Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Háromszázmilliós létesítmény, meghosszabbított próbaüzemmel

A meghosszabbított próbaüzem után szeptember 26-án Persányi Miklós miniszter avatja fel a korszerű hédervári szennyvíztelepet.
Még 2004 áprilisának végén írták alá azt a támogatási szerződést, mely szerint a Phare CBC pályázaton több mint egymillió eurót nyert a hédervári önkormányzat a település határában lévő szennyvíztisztító korszerűsítésére és kapacitásbővítésére. Juhász József polgármester most, az ünnepélyes átadás előtt válaszolt a Kisalföld kérdéseire.

– A tizenhét hónapos átadási határidő már tavaly letelt, miért csak most adják át a létesítményt?

– 2005 októberében már átvettük a felújított szennyvíztelepet – hisz erre a szerződés kötelezett bennünket –, ám rögtön meghosszabbítottuk a próbaüzemet. Az esetleges hibák miatt a garanciális javítást végezhették ezalatt el. Most lesz az ünnepélyes megnyitó szeptember 26-án, Persányi Miklós részvételével. A szennyvíztelep az átépítés alatt folyamatosan működött. Közel háromszázmillió forint volt a kapacitásbővítés összköltségvetése: ehhez az önkormányzatnak mindössze kétmillió forintot kellett hozzátennie.

– Mitől újszerű az itteni tisztítás, s mennyi szennyvizet képes befogadni a tároló?

– 1200–1300 köbmétert naponta. A szennyvizet biológiai tisztítási technológiával több medencén keresztül szűrik: már így is megfelelne az előírásoknak, ám egy újszerű technológia növeli a hatásfokot. A levegőztető medencénél a növények gyökérzetén megtelepedő baktériumok is tisztítják a vizet: ez egy „látványelem" is egyben.

– A kivitelezőnek a késésért nem kellett kötbért fizetnie?

– A kötbért a beruházást érintő feladatra kell fordítani a szerződéses kötelezettség szerint: ebből a pénzből a kivitelező az általa tönkretett Malom utcát hozta rendbe.

– Állítólag nemrégiben több helyen befolyt a szennyvíz a pincékbe. Összefüggésben volt ez a felújítással?

– Semmi köze sem volt hozzá. A SzigVíz Kht. tájékoztatása szerint az átemelő szivattyúba kavics került, ezért nem működött. A csővezetékben feltorlódott a szennyvíz: annál a bekötésnél – ahol nincs visszacsapó szelep – egy pincébe valóban befolyt a szennylé.

– Korábban úgy nyilatkozott: turisztikai látványosságként is funkcionáló szennyvíztelepet szeretne. Látogatható lesz a létesítmény?

– ÁNTSZ-vizsgálatot kérünk, hogy felléphet-e bármilyen fertőzésveszély. Iskolai csoportoknak is szeretnénk bemutatni a telepet: a kérdés az, hogy elég egy szimpla kézmosás, vagy komolyabb védőintézkedések is szükségesek. A SzigVíz Kht.-nak kell ezt felvállalnia: adott esetben látogathatóvá válhat az élő gépes szennyvíztisztítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jánossomorja: ötvenmilliós megtakarítás

Jánossomorja önkormányzata a nyári szünet utáni első ülésén megtárgyalta a város idei… Tovább olvasom