Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hat évtized képekben, tárgyakban

Mosonszolnok - A negyvenes évek vége sorfordító Mosonszolnok történetében: 1946 után a zömében német nemzetiségűek lakta településre kétéves betelepítési folyamat során – határon inneni és túli – magyar anyanyelvűek érkeztek. A hatvan éve történt események előtt emlékév keretében hajtanak fejet.
1947-ben a felvidéki Feketenyékről mintegy negyven család érkezett a korábban színtiszta német Mosonszolnokra. A betelepítések két éve alatt a tizennégy felvidéki településről elszármazottak mellett Magyarország más tájegységeiről is sokan itt keresték boldogulásukat, megélhetésüket: több család jött a Szigetközből, de volt, aki az Alföldről vándorolt ide.


Évente több látogatás

– A kitelepedett családtagok és az otthon maradottak között mindvégig élő a kapcsolat, és ez a kilencvenes évektől nagyobb lendületet vett – tájékoztatott Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere. Elmondta: – Évente többször látogatunk el Felvidékre, elsősorban Feketenyékkel, Búccsal és Szimővel ápolunk szoros viszonyt. Részt veszünk egymás ünnepein, templomavatásokon, sportrendezvényeken, a gazdakörök is tapasztalatot cserélnek. A családi, rokoni szálak mellett az önkormányzatok közt is élő a kapcsolat.

Az emlékév nyitónapján, szombaton délben a helyi kultúrotthonban a felvidéki vendégek mellett meghívták azon mosonszolnokiakat is, akik személyesen is átélték a kitelepítést. Közel ötvenen emlékeztek az egykori eseményekre. Búcsot Szigeti János polgármester, Feketenyéket Lukovics János polgármester és Szimőt Bób János polgármester képviselte.

Ünnepség: A mosonszolnoki templomban az egykori betelepülők és családtagjaik emlékeztek a hatvan évvel ezelőtti eseményekre.


Egy kiállítás tárgyai

A lelkekben, dokumentumokban élő, több mint fél évszázada történt tragikus, máig feldolgozatlan események elégtételre várnak. Több tízezer embert fosztottak meg vagyonától, értékeitől. A kitelepítettek sokáig hordozták lelkükben a fájdalmas pillanatokat, melyeket hosszú időn át tabuként kezeltek, hallgatniuk kellett – emelte ki köszöntőbeszédében Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke.

A templomi ünnepséget követően a parókián megnyílt a hatvan évvel ezelőtti betelepítésnek emléket állító színes kiállítás: korabeli tárgyi eszközökkel, konyhai, szobaberendezésekkel, katonaruhákkal, a kitelepítéshez kapcsolódó dokumentumokkal, családfákkal. A régi vetített képek mellett egykori hangfelvételek is árulkodnak a korabeli tragikus eseményekről.


Bővítenék a tárlatot

Sok ereklyét kaptunk Feketenyékről, értékes gyűjtemény állt össze, melyet továbbra is bővíteni szeretnénk. Az érdeklődők májusig tekinthetik meg a tárlatot – világosított fel Török Sándor, aki a további tervekről is beszámolt. Január 19-én sportnapot szerveznek az emlékév keretében, februárban kulturális program keretében mutatkozhatnak be a felvidéki és mosonszolnoki színjátszók, népdalkórusok. Az emlékév május 17-én zárul, erre a rendezvényre minden mosonszolnokit és a településről elszármazottakat is várják.

A szombati nyitónapon a baráti beszélgetéseket a helyi iskolások műsora előzte meg, akik bemutatták, hogyan látják gyerekszemmel a hatvan évvel ezelőtti eseményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvidéki sikerek

Mosonszentmiklós - Tizedik alkalommal szervezték meg a Kormos István vers- és prózamondó vetélkedőt,… Tovább olvasom