Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hárommilliárd kell a szennyvíztisztítóra

Mosonmagyaróvár 46 millió forintot nyert a szennyvíztisztító telep kapacitás- és terhelésbővítésének tervezésére. A napokban Máriakálnokkal, Levéllel és Halászival létrehozzák a szennyvíztisztítási társulást.

A társulás a hárommilliárdos beruházás munkálatait irányítja majd.

Mosonmagyaróvár a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül 85 százalékos támogatást kapott a szennyvíztisztító telep kapacitás- és terhelésbővítésének tervezésére, a munkálatok előkészítésére. Így mintegy 54 millió forintból elkészültek az engedélyezéshez szükséges tervek és tanulmányok, tart a hatósági engedélyezési eljárás. A napokban a projekt képviselői egyeztettek a szakmai civil szervezetekkel.

– A mosonmagyaróvári telep négy település kommunális szennyvizét, valamint a nem csatornázott területek folyékony hulladékát fogadja be. A Lajta-parti város mellett Máriakálnok, Levél és Halászi csatlakozott a hálózatra. A négy település hamarosan létrehoz egy szennyvíztisztítási társulást, a tanácsba a város három, a községek egy-egy tagot adnak – tájékoztatott Sólyom Tibor önkormányzati főtanácsos.

Az előkészítő munkálatokat követően jövő év elején benyújtják a megvalósítást célzó második fordulós pályázatot, melynek sikere esetén közel hárommilliárd forintos beruházás keretében, uniós támogatással újulhat meg a mosonmagyaróvári szennyvíztelep.

– A vízfogyasztás az elmúlt évek során csökkent, ugyanakkor a kibocsátott szennyező anyagok mennyisége több mint kétszeresére nőtt. Ezért a mosonmagyaróvári telepen kezelt szennyvizekben a környezetet terhelő anyagok koncentrációja jelentősen nőtt, bizonyos komponensek esetében meg is duplázódott – érvelt Leitner László, az Aqua Kft. ügyvezetője. A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító körzetében közel 40 ezren élnek, a telep 8500 köbméter szennyvíz befogadására képes naponta. Ez a hidraulikai kapacitás biztonsággal elegendő a többlet-szennyvízmennyiség fogadására, de a szennyezőanyag-eltávolítási képességet növelni kell a szennyező anyagok koncentrációinak emelkedése miatt. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség már 2006-ban megállapította, hogy a szennyvíztisztító telep biológiailag jelentősen túlterhelt, ezért technológiai fejlesztések elvégzése szükséges.

Ha sikeres lesz a pályázat, a beruházást jövő év második felében kezdhetik el. A projekt tervezett összköltsége közel 3 milliárd forint, ennek 85 százalékára tudnak pályázni, az önrészt lakosságarányosan állják az önkormányzatok.

– Tavaly jelentős szennyvízdíjemelés volt a városban, ebből idén 56 millió forint tartalék képződött. A Mosonmagyaróvárra eső mintegy négyszázmillió forintot az önkormányzat várhatóan hitelből fedezi – szögezte le Sólyom Tibor. A fejlesztés azért is sürgető, hiszen a telep Magyarország legnagyobb ivóvízbázisa felett helyezkedik el, ami fokozottan védendő kincs.


Mi kerül hárommilliárdba?

A szennyvíztelepen a projekt keretében felújítják a rácsot, a homokfogót, a nyersszennyvíz-átemelőt, a szociális épületet, az iszaptárolót és az iszapsűrítőt. Átalakítják a biológiai tisztító műtárgyakat, a technológiai gépészetet. A fejlesztés megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak és a jelenleg ismert legmodernebb technológia alapján épül, hosszú távra.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. december 04. 06:56
    „Lehet, hogy olcsóbb lene, ha nem szennyeznék el a vizet! Miért gyártatnak ennyi szennyező anyagot? Vagy üzlet az üzlet vann akiket jól meg lehet vágni ennek az égisze alatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis lesz pénz a kerékpárútra

A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében mégis támogatják a Mosonmagyaróvárt Máriakálnokkal… Tovább olvasom