Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Háromosztálynyival lesznek kevesebben a középiskolákban

Mosonmagyaróvár - Háromosztálynyival, összesen nyolcvanöt tanulóval kevesebben kezdik meg a következő tanévet a város középiskoláiban, mint tavaly.

Noha az összlétszámban fogyás látszik, néhány szakmunkásképzésre nőtt a beiratkozók száma.

A korábbi évek demográfiai helyzetének kedvezőtlen alakulása mára gyűrűzött be a középiskolákba. Dr. Nagy István alpolgármester szerint ez a magyarázata annak, hogy összesen nyolcvanöttel kevesebben jelentkeztek eddig a város középiskoláiba, mint tavaly. Így három osztállyal kevesebb indul szeptemberben, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb különbség a Hunyadi-iskolában mutatkozik, ide harminchattal kevesebben iratkoztak be, így a kilencedik évfolyamon összesen 180 diák kezdi meg a következő tanévet. A szakközepeseknél a faipari képzésen a legnagyobb – hét – a fogyás, de kevesebben lennének kereskedők, gépészek és kozmetikusok is. A szakmunkásképzések közül viszont örvendetes, hogy a gépészet iránt nőtt az érdeklődés, a tavalyihoz képest nyolc tanulóval emelkedett a létszám.

A szülők felismerték, milyen irányba fejlődik a város gazdasága és ezt veszik figyelembe gyermekük továbbtanulásánál.
Az alpolgármester szerint ez azt mutatja, hogy a szülők felismerték, milyen irányba fejlődik a város gazdasága és ezt veszik figyelembe gyermekük továbbtanulásánál. Ezt igazolja az is, hogy a kereskedelem-marketing szakmában is tizenegy diákkal nőtt a létszám a kilencedik évfolyamon. Ugyanakkor kevesebben iratkoztak be faipari, építészeti, fodrász- és egyéb képzésekre.

Hasonló a helyzet a Bolyai-iskolában is. Itt a tavalyi 98 helyett ezúttal 69 diák iratkozott be a kilencedik évfolyamra. A legnagyobb visszaesés az informatikusképzésnél jelentkezik, tizenhét tanulóval kevesebben jelentkeztek ide. Ügyvitel szakon tizenegy, kereskedelem és marketingen pedig egyfős a fogyás, míg a közgazdasági képzés iránt ugyanannyian érdeklődtek, mint egy éve.

A Kossuth-gimnáziumba kilencedik évfolyamra 135 fiatal jelentkezett, ez a létszám hússzal marad a tavalyi alatt.

A negatív tendenciát némiképp megcáfolják a Haller-iskola adatai, hiszen itt nőtt a beiratkozottak száma. Míg az előző tanévben a kilencedik évfolyamot ötvenen kezdték meg, addig szeptembertől ötvenkilenc új diákot várnak. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy a szakközép-iskolai osztály iránt itt is csökkent az érdeklődés, ám ezt ellensúlyozzák a szakmunkásképzésekre történt beiratkozások.

Olvasóink írták

 • 6. akinemfél 2010. augusztus 11. 10:26
  „1. Ujudvar elvált Mosonmagyarovártol a rugalmatlan mosonmagyarovári városvezetés miatt = tíz év távlatában milliárdos veszteség éri Mosonmagyarovár lakosait + magyarázat : a szilvafák arányában fogja elosztani a bíroság azt ami az újudvariaké - hahaha...
  2. A piac felújítása százmilliokbol - a négyéves piacé = az árusok és a vásárlok igényeinek megkérdezése nélkul + sok-sok millio onerobol a város lakosainak zsebébol
  3. A mosonmagyarovári lakosok úgy látják jonak,hogy inkább Gyorbe járatják a gyerekeiket kozépiskolába.
  GRATULACIO A VAROS VEZETESENEK !”
 • 5. Diákcsemege 2010. augusztus 10. 13:01
  „4.!
  Ez így igaz!!!
  Mivel a Piarista Iskola nem a város "kenyerét" eszi, ezért diszkréten kifelejtik minden statisztikából és felmérésből.”
 • 4. lampi 2010. augusztus 09. 20:07
  „És mi van a Piarista iskolával? Az nem a városban van? Mintha két elsős középiskolai osztály indulna a korábbi évek egy osztályával szemben.”
 • 3. Diákcsemege 2010. augusztus 09. 17:14
  „Apró kiegészítés: Demográfiai mélypont? = Sületlenség!!!

  A régi-új városvezetés mit kíván tenni annak érdekében, hogy a mosonmagyaróvári diákok ne Győrbe járjanak be? (Város megtartó-ereje!!! Van / Nincs???)
  Nem demográfiai mélypontról kell itt beszélni, hanem a tanév kezdetén ki kell menni az állomásra és megfigyelni, hogy a környező településekről és Magyaróvárról mennyi diák jár Győrbe!

  Sajnos elkeserítően sok!!!”
 • 2. sicc 2010. augusztus 09. 15:50
  „Újságíró Úr azt kifelejtette,hogy a Hunyaditól "elvették" a vendéglátós képzést és a Hallernak "adták"!
  Így lehet,hogy a Hunyadiban kevesebben jelentkeztek,mert idéntől csak a Hallerba lehet szakács,cukrász felszolgáló szakmát tanulni.”
 • 1. meir 2010. augusztus 09. 15:23
  „Ugye nem a Numerus Clausus miatt!!??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúzás, árokfelújítás, javítás Levélen

Levél idén nem tudott útfelújításra pályázni. Saját erőből elsősorban az utak karbantartására… Tovább olvasom