Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Háromszáztízmilliót kaphat a Szigetköz

A Szigetköz és a Mosoni–Duna rehabilitációjára idén háromszáztízmillió forint jut. Az igény azonban ennek közel másfélszerese. Eközben jó néhány szigetközi településnek még a tavalyi számláit sem fizette ki a minisztérium.
Rehabilitáció: Az önkormányzatok tavalyi pénzüket várják.
A térségi rehabilitációra idén tizenhét pályázat érkezett be a megadott határidőig a Miniszterelnöki Hivatalba. Szigetközre tizenhárom pályázó 300 millió 169 ezer forintot igényelne: itt 198 millió forint áll rendelkezésre. Köztük önkormányzatok, környezetvédelmi hivatal és vízügyi igazgatóság is. A legnagyobb összeg 60 millió, a legkisebb 3 millió forint.

Elbírálás szeptemberben

A négy Mosoni-Duna-rehabilitációs projekt 144 millió forintot céloz meg, a keret 127 millió. Itt csak önkormányzatok pályáztak kivitelezési és tervezési munkákra. Ennél a lehetőségnél 65 milliós a legnagyobb igény. A projekteket elbíráló bizottságot szeptemberre hívják össze: a tagok között a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, az illetékes minisztérium delegáltja mellett a régióigazgató is szerepel. Az elbírálás valószínűleg „egykörös" lesz, a szerződéseket legkorábban októberben köthetik meg a győztesekkel.

Hónapok óta húzódó kifizetések

Bár hamarosan újabb rehabilitációs munkákra szavaznak meg milliókat, van olyan település, ahol még a 2003-as munkákat sem fizette ki az állam. Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere három szigetközi rehabilitációra fordított számla kiegyenlítését várja a minisztériumtól. Összesen tizenötmillió forintot kellene még az önkormányzatnak kifizetniük, mely még a tavalyi évről maradt el. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter múlt héten bejelentette: a pénzügyminiszter korábban zárolta a kifizetéseket.

A közeljövőben azonban a befogadott számlákat biztosan kiegyenlítik. Marovics Géza dunaremetei településvezető szerint náluk nem ennyire súlyos a helyzet, igaz, az állami pénzek itt is elég lassan csordogálnak. Rajkán több mint húszmillió forintos számlát adtak be két hónappal ezelőtt a minisztériumnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakancs, por és dübörgés

A Szigetre az edzettek, a Voltra a tömegkerülők, Dunakilitire főleg a motoros rockerek járnak… Tovább olvasom