Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Háromszorosára nő a garázsadó

Az építményadó jelentősen emelkedik, míg az iparűzési és az idegenforgalmi adó mértéke változatlan marad a jövő évben Mosonmagyaróváron.
Legutóbbi ülésén határozott a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a jövő évi helyi adók mértékéről. Az építményadó jelenleg garázsok esetén 100, lakásoknál (nem életvitelszerű használat esetén) 300, míg minden más adóköteles építmény esetén 600 forint négyzetméterenként évente. Az építményadóból az éves bevétel 350 millió forint. A törvényi felső határhoz képest az adómérték jelenleg garázsoknál 9,59, lakásoknál 28,77, míg az egyéb építményeknél 57,55 százalékos. A garázsoknál a jelenlegi adómértéket 2000-ben állapították meg, míg a lakásoknál, egyéb építményeknél 2004-ben. A garázsok adómértékét a jövő évtől 200, a többi adóköteles építménynél pedig 100 forinttal emelik. Így a garázstulajdonosoknak 300 forintot kell fizetni négyzetméterenként, lakások után 400, egyéb építmények esetén pedig 700 forint lesz a tarifa. Ezzel az emeléssel a számítások szerint 65 millióval növek szik az építményadó-bevétel.

Az iparűzési adó mértékének felső határa az adóalap 2 százaléka. Mosonmagyaróváron 2004-től már ezzel a mértékkel adóznak a vállalkozások és a jövő évben is ennyi marad. Az idegenforgalmiadó-mérték felső határa 2007-ben 347,5 forint lesz. Mosonmagyaróváron a maximált értékhez képest az adómérték 72 százalékos, azaz 250 forint. Ezt a mértéket a képviselő-testület 2004-ben határozta meg és az idegenforgalom fellendítése érdekében a jövő évben sem növelik.
A képviselő-testület ülésén Kovács Gergely (MSZP) arra figyelmeztetett, hogy ez a szokatlan mértékű építményadó-emelés jelentősen sújtja a helyi vállalkozásokat. Korábban a képviselő-testületben hosszú ideig konszenzus volt arról, hogy nem emelik ezt az adónemet. Dr. Árvay István (Fidesz) szerint az elmaradt adóemeléseknek nincs semmi ellentételezése a vállalkozók részére, hiszen elmaradt a város gazdasági fejlődése. Németh Sándor (Fidesz–MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a megemelt adómérték még így is csak töredéke a teljes kiszabhatónak. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) felvetette, hogy vizsgálják meg a lehetőségét az idegenforgalmi adó eltörlésének és helyette külön kategóriát és mértéket hozzanak létre az ilyen jellegű építmények adóztatására. A képviselő szerint, így a vállalkozások nem találhatnának kibúvót az idegenforgalmi adó befizetése alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét torony 36 millió euróért

A szélerőműparkban az egyenként két megawattos turbinákat jelenleg a gyártó készíti elő a január első napjaiban kezdődő próbaüzemre. A széltornyok 78 méter magasak, rotorjuk 90 méter átmérőjű. A 12 géptől évente 52 ezer megawattóra termelést várnak. A kereskedelmi üzem várhatóan februárban indul. A kivitelezésben magyar alvállalkozók is közreműködtek mintegy 8 millió euró értékben. Tovább olvasom