenének itt.
A hegyeshalmi önkormányzat szívesen bizonyítaná, hogy jó gazdája lenneaz egykori átkelőknek, hosszú távon pedig munkahelyeket is teremtenének itt.

Az ideiglenes használatbavétel is várat magára

A hegyeshalmi és a rajkai önkormányzat szívesen átvenné és rendben tartaná, hasznosítaná a településhez tartozó átkelőket, ám egyelőre eredménytelenek az ez irányba tett lépéseik. Szőke László, Hegyeshalom polgármestere elmondta: az év elején írtak alá szándéknyilatkozatot a vagyonkezelővel, hogy megfelelő feltételek mellett ideiglenesen használatra átvennék az átkelőket mindaddig, amíg döntés születik a végleges hasznosításról. Azóta viszont nem történt előrelépés. Pedig a településvezető szerint egyre sürgetőbb ez a kérdés, hiszen kezdődik a turistaszezon és addigra szerették volna rendbe tenni az objektum környékét. A polgármester szerint az ideiglenes használatbavétel során is bebizonyíthatnák, hogy jó gazdái lennének a területnek, nem utolsósorban pedig az ott működő vállalkozások bérleti díjaiból bevételhez juthatna az önkormányzat. A település továbbra sem mondott le arról, hogy hosszú távon befektetők segítségével munkahelyteremtő beruházásokkal hasznosítsák az egykori átkelőket. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az ingatlanok az önkormányzathoz kerüljenek.


A halogatás elriasztja a befektetőket

Hasonló terveket szövöget Rajka is, ám a település erőfeszítései egyelőre hiábavalóak. ˝Csak úgy vesszük használatba az átkelőket, ha azok használható állapotban vannak˝ – hangsúlyozta Bazsó Lajos polgármester. A településvezető elmondta: korábban számos befektető érdeklődött ezek hasznosítása iránt, ám az időhúzás miatt mára csupán ketten maradtak. Ahhoz azonban, hogy bármiféle előrelépés történjen, elengedhetetlen a vagyonkezelő döntése. Erre a döntésre vár Rajka is, ám ez idáig hiába. A település képviselő-testülete múlt heti ülésén hozott határozatot arról, hogy a régi átkelő mellett igényt tartanak az új objektumra is. Bazsó Lajos hozzátette: a kishatáron jelenleg uralkodó áldatlan állapotokat talán sikerült némileg enyhíteni a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület segítségével, az illegális hulladéklerakók felszámolására nyert pályázati forrásból.


Terveznek és egyeztetnek

A hegyeshalmi és rajkai nagy átkelők akadálymentesítésének tervezésére a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. közbeszerzési eljárás során bízott meg egy céget. Fazakas Orsolya szóvivő elmondta: a hegyeshalmi határátkelő akadálymentesítésére már elkészült a tanulmány, ez több változatot tartalmaz a műszaki és gazdasági szempontok figyelembevételével. Mivel a területen a tulajdonviszonyok nem egyértelműek, a felmerült és minisztériumi szinten megválaszolandó kérdésekkel terjesztették a tervet a szaktárca elé. Ez összefügg a rajkai határátkelőn megvalósítandó feladatokkal is, így várható, hogy a minisztérium a döntést csak ennek elkészülte után hozza meg. Ezen tervezési munka még folyamatban van, a befejezési határideje május 30.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pincérbálból taneszközök a Haller-iskolában

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a közelmúltban a Mosonmagyaróvár és Környéke Gasztronómiai… Tovább olvasom