Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Három év képviselői mérlege

Mosonmagyaróvár önkormányzata idei költségvetésében a Karolina Kórház fejlesztésére szánt keretből finanszírozza az intézményi létszámleépítés költségeit
Zárt ülésen határoztak

Zárt ülésen határozott csütörtökön Moson-
magyaróvár képviselő-testülete a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezető igazgatói álláshelyére beérkezett pályázatokról. A döntés értelmében – a jelenlegi ügyvezető nyugdíjba vonulásával – decembertől Láng István irányítja a társaságot.

A tanácskozáson az önkormányzat választási ciklusra szóló programjának időarányos végrehajtásáról szóló beszámoló kapcsán Szabó Miklós (MDF) elmondta: a kormányzó koalíció vállalásainak csupán tíz százaléka valósult meg. Kiemelte többek közt az elmaradt ipari parkot, a déli autópálya-lecsatlakozást, a tehermentesítő utat, a mosoni belváros rekonstrukcióját és a kerékpárút-építési programot. Vucsics Péter (MSZP) szerint az elmúlt három év folyamatos küzdelmekkel telt, ám a vállalásokat időarányosan teljesítették. Megvalósult a kórház-rekonstrukció, a csatornahálózat bővítése, az úthálózat-fejlesztés, több játszóteret is felújítottak és elkészült a terv Moson rehabilitációjára is.

Pap János (Fidesz) az elmaradt idegenforgalmi fejlesztéseket emelte ki. Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek, elkezdtek foglalkozni a város folyóival, játszótereket újítottak fel, új és modern buszpályaudvar épült, megoldották az Éltes-iskola elhelyezését.

A munkahelyteremtés területén azonban nem értek el eredményeket, ennek okait fel kell tárni. Az idegenforgalom fejlesztésében sokat tett a város, rengeteg programot szerveztek és a fogturizmus is virágzik. Az ágazat fejlesztéséért a vállalkozóknak is tenniük kell, nem elég csupán „sírniuk". Az oktatásból az alpolgármester büszke az európai minőségdíjas Kossuth-gimnáziumra. Nagy Sándor (Civil Fórum) magánvéleménye szerint a kormányzó erők reális tervet fogalmaztak meg, ami nagyrészt teljesült is.

Az idegenforgalom fejlesztése azonban elmaradt és a költségvetést is végre egyensúlyba kellene hozni. Csorba Dezső (MKDSZ) szerint a buszpályaudvar áthelyezésével feje tetejére állították a helyi tömegközlekedést, ezzel az idegenforgalomnak is sokat ártottak. Nyitrai József (Labe) úgy véli: nem kellene büszkének lenni a pénzért megvett gimnáziumi díjra. Elmondta: a költségvetésnek legalább tíz százalékát fejlesztésre kellett volna fordítani. Stipkovits Pál polgármester kiemelte: ami rajtuk múlt, azt teljesítették. Az elmúlt három évben 5,1 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre, az idegenforgalom szempontjából frekventált területeket fejlesztették, a város hitelállománya a 2002-es 528 millióról mára mintegy 597 millióra emelkedett.

539 helyett 487 kórházi dolgozó

Az ülésen éles vitát váltott ki a Karolina kórház intézkedési tervével kapcsolatos előterjesztés. Eszerint a létszámcsökkentés jelentős része nem jár végkielégítés kifizetésével: elsősorban a szerződéseseket, a nyugdíjaskorúakat s a nyugdíj mellett foglalkoztatottakat érinti a racionalizálás, két dolgozó kivételével, akik végkielégítést kapnak. A kórházi létszám így 539-ről 487-re változik. Ebbe beletartozik a fogászati alapellátás kiszervezése következtében hat fogorvos és hét asszisztens közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetése is. A kórházon belül csak egy fogorvos folytatja tevékenységét tovább vállalkozás formájában, s biztosítja a fogyatékossággal élő gyermekek ellátását is.

Tíz évig tilos magánosítani

A képviselők közül többen is aggályukat fejezték ki a különböző tevékenységek kiszervezése kapcsán. Szerintük ez egyet jelent a privatizációval. Ám Stipkovits Pál kijelentette: amíg ő a polgármester, nem lesz a városban kórház-privatizáció. A törvény szerint egyébként sem lehet a rekonstrukció után tíz évig magánosítani a kórházat. Nyitrai József azt tudakolta: igaz-e, hogy a kórházvezetés külső utasításra határozott az elbocsátottak köréről. Csorba Dezső szerint az átvilágításra költött pénzt a kórházra kellett volna fordítani. Vörös László igazgató elmondta: nem volt külső beleszólás a leépítésbe. A létszámcsökkentés egyébként a vezetőséget is érintette, hiszen az ápolási igazgató nyugdíjba vonult.

A képviselő-testület végül elfogadta a határozatot és döntött arról is, hogy az idei költségvetésben a kórházfejlesztésre elkülönített 33 millió forintból az önkormányzat átvállalja a leépítéssel kapcsolatos kifizetéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltételek a mentős ajánlatra

Az Országos Mentőszolgálat jövő évi beruházási programjában a mosonmagyaróvári mentőállomás felújítása is szerepel. A mintegy 130 millió forintos munkából azonban az önkormányzatnak is részt kell vállalnia. Erre 30 milliót különít el a város jövőre. Tovább olvasom