Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Három település egy iskolája

Jánossomorja önkormányzata a tanodák átszervezésével szeptember 1-jétől új, egységes rendszert alapított Körzeti Általános Iskola néven. Az intézmény vezetésére Bella Zsolt kapott megbízást.
Jánossomorján az iskolahálózat átszervezése során a gyereklétszám radikális csökkenése miatt megszüntették a pusztasomorjai tagiskolát. A korábbi jánossomorjai intézmények – az I. számú, a szentpéteri Klafszky Katalin Általános Iskola és a Karner Ádám Speciális Iskola – mellett az újrónafői Bocskai István Általános Iskola és a várbalogi elemi is az új körzeti intézmény tagjaként működik tovább. Így az új tanodának jelenleg 689 tanulója van, akiket 65 pedagógus oktat és nevel. A munkát 12 technikai dolgozó segíti.

Bella Zsolt
Kemény munkával töltött hónapok állnak az iskola vezetősége mögött. Bella Zsolt igazgató elmondta: az elvárások az önkormányzat és önmaga részéről is nagyok és sokrétűek. A mérce nagyon magas, hiszen az előző igazgatók és a pedagógusok által elért eredmények önmagukért beszélnek. Ebből engedni nem szabad, s ezt várják el a szülők is. Ehhez viszont továbbra is egységes szemléletű, aktív, hivatástudattal bíró nevelőtestület kell. Az igazgató az átszervezés során ezért is törekedett arra, hogy a jól működő tantestületek a tagintézményekben együtt maradjanak.

Bella hozzátette: sajnos nem mindegyik oktatási intézményben folyt megfelelő színvonalú pedagógiai munka, így az önkormányzat elvárásai közé tartozik a kiegyenlítés is. Ezzel együtt kötelességük olyan körülményeket teremteni, hogy minden tagintézmény azonos feltételeket biztosítson diákjainak, természetesen a gazdaságossági szempontokra is ügyelve. A működést pénzügyileg is optimalizálni kell, mivel a normatív támogatás meg sem közelíti a működéshez szükséges pénzt.

„Olyan egységes intézményrendszert kell kialakítani, ahol a tagiskolák megőrizhetik eddigi önállóságukat, értékeiket, hagyományaikat, s egyikük sem érezheti magát alárendelt szerepben. A gördülékeny működés érdekében terveim között szerepel a korrekt napi tájékoztatás, a személyi, szakmai kérdésekben való széles körű tájékozódás, véleménykérés s az egyeztetések."- mondta Bella Zsolt igazgató.

Az átszervezés nyomán öt pedagógusnak szűnt meg a munkaviszonya. A létszámleépítést egyrészt a kevesebb gyerek indokolja, másrészt ésszerű tervezéssel kevesebb pedagógussal is biztosítható volt a szakos ellátottság. Ugyanakkor a szaktanárok a színvonal és az egységes szemlélet érdekében „áttanítanak" a tagiskolákban.

Az igazgató szerint sikeres volt a tanévkezdés, minden tagintézményben megfelelő színvonalon folyik az oktatás. Ehhez adottak a személyi és a tárgyi feltételek is. Úgy látják, hogy az átalakítások keltette szülői aggodalmak is eloszlottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kockázatvállaló befektetőket várnak

Kimle határában másfél éven belül szélkerekek foroghatnak, s még a közös idegenforgalmi centrum… Tovább olvasom