Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hatályba lépett a Vegas-koncesszió

Hatályba lépett a koncessziós szerződés az állam és Euro Vegas beruházói – az Eurovegas Hungary – között.

A Pénzügyminisztérium (PM) tájékoztatása szerint hatályba lépett a Bezenyén tervezett kaszinókomplexum koncessziós szerződése. A PM a húszéves időtartamra szóló koncessziós jog megszerzésére 2006 januárjában írt ki pályázatot. A tenderre a megadott határidőig egy pályázó, a Venetian Hungary Limited nyújtott be ajánlatot. A pályázó a kiírásban meghatározott koncessziós díj minimumát meghaladó ajánlatot tett: ez kaszinónként évi 1,07 milliárd forint. Információink szerint ez a vállalkozás rendelkezett olyan érvényes rendezési tervvel bíró területtel, amelyen a kaszinók felépíthetők – ez pedig a pályázat benyújtásának egyik legfontosabb feltétele volt.

Új tulajdonos, új név

A Venetian Hungary Limited pályázatát a bírálóbizottság elfogadta, és javaslatára a pénzügyminiszter nyertessé nyilvánította. Időközben a Venetian Hungary Limited kezdeményezte a magyar állammal kötött, de még hatályba nem lépett koncessziós szerződésének módosítását. A szerződés módosítására egyebek között a tulajdonos személyében történt változás miatt volt szükség, s így a társaság elnevezése is megváltozott. Új neve Eurovegas Hungary. „A módosított és hatályba lépett szerződés alapján Bezenyén legkorábban egy év múlva, jövő novemberben kezdheti meg működését maximum öt, első kategóriába tartozó kaszinó" – áll a PM közleményében.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Eldőlt, de még nem beszélnek (2006-08-22) >>
Euro Vegas és sóderbáró (2005-05-09) >>
Euro Vegas: februárban kezdhetik (2004-11-08) >>
Euro Vegas: hatósági kontroll kell (2004-02-18) >>
Euro Vegas: nyilvánosság elé állnak a befektetők? (2004-06-18) >>
Finisben a kaszinóváros (2004-07-22) >>
Januárban kiírják a koncessziót (2006-01-02) >>
Kaszinó: az osztrákok is pályáznak (2006-01-31) >>
Kontroll mellett épülhet Euro Vegas (2005-06-21) >>

Negyven tervező dolgozik

Hans Asamer osztrák sóderbáró – a befektetők egyike – néhány hete úgy nyilatkozott lapunknak: a koncesszió érvénybe lépése után féléves tervezési időszak következik. „Negyven tervező fogja elkészíteni a kaszinóváros végleges terveit. Ezután körülbelül két hónapig tart az engedélyeztetés. A tervek szerint jövő év őszén kezdődhet meg az építkezés és 2009 nyarán nyitja meg kapuit Euro Vegas" – mondta. Hans Asamert tegnap is kerestük, ám titkárnője annyit mondott: az üzletember egész nap tárgyal. Kammerhofer Róbert bezenyei polgármester elmondta: az önkormányzat eddig nem kapott értesítést a Pénzügyminisztériumtól a koncesszió érvénybe lépéséről.

Más-más adózási feltételek

A beruházás első ütemében három szálloda épülne óriáskaszinóval, éttermekkel, vendéglátóhelyekkel, üzletekkel. Az Euro Vegasnak nevezett kaszinókomplexum a tervek szerint több ezer embernek adhatna munkát. A kaszinókban legalább száz játék- vagy kártyaasztal, s mintegy ezer pénznyerő automata üzemel majd.

Euro Vegas teljes költségét egyébként 400–460 millió euróra becsülik. A projekt sikere érdekében tavaly még a szerencsejáték-törvényt is módosították.

Adózási szempontból kedvezőbb feltételeket szabtak: ha a bevétel összege nem éri el az 5 milliárd forintot, akkor 30, 5–10 milliárd forint között 25, míg 10 milliárd fölött 10 százalékos játékadót kell fizetni. Magyarországon jelenleg hat kaszinó üzemel, közülük négy koncesszió, kettő pedig állami jogosultság alapján: ezek a Szerencsejáték Zrt. tulajdonában vannak, Győrben és Kecskeméten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom László mond beszédet

Sólyom László mond ünnepi beszédet az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári sortűz 50. évfordulóján. Tovább olvasom