Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hatályos döntés előtt

A környék lakóinak beleegyezése és hatósági engedély nélkül épített szabadtéri színpadot a Mosoni Polgári Kör (MPK). A szomszédos telek tulajdonosa próbált egyezségre jutni az egyesülettel a létesítmény használatáról, ám nem jutottak közös nevezőre.
A probléma: A színpadra építési engedély még nincs, a létesítmény azonban már kész.
Hajós Krisztián néhány hónapja vásárolt egy építési telket Mosonmagyaróváron, a Duna utcai szabad strand mellett. A fiatalember a csendes és nyugodt környék miatt választotta ezt a helyet. A nyár közepén azonban több környékbeli lakóval együtt elképedve tapasztalta, hogy tőszomszédságában – alig tíz méterre a telke határától – egy állandó szabadtéri színpad készül. A létesítményt a MPK építi az önkormányzat ingatlanán. A létesítmény egyébként ugyanilyen távolságra áll a most bővülő mosoni temető majdani kerítésétől.

Nyárbúcsúztató építési engedély nélkül

– Az egyesület hagyományos majálisáról és nyárbúcsúztató rendezvényéről már tudtam, amikor megvásároltam a telket és ezek ellen természetesen semmi kifogásom. Tartok azonban attól, hogy az alkalmi színpad átminősül állandóvá és a nyári időszakban gyakorta tartanak majd hasonló rendezvényeket – mondja Hajós Krisztián.
– A polgári kör elnökével többször beszéltem ez ügyben, majd szóban megígérte, hogy kizárólag a már hagyományos rendezvényeiket tartják itt. A megállapodást ezután írásos szerződésben rögzítettem.

Ebben szerepelt, hogy a kérdéses ingatlan minden évben helyet ad a hagyományos két rendezvénynek, amit a szerződő felek nem kifogásolnak. Ezenfelül az MPK kötelezi magát arra, hogy a szabadtéri színpadot nem használja, illetve nem bocsátja rendelkezésre olyan rendezvények megtartására, amik elektronikusan hangosítottak és este 10 óráig nem fejeződnek be. Ezt a megállapodást azonban már nem volt hajlandó az elnök aláírni. Sőt, azt mondta: ő örülne a legjobban annak, ha minél többször bérbe tudná adni a színpadot.

– További probléma a létesítménnyel kapcsolatban, hogy ugyan már több hete elkészült és a nyárbúcsúztató rendezvényen használatba is vették, még nem adtak ki rá érvényes építési engedélyt. Több környékbeli lakóval és üdülőtulajdonossal együtt minden lehetséges jogi lépést megteszünk, hogy ilyen feltételek mellett ne működhessen a színpad egy családi házas és üdülőövezetben – hangsúlyozta Hajós Krisztián.

Csak a határidők

Nagy Mihály, az MPK egyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: biztos abban, hogy találnak olyan megoldást, ami mindkét fél számára elfogadható és megegyezésre juthatnak a telek tulajdonosával. Az elnök az építési engedély kapcsán annyit mondott: a határidőkkel adódott némi probléma, ám engedéllyel épült a színpad.

A közigazgatási hivatal fog dönteni

Az építésügyi hatósági eljárás még nem zárult le jogerősen, miután a napokban kiadott építési engedély ellen a szomszédos telek tulajdonosa fellebbezett – mondta el lapunknak dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta jegyző. A színpad építtetője tudatában volt annak, hogy hatósági úton lehetnek következményei az engedély nélküli építkezésnek, ám a létesítményt mindenképpen el akarták készíteni a hagyományos nyárbúcsúztató rendezvényre. Az ügyben a további lépésekről a másodfokon eljáró megyei közigazgatási hivatal dönt majd – tájékoztatott a jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcias hangulat a Béke utcában

Kimlén a lakók tiltakozása és a községházára eljuttatott beadványok ellenére az újraaszfaltozott… Tovább olvasom