Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

˝Három fenékküszöb a halállományt is növelné˝

Nagybajcs, Szigetköz - ˝Három szigetközi fenékküszöb megemelné a vízszinteket, ami kedvezőbb lenne a halak ívása szempontjából˝ – mondta a nagybajcsi halászati szövetkezet elnöke, aki 180 milliós beruházással évi 40 tonna tokfélét nevelne és ebből visszatelepítene a Dunába is.

Az Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető elnöke, Szilágyi Gábor is támogatja a szigetköziek három fenékküszöbös elképzelését. A Kisalföldnek úgy nyilatkozott: a fogyatkozó halállomány ívására kedvezően hatna ez a rehabilitációs megoldás.

˝A három fenékküszöbös megoldás megemelné a vízszinteket, a mostani zárások egy része elbontható lenne, ezáltal élő kapcsolat alakulna ki a főmeder és a mellékágrendszer között˝ – kezdte. ˝Több gonddal kell ugyanis megbirkóznunk a halak ívása kapcsán: bár itt a Duna alsó szakaszára jellemző halfauna alakult ki, a vízpótlásban érintett egyes helyeken rendkívül erős az áramlás. Közben az év nagy részében egyes alsó-szigetközi szakaszokon viszont pangó vizek vannak. A három fenékküszöb mindkét gondot megoldaná, s kedvező viszonyok alakulnának ki a halak szaporodásának szempontjából. Igaz, ezzel még mindig nem oldottuk meg a kormoránok okozta halpusztítást: a sok kisvizes rész sajnos kedvez számukra. Jelenleg fészekriasztást sem tudunk végezni, ugyanis érthetetlen módon a környezetvédelmi hatóság idén augusztustól jövő februárig adott engedélyt – leghatékonyabban azonban tavasszal végezhető ez a munka˝ – nyilatkozta.

Félintenzív, környezetbarát energiafelhasználású telepbővítésre pályázunk – tájékoztatott Szilágyi Gábor.
˝Négyezer hektáron öt hivatásos halászunk dolgozik a Dunán, s visszajelzéseik alapján is érezhetők a gondok az itteni halállományban. A kecsege és a márna szinte teljesen eltűnt, kilencven százalékban keszeget fognak, alig maradt nemeshal. Szaporodási lehetőségük kevés, ritkán érkezik tartós áradás, gyakori a napi többszöri vízszintingadozás, amely elbizonytalanítja a halakat. A tavaszi elárasztás is ebből a szempontból túl rövid ideig tart. Ívó- és vermelőhelyeket jelöltünk ki, folyamatosan ellenőrizzük ezeket: pozitív hatása érezhető˝ – mondta. Hozzátette: ősszel százmázsányi pontyot telepítenek a vizeikbe, s horgászközpontú gazdálkodásra törekednek. Persze fejleszteni is szeretnék nagybajcsi telepüket.

˝Félintenzív, környezetbarát energiafelhasználású telepbővítésre pályázunk. A 180 milliós beruházás 40 százaléka önerő, melyhez hitelt veszünk fel: tokféléket, kecsegét és őshonos vágótokot tartanánk (évi mintegy 40 tonnát) annak érdekében, hogy a természetes dunai visszatelepítés is megoldható legyen. Sikeres pályázat esetén kutat fúrunk, medencét építünk s a napenergiát szeretnénk használni. Úgy látjuk, hosszú távon megtérülhet a beruházás, persze csak ha nem változnak jelentősen a piaci viszonyok. Tavaly négyezer kecsegét telepítettünk a Dunába, később szeretnénk ezt növelni, s a nevelési árbevételből finanszírozni költségeit.˝ Szilágyi Gábor elárulta: nagybajcsi telepükön most is tartanak tokhalat, melyből kaviárt készítenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mosoni-Dunába borultak, a tűzoltók mentették ki őket

Rajka - Csak a szerencsének, a tűzoltók gyorsaságának és persze a mentőmellények használatának… Tovább olvasom