Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Három falu iskolája lett a Timaffy

A lipótiak után mától a mecséri felsősök is Héderváron tanulnak: az intézmény 169 tanulóval vág neki az ősznek.
Kedden Gerháth Zoltán mecséri, Sulyok Attila lipóti és Juhász József hédervári polgármester „terepbejárást" tartott iskolakezdés előtt az immár „közös" tanintézményben: kalauzuk Szabó Lászlóné igazgató volt. Mától 169 diák kezdte meg itt a tanévet, közülük húsz mecséri felsős s huszonnyolc lipóti tanuló. Utóbbi településről a felső tagozat már 1983-ban átköltözött a szomszédos községbe, a néhány megmaradt alsós pedig tavaly ősz óta jár a hédervári Timaffyba. A ’98-ban épült iskolájuk üresen áll, elvileg tíz évig nem is lehet más funkciója. Mecsérről most költöztek el a felsősök: ott a felszabaduló tantermet a baba-mama klub veszi birtokba.

A gyereklétszám csökkent, a költség nőtt

– A tavalyi költözés oka az volt Lipóton, hogy az alsósaink közül majdnem annyi gyerek járt Mosonmagyaróvárra, mint amennyi itt maradt – kezdte Sulyok Attila. – Csak úgy tudtuk volna megtartani az iskolánkat, ha az első három osztályt összevonjuk: ezt pedig nem akartuk. A lokálpatriotizmus megtartása mellett egyenlő esélyeket szeretnénk ezzel a lépéssel biztosítani diákjainknak.
– Mecséren 2001 óta végeztettünk vizsgálatokat az intézményfenntartás költségeiről – folytatta Gerháth Zoltán. – Idén ez az összeg elérné a 12 millió forintot: a gyereklétszám folyamatosan csökkent, a fenntartás költsége pedig nőtt. Eddig három összevont csoportban működött a nyolc osztály, s az iskolai konyhát is megszüntettük.

A Timaffyban tartanák a gyerekeket

– A szülőkkel folyamatosan egyeztettünk a felső tagozat elköltöztetéséről: több lehetséges intézményt is megnéztünk – például Öttevényen, Dunaszegen, Lébényben –, végül a választás egyhangúlag Hédervárra esett. Igaz, hogy a Mosoni-Duna elválaszt bennünket, ám mi mindig úgy éreztük: a Szigetközhöz tartozunk. A mecséri iskola fenntartása így 40 százalékkal olcsóbb lett, s szakmailag is hasznosabb lesz a gyerekeknek a közös iskola.
A közlekedés is megoldott: a mecséri iskolától a hédervári intézményig viszi a diákokat a menetrend szerinti járat. A mecséri gyerekeknek ingyenes a tankönyv és a buszbérlet is.
– Számunkra is hasznos ez az együttműködés, korszerű épületünkben „tárt karokkal" vártuk a lipóti és mecséri gyerekeket – mondta Juhász József hédervári településvezető. – Szeretnénk elérni, hogy a tanulókat minél nagyobb számban intézményünkben tartsuk. Olyan pedagógiai munkát várunk, hogy a gyermeket „ne legyen érdemes" elvinni a tanintézményből.

Az óvodáknak is hasznos

Hédervár nemcsak gyerekeket, hanem igazgatónőt is kapott Mecsérről. Szabó Lászlóné 2003 augusztusa óta állt a mecséri iskola élén, ősztől a Timaffy vezetője lett, s a három település óvodáiból és két iskolából (a mecséri tagintézményként funkcionál) álló pedagógiai központ vezetője.
– Egy szakos tanár átjött Mecsérről, s ott egy kollégától kell megválni. Emellett a 270 növendékkel működő pedagógiai központunkban egy technikai dolgozónak járt le a határozott idejű kinevezése, ez az álláshely is megszűnt. Célom a minőségi munka mellett a következetesség és a fegyelem megszilárdítása. Ennek érdekében nevelési szintfelmérést végzünk. Az óvodák is jól járnak ezzel a központtal: a jövőben nem terheli vezetőiket felesleges adminisztráció, a pedagógiai munkára koncentrálhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íjásznap mozgássérülteknek

A Magyaróvári Íjász Sportegyesület mozgássérültek számára szervezett rendkívüli programot. Tovább olvasom