Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Hat- helyett kétmillió a közös iskolára

A Dunakilitivel és Feketeerdővel közös iskola fenntartási költségeibe 2,1 millió forinttal száll be a mintegy hatvanmillió forintos hiány ellensúlyozására Dunasziget. Emellett saját iskolaépületének rezsiköltségeit is fedezi.
Még 2007-ben döntött Dunasziget a Dunakilitivel és Feketeerdővel közös iskola létrehozásáról. Egy akkori megállapodás értelmében Dunaszigetnek csak a tagiskola épületének fenntartási költségeit kellett volna állnia. Ám az állami normatívák és a tanulólétszámok csökkenése miatt egyre nagyobb hiány keletkezett a közös iskola működtetésében. Ezt eddig Dunakiliti és Feketeerdő pótolta ki. A napokban változtattak az eddigi megállapodáson.

A dunakiliti iskola a helyi gyerekek mellett Feketeerdőről és Dunaszigetről is fogad diákokat.
A dunakiliti iskola a helyi gyerekek mellett Feketeerdőről és Dunaszigetről is fogad diákokat.

– A 2007-ben kötött megállapodást minden évben felül kellett volna vizsgálni. Dunasziget eddig ragaszkodott az eredeti szerződéshez, miszerint a tagiskola épületének költségei mellett nem kívánnak az állami normatívák fölött pótlást fizetni. Eddig tehát Feketeerdő és Dunakiliti finanszírozta a keletkezett hiányt. Úgy gondolom, hogy a mostani megállapodás pozitív irányba mozdítja az együttműködést – véli Réder Tamás iskolaigazgató. Ebben a tanévben 154 diákot fogad a dunakiliti iskola, közülük 15 dunaszigeti és 15 Feketeerdőről jár ide. A dunaszigeti tagiskolában 39 alsó tagozatos tanul.

– A mi álláspontunk már korábban is az volt, hogy a három önkormányzat társulásban fenntartott intézménye működéséhez a dunaszigetieknek is hozzá kellene járulniuk. Javasoltuk, hogy valamennyien tanulóarányosan fizessünk be a közös „kalapba" – magyarázza már Szokoli Sándor dunakiliti polgármester. A számítások szerint 311 ezer forintot kellett volna diákonként a közös kasszába adniuk a településeknek gyermekeik után, hogy az idei mintegy hatvanmillió forintos hiányt ki tudják együtt gazdálkodni. A faluvezető szerint már az is előrelépés, hogy mindhárom képviselő-testület le tudott ülni egy asztalhoz a megoldás keresésére.

– Tagiskolánk épületének fenntartása idén 9,4 millió forintba kerül. Tanulóarányosan emellé 6,3 millió forintot kellett volna fizetnünk, ám a legutóbbi megegyezés szerint ennek harmadát, 2,1 millió forintot vállaltunk – veszi át a szót Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester.

A 2012-es mínuszos költségvetés ellenére vállalták ezt az összeget, a településvezető abban bízik, hogy ez egy lépés a közös jövő irányába. Az iskola mellett vizsgálják a közös önkormányzati hivatal lehetőségét. Cseh Benjamin szerint a helyi önkormányzat az iskolájuk működtetésére alternatívákat is fontolgat. Céljuk ugyanis a nyolc osztály felmenő rendszerben való visszaállítása.

– A 2007-es döntés idején a dunaszigeti szülők jelentős többsége Dunakilitit választotta, holott ma sokan nem hozzánk íratják be gyereküket. Pedig jók a körülmények, színvonalas oktatást biztosítunk, emelt óraszámban testnevelés- és idegennyelv-oktatásra is lehetőség van. Ha a dunaszigeti szülők ebbe az iskolába íratnák gyermeküket, a normatívák által csökkenhetne a hiány, melynek finanszírozására költött pénzeket más fejlesztésekre fordíthatnák – fűzte hozzá a dunakiliti polgármester, aki szerint az együttműködést Rajka irányába is szélesítenék a szakos ellátottság biztosítására, a költséghatékonyság javítására. (Úgy tudjuk, hogy míg Dunakilitire 15, Halászira 28 dunaszigeti gyerek jár – a szerk.)

Olvasóink írták

 • 7. tacepao 2012. március 05. 07:05
  „2sisi-nek! Olvasd el újra a Hófehérkét. Nem az harapott akire gondoltál!”
 • 6. Avanti-s 2012. március 04. 20:17
  „2sisi kicsit tájékozatlan vagy. Kilitinek nem kell csatlakozni sehova sem! Feketeerdővel körjegyzőséget alkot már több éve! Gyerek is van bőven! Vigyázzatok, mert magatokra fogtok maradni, ha így csináljátok.”
 • 5. 2sisi 2012. március 04. 13:38
  „A kilitiek úgy jártak Dunaszigettel,mint a Hófehérkében a gonosz mostoha.Nagyot akartak harapni,de a torkukon akadt,csak szívás lett belőle.Kiliti hová fog csatlakozni ? Se gyerek az önálló iskolához, a lakosság 2 ezer alatt, önálló hivatal sem lesz.Hacsak... Balekokat nem találnak.”
 • 4. Avanti-s 2012. március 04. 09:17
  „Mintegy 60 milliós hiány ellensúlyozására 2,1 millióval száll be Dunasziget. Korrekt, nem? Ezután persze vizsgálják a közös önkormányzati hivatal lehetőségét is. Hátha az is megéri Dunaszigetnek. Ugyanolyan feltételekkel, mint az iskola esetében. Fenntartási költség csak Dunakilitié és Feketeerdőé.”
 • 3. tacepao 2012. március 04. 08:32
  „Nem gondolják komolyan a dunaszigetiek, hogy amíg gyermekeiket Halásziba járatják iskolába, addig majd Dunakiliti fogja fedezni a költségeiket? Talán Halásziba vinné Őket a Kiliti iskolabusz? Nyárra már megállapodás sem lesz.
  A Kiliti iskolaigazgatónak meg a tanítással kellene foglalkoznia.......”
 • 2. 2sisi 2012. március 02. 20:21
  „Azért a kiliti "településvezető" ne kormoljon,ne maszatoljon.2007-ben nekik kellettek mindenáron a dunaszigeti gyerekek,aláírták a szerződést,csak hát utána elkezdtek nyávogni,hogy mégis fizetni kéne...
  Hol a beígért iskolabusz ?
  Ezekkel lódítókkal nem kellene szövetkezni.Most körjegyzőséget szerveznek,a módszerek nem változtak...”
 • 1. 2sisi 2012. március 02. 20:03
  „Most akkor mi lesz ? Keresztény iskola, kolping iskola, hat osztály, nyolc osztály? Hogyan tervezzünk ? Mi lesz 2-3 év múlva ? Mindjárt tanév vége és dönteni kell a szülőknek,ha tudnak.Mintha zűrzavar lenne.Nem jó a kiliti iskola,hiába fényezik.Ott is elfogytak a gyerekek,ezen nem lehet változtatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid kihagyás után újjáéledt a Püski labdarúgás

A csapat múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről Mátyus Tamással, a Püski SE technikai… Tovább olvasom