Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Hasznossá tennék a duzzasztót

Hat-nyolcezer háztartás energiáját termelheti meg a dunakiliti duzzasztóműbe másfél milliárdból beszerelendő turbina.

˝Nem kaptam képviselői támogatást˝ – mondta Katona Kálmán, így továbbra sem módosították a létesítmény üzembe helyezését tiltó 1992-es országgyűlési határozatot, miközben hatósági engedélyt adtak ki a beruházásra.

Határozottan és egyértelműen fogalmazott Janák Emil vízügyi igazgató múlt pénteken a Szigetközi Fejlesztési Tanács tagjainak. ˝Célszerű a dunakiliti duzzasztó üzembe helyezését újragondolni˝ – mondta a Vízkeret Irányelvre hivatkozva.

˝Életre kelhet˝ – A dunakiliti duzzasztómű a vízi turistákat is fogadhatná, s hamarosan energiát is termelhet.
˝Életre kelhet˝ – A dunakiliti duzzasztómű a vízi turistákat is fogadhatná, s hamarosan energiát is termelhet.


Minisztériumi és hatósági rábólintás után ugyanis már két elvi vízjogi engedéllyel rendelkező beruházót pályáztatnak törpeturbinák elhelyezésére. A hajózsilipet is felújítják s megnyithatják.

˝Leadtuk az ajánlatunkat, melyben megjelöltük, hogy az árbevételünk mekkora százalékát adnánk le a dunakiliti duzzasztásért cserébe – mondta hétfőn portálunknak Kapuváry Gusztáv. – Egyetlen turbina beszereléséről van szó, s ha a mi pályázatunk nyer, nagyjából másfél milliárdos beruházást tervezünk. Az itt termelt energiával körülbelül hat-nyolcezer háztartást lehetne ellátni˝ – tudtuk meg.

Kapuváry Gusztáv, a kenyeri vízi erőmű beruházója egy évvel ezelőtt lapunknak azt mondta: a dunakiliti elvi engedélykérelmük szerint az eredetileg is energiatermelő egység beszerelésére kialakított pillérben helyeznék el a beszerelhető turbinát. ˝Rengeteg pénzt költöttünk a tervezésre, ajánlatok bekérésére, s egyeztettünk egy turbinagyártó céggel is. Optimális esetben körülbelül 6–9 hónapra lenne szükség a beruházás előkészítéséhez. Az engedélyezés után pályázni kell, majd biztosítani a finanszírozást˝ – mondta tavaly az ügyvezető. Akkor a kérelmüket elutasították, mára azonban egy bírósági döntés után – egy másik céggel együtt – elvi vízjogi engedélyt kaptak. Magyarországon egyébként ez az egyetlen cég, mely magánberuházásban épített meg egy kis vízi erőművet. 

Kapuváry Gusztáv a Rábán már működő, s a Dunakilitire tervezett törpeturbinás beruházó cég vezetője.
Kapuváry Gusztáv a Rábán már működő, s a Dunakilitire tervezett törpeturbinás beruházó cég vezetője.

Portálunk meghívására még tavaly májusban szigetközi civilek érveltek a duzzasztómű kihasználása mellett Katona Kálmánnak, a parlament környezetvédelmi bizottsága akkori elnökének. Őt sikerült is meggyőzni: támogatást és törvénymódosítási kezdeményezést ígért az ügyben.

Utóbbira végül nem került sor. ˝Nem kaptam meg a képviselői támogatást, így nem láttam esélyt arra, hogy keresztülvigyem a módosítást˝ – mondta portálunk kérdésére a honatya.

˝Jó lenne, ha a jogi helyzet végre tisztázódna˝ – fogalmazott múlt pénteken Janák Emil vízügyi igazgató. Mert bár egy 1992-es országgyűlési határozat tiltja a duzzasztómű üzembe helyezését, az gyakorlatilag a vízpótlás miatt 1995 óta üzemel. Ráadásul a hatóságtól 2001-ben vízjogi engedélyt is kapott, akárcsak most a törpeturbinák elhelyezésére vonatkozó kérelem. Szokoli Sándor dunakiliti polgármester elmondta: a térség számára is fontos, hogy végre ez a ˝tabu kérdés˝ napirendre került. Úgy fogalmazott: ˝A szigetközi vízi turizmus akadálya a duzzasztómű hajózsilipjének kihasználatlansága.˝

Olvasóink írták

 • 12. Diákcsemege 2009. november 08. 21:01
  „Állítólag a megújuló energia jelenti a jövőt, ennek fényében csak az érthetetlen, hogy miéert zajlik ilyen cirkusz egy teljesen egyértelmű kérdés kürül: igen ki kell aknázni a vízerőművek nyújtotta lehetőségeket, aki ebben kétkedik, az lépjen már át Ausztriába, vagy nézzen me néhány osztrák internetes lapot ezzel a témával kapcsolatban.
  Van még egy másik kérdés is: a helyi áramszolgáltató "X-on" ilyen ostoba nyilatkozatot adott az országos átlagot 3x-osan felülmúló 6,5 %-os áramáramalés indokául: .....a fogyasztói szokások megváltozása tette indokolttá az ilyen mértékű emelés...!!!!!
  Vajon ez mit jelent? Tán csak nem azt, hogy a profitcél csak ilyen áron teljesíthető és az igazgatótanács tagjai csak ilyen módon juthatnak pénzükhöz? Sajnos, vagy nem sajnos szerencsére el kezdtünk takarékoskodni az egyik oldalon, a másik oldalon SAJNOS fogyasztóként áremelést kapunk "jutalmul"!!”
 • 11. hovatovabb 2009. november 06. 12:17
  „EMBER !!
  " A csúcs amikor a Dunát szivattyúztuk dizelmotorokkal, ez mindent fölülmúló állatság volt. " ezért lett a duzzasztás, most ha elengedné a vízet turbinára akkor újból a megtermelt villannyal visszaemeljükk a Hullámtérbe a dunavízét?????
  http://www.kisalfold.hu/embargo/kevesebbet_fogyasztunk_tobbet_fizetunk/2123561/
  "A valóban zöldenergia némileg olcsóbb, mint a hőerőművek által termelt áram, de így is drágább, mint a gázerőművekből és Paksról érkező˝ - tudtuk meg"”
 • 10. pancser 2009. november 06. 10:11
  „Helyes! Turbinát a Dunára, sokat, több lépcsőben. Még soha sehol nem volt az erőművekkel probléma, tiszta, megújuló, környezetbarát. Az igazi környezetsznnyezők azok, akik megakadályozták az eredeti terv megvalósítását. A Duna-kanyar ékköve lehetett volna a Duzzasztó. Nálunk Kilitiben meg pezsgett volna az élet, most odaát pezseg. Annak ideján botokkal kellet volna elkergetnünk a Szegedről meg a távoli vidékeről buszokkal idehordott "környezetvédőket". A csúcs amikor a Dunát szivattyúztuk dizelmotorokkal, ez mindent fölülmúló állatság volt.
  Jó ötlet a turbina, mi helyiek most ne engedjük meg, hogy ezt valakik megint akadályozzák!”
 • 9. hovatovabb 2009. november 05. 21:23
  „Mert ha kimész az Kiliti erőmű bukókapujaihoz /árvízmentes időben/ nincs vízáteresztés.
  Itt van csak Vízszintkülönbség .Akkor honnét venné el a vízet az energitermelőegységhez talán a hullámtértől?!?
  inkább építsenek a Lajtára a Tritólnál itt eleve van duzzasztás ,Ide miért nem akarnak építeni ???”
 • 8. cseri83 2009. november 05. 21:03
  „Kedves hovatovább! Miért vagy ellene az olcsó energiatermelésnek? Sokszázmilliós éves forgalommal működő cég szerintem tudja hogy mit csinál, mibe szándékozik belefektetni! Vagy te jobban ismered ezt a duzzasztóművet? Megkérdezném, hogy szigetközi vagy-e! -ÉN igen! Kíváncsi lennék egy értelmes érvre, hogy miért jobb ha az enyészet eszi meg ezt az építményt.”
 • 7. 13.István 2009. november 05. 10:20
  „T. hovatovább! Én az első megvalósítást értettem (Nem terelték volna el a DUNÁT)
  Ez az erőrőmű a síkvidéki első ami a Slovákoknak áramot termel ,ott is zsilipelnek !
  Emlékeim szerint Magyarországé lett volna a vízszabályozás,most meg az a víz kerül
  Magyar oldalra ami ott fölösleges, fenékküszöbök azért készültek ,hogy a szigetköz
  ne száradjon ki !
  Hozzáteszem nem vagyok vizügyi szakember, csak azt tudom a" Víznek esze van
  dombnak fölfelé nem folyik" ! Szerintem megkellene nézni a Rábán létesített erőművet
  Ikervárnál vagy Nick -nél Ugyan ott nincs hajóforgalom nem zsilipelnek ,de villamos energia termelődik !
  Ez szigoruan a magánvéleményem a vitát részemről lezártnak tekintem !”
 • 6. hovatovabb 2009. november 04. 22:43
  „szóval nincs más sikvidéki a Dunán :)
  Kiliti és Gabcikovo között 20 km van .
  Gabcikovo Pozsony között lesz 12-17 m es duzzasztás
  Illetve ha lehet is energiát termelni melyik vízből képzelik el / mivel Kiliti térségében a vízet a ullámtérbe vezetik ahol nincs vízszintkülömbség :) :) / vagy a hullámtér helyett az Öregmederbe vezetik. :(

  " a viszonylag nagy állandó vízhozam miatt."
  Ovisz (ma)
  Dunaremete 267m3/s
  Komárom 1554 m3/s”
 • 5. cseri83 2009. november 04. 21:20
  „4. hovatovabb! Tudomásom szerint Bősnél is termelnek villamos energiát, és mivel az Csallóközben fekszik -alig pár kilométerre Dunakilititől- így szerintem "sikvidéki vizierőműnek" nevezhető. Egyébként iskolában tanították, hogy léteznek különböző turbinatípusok, amelyek síkvidéken használhatók, a viszonylag nagy állandó vízhozam miatt.
  Nem értem, hogy miért kell minden előrelépésnek ellene lenni! Vagy te is "Szigetközszakértő" vagy? Kapod a milliárdokat semmitérő tanulmányokra?
  Egyet értek az első 3 hozzászólóval!”
 • 4. hovatovabb 2009. november 04. 00:43
  „1. 13.István és azt is tudja hogy a hány sikvidéki vizierőmű van ezek között (ha nem tudná 0 db)
  ha lesz "zsilipelés" D.kilitin akkor arra leszek kiváncsi hogy hova mennek felfelé a hajok mivel Dunacsunynál nincs 1 m es víz régi Duna medrében a "C"variáns alatt.”
 • 3. Tmoha 2009. november 03. 22:38
  „A lassan már húsz éve, hogy egyes "szakértők" kapják az államtól ilyen-olyan címen a pénzt, nem lehetne visszaperelni, és a vízierőmű elleni tevékenységükkel okozott kár megfizetésére kötelezni őket? Gondolom, nem sokkal kellene kipótolni, hogy üzemelhessen az erőmű. Az álkörnyezetvédőkböl már nagyon elege van a szigetközi embernek!”
 • 2. stug 2009. november 03. 15:50
  „"a vízügy most 20 millió forintot költ a minimális javítására, ám még 40 millió kellene (az Öreg-Duna kotrásával együtt) ahhoz, hogy üzemszerűen biztosíthassa a kishajó-közlekedést" - a valódi munkára nincs néhány millió, a semmitérő tanulmányokra milliárdokat fizettek/fizetnek a parazita szakértőknek, akik már szinte generációk óta ebből élnek.”
 • 1. 13.István 2009. november 03. 13:10
  „Akkor fölösleges volt megállítani a beruházást ,nem terelték volna el a Dunát ! Tudja valaki hány erőmű
  üzemel a folyón emelik föl -le a hajókat hajóznak és energiát termelnek ! A környezet is elbirja nem ment
  tönkre.Csak hát a Dunakör meg a többi lobbi érdek !! Janák úr ért hozzá halgassák meg a mondatait !
  Vizi enegiánál nincs olcsóbb azt be kellene látni végre !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajléktalanok negyede nő

A hajléktalanokat sem kíméli a jövő évi költségvetés. Ezzel párhuzamosan egyre több a rászorult,… Tovább olvasom