Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Hat évtized élményei vásznakon

Mosonmagyaróvár - „Visszatekintés" címmel nyílt kiállítás a Múzeumok Éjszakáján a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban a hatvanéves Varga György alkotásaiból. A tárlat anyagát a festőművész barátai válogatták a művészetkedvelőknek.

Negyven év művészeti termését kísérheti végig az, aki a Hansági Múzeumba ellátogat: a Szigetköz ismerős-ismeretlen tájaira kalauzol alkotójuk akvarelleken, tusrajzokon és diófapác rajzokon keresztül. A későbbi alkotások által egy újabb festői korszakba nyerhetünk bepillantást, a művész a táj csodáitól egy absztrakt, különös világ felé fordult. Szobrászként is szárnyakat bontogat: erről árulkodnak bronz- és krómacél alkotásai.

– 1947-ben születtem Mosonmagyaróváron, a hatvanas évek végén kezdtem el a képzőművészettel foglalkozni – meséli a hatvanéves művész. A kezdetekben útját Karczagi Endre és Holler László irányították, majd szabadiskolákban fejlesztette tovább magát. A Motim szerszámkészítőjeként szakkört vezetett, s műtermet működtet: Mosonmagyaróvár után Dunaszigeten. Megalakulásától 2002-ig a Mosonmagyaróvári Alkotók Közössége művészeti vezetője, jelenleg titkára, akárcsak a 2003-ban alapított Art Flexum Művészeti Társaságnak is. Továbbá művészeti vezetője az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepnek. Egyéni és csoportos tárlatokon mutatkozik be 1976 óta a megyei kiállítótermekben, Budapesten, Szegeden és több külföldi kiállítást is maga mögött tudhat.

A Szigetközt az édesapával tett közös halászatok és csónakázások lopták be szívébe. A Duna, a víz csodálata áthatja korábbi alkotásait, mostanság inkább az absztrakt nyújtotta lehetőségekhez fordul: ezen munkái a személyes és történelmi tragédiák, fájdalmak lenyomatai.

Rembrandt és Caravaggio művészetének nagy csodálója, aki a folyamatos tanulás híve: hisz a zene felszabadító erejében, gitártudását fejleszti és szívesen olvasgat művészeti és tudományos könyveket.
„Visszatekintés" címmel nyílt kiállítás a Múzeumok Éjszakáján a Hansági Múzeumban Varga György alkotásaiból.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Dunába ugrott férfit

Dunasziget - A közelmúltban számoltunk be arról (Kisalföld, 2007. július 3.), hogy eltűnés miatt keres a rendőrség egy Balaton mellől érkezett férfit, aki egyik éjszaka Dunasziget-Cikolánál ugrott a folyóba, hogy ússzon egyet, s azóta sem adott életjelet magáról. Tovább olvasom