Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Háromezer rendőr készenlétben

A május végi pozsonyi NATO- közgyűlés biztonsági előkészülete már javában tart. A terrorveszély miatt megerősített határvédelmen kívül a helyszínen 3000 rendőr vigyáz a 800 résztvevőre.
A NATO 26 tagállamának – köztük a néhány hónapja csatlakozó Szlovákiának – közgyűlésére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Pozsonyban és az ország határain. Utoljára a tavalyi pápalátogatás mozgósított ennyi biztonsági embert északi szomszédunknál. A május 28-án kezdődő és június 1-jéig tartó közgyűlésnek mintegy 800 résztvevője lesz. A határszakaszokat már egy hónappal az értekezlet előtt megerősítették.

A biztonság tényleg szükséges: nemrégiben a török belügyminiszter jelentette be, hogy elfogták a tervezett júniusi isztambuli NATO-csúcs ellen merényletre készülő csoport tagjait. Kilenc iszlám szélsőséges ellen emeltek vádat. Török lapértesülések szerint a szélsőségesek repülőgéppel akartak merényletet elkövetni a június 28–29-re tervezett csúcstalálkozóhoz időzítve, melyen több nyugati vezető, köztük
George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök és Jacques Chirac francia elnök is részt vesz.

A szlovák országos rendőr-főkapitányság május 3-tól egy hónapra az összes szlovákiai határátkelőn megszigorította a belépő személyek és járművek ellenőrzését. A résztvevők biztonsága megköveteli, hogy Szlovákia határain megakadályozzák minden olyan veszélyes személy bejutását, aki kockáztathatja a zavartalan lebonyolítást. Nemrégiben az is kiderült, hogy háromezer egyenruhás vigyázza majd a közgyűlést. A múlt heti gyakorlatokon rohamra készültek a szlovák rendőrök Pozsonyban: a támadók ezúttal a rendőr-szakközépiskola tanulói voltak.

A rohamrendőrök a bazini rendőr-szakközépiskola udvarán próbáltak felkészülni az esetleges tüntetők viselkedésére. A részben tűzálló ruházattal és új típusú pajzsokkal felszerelt rendőrök a gyakorlaton újságírók jelenlétében az utcalezárást modellezték: ezt egy páncélozott vízágyú támogatta. Vezetőjük, Stanislav Jankovic szerint a rendőrök felkészültek a közgyűlés alatti r endbontás megakadályozására. Mint mondta: senki sem juthat be a konferenciának helyet adó épület, az úgynevezett Redut legvédettebb zónájába.

A szigorodó biztonsági intézkedéseket – úttorlaszokat, megerősített rendőri jelenlétet, útlezárásokat – csak közvetlenül a közgyűlés megkezdése előtt léptetik majd életbe a szlovák fővárosban. A konferencián többek közt részt vesz Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök, Doug Bereuter, a NATO parlamenti elnöke, Mohamed El Baradei, a Nemzetközi Atomenergiai Központ igazgatója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényt tartanak a tározótérre

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) ingyenesen az önkormányzatok tulajdonába adná azokat a… Tovább olvasom