Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Három köbméter víz az ok

A dunakiliti duzzasztóműnél tervezett mobil törpe vízi erőmű létesítése máris akadályba ütközött: a Fertő–Hanság Nemzeti Park – mint szakhatóság – káros környezeti hatásokra hivatkozva ellenvéleményezte azt. A beruházó nem érti a döntést, s így már kevés esélyt lát a megvalósításra.
Egy köbméter vizet engedne át egy szelvényben, s fél megawattnyi energiát termelne az a mobil törpeerőmű, melyet amerikai, cseh, kanadai és szlovák konzorcium telepítene Dunakilitire. Az évtizedek óta kihasználatlanul álló duzzasztómű így nemcsak vízkormányzási feladatokat látna el, hanem megújuló energiaforrásként is hasznosulhatna. A szlovák fél beleegyezése után, a beruházó Mavel cég az ÉDÁSZ-szal, az Éduvíziggel és a dunakiliti önkormányzattal is felvette a kapcsolatot. Adatokat szolgáltatott az esetlegesen beépítendő turbinákról, majd elvi vízjogi engedélyt kért az erőmű telepítésére. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága azonban – mint illetékes szakhatóság – környezeti okokra hivatkozva nem támogatja a beruházást. A befektetők – bár nem adják fel – így már kevés esélyt látnak a megvalósulásra, s a többi, Európában megvalósulásra váró, hasonló telepítésükre koncentrálnak.

„ Jóval kevesebb az esély"

– Bár a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakemberei különböző környezetvédelmi hatásokra hivatkoznak elutasító levelükben, úgy gondoljuk, ezek a hatások most is léteznek – mondta Ladislav Tóth, a konzorcium illetékese. – A vízügy kért bennünket arra, hogy az elvi vízjogi engedély megadásához a szükséges szakértői véleményeket szerezzük be. A mostani elutasítás – sajnos úgy néz ki – megtorpedózhatja az elképzeléseinket. A mobil törpe vízi erőmű gyorsan – akár néhány éven belül – megtérülő befektetés.

Csak 3 köbmétert használnának

A nemzeti park illetékeseinek indoklásában az áll, hogy az erőmű üzembe helyezésével a vízkormányzási feladatokat nem lehetne ellátni. Ez azért nem állja meg a helyét, mert mi a beérkező negyven köbméter vízből mindössze hármat használnánk áramtermelésre. Ennyi nem tudja befolyásolni a víz mozgását, így semmilyen káros hatása nem lenne az erőmű működésének. Egyébként a dunakiliti önkormányzat pozitívan állt a kérdéshez, s beleegyezett a telepítésbe.

Az igazgató nem nyilatkozik

– Mindenesetre nem vesszük tragédiának az elutasító döntést. Húsz még „nyitott" üzleti akciónk – mely során turbinákat szállítanánk – van Európában, erre is figyelmet fordít a konzorcium. Ezeken a helyeken is a dunakilitihez hasonló elképzeléseink vannak – mondta Ladislav Tóth.
Dr. Kárpáti Lászlótól, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatójától szerettük volna megtudni elutasító döntésük okait. Annyit tudtunk meg azonban mindössze, hogy a nemzeti park csak mint szakhatóság véleményezte a mobil erőmű tervét, ám az ügydöntő határozat a vízügy kezében van. Dr. Kárpáti László kérdésünkre az elutasítás indokairól nem nyilatkozott lapunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásezrek az iskoláért

Csendes demonstrációval tiltakoztak tegnap délután több százan Mosonmagyaróváron a Bartók-iskola… Tovább olvasom