Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Három-esélyes jegyző-pályázat

A mosonmagyaróvári jegyzői álláshelyre a második körben pályázott kilenc jelentkező közül hármat ajánl a szakbizottság a testület figyelmébe.

Amint arról lapunkban korábban több ízben beszámoltunk, Mosonmagyaróvár korábbi jegyzőjének jogviszonya közös megegyezéssel februárban megszűnt, azóta az aljegyző látja el feladatát. Az önkormányzat év elején pályázatot írt ki a poszt betöltésére. Akkor a három jelentkező közül a bizottság egyet támogatott, s személyére tett javaslatot a testületnek. Az ő pályázatát azonban az utolsó pillanatban a polgármester levette napirendről. Április elején aztán rendkívüli ülésen ismét napirendre került a jegyzőválasztás, ám a zárt ülésen a korábbi három jelölt közül senkit sem támogattak, s új pályázat kiírásáról döntöttek a képviselők. Ezúttal összesen kilenc pályázat érkezett a városházára. Vannak köztük belső és külső jelentkezők is. Az önkormányzat igazgatási bizottsága a napokban hallgatta meg a jelölteket.

Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: a jelöltek meghallgatását követően a szakbizottság a kilenc pályázó közül hármat – külső és belső pályázót egyaránt – talált alkalmasnak az állás betöltésére és őket terjeszti a képviselő-testület elé.

A városatyák várhatóan a jövő csütörtöki ülésen határoznak a jegyző kinevezéséről.

A jegyzőválasztással kapcsolatban Szentkuti Károly, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) frakcióvezetője lapunknak elmondta: határozott álláspontjuk, hogy a város jegyzőjét szakmai és nem politikai alapon kell kiválasztani. E megbízás ugyanis szakmai jellegű, a hivatal és a képviselő-testület jogszerű működésének feltételeit, a döntések szakmai megalapozását és végrehajtását, a törvényesség képviseletét kell garantálnia.

A frakcióvezető szerint, mivel a szakbizottság döntése szoros volt a három jelöltet illetően, ezért érdemes minden politikai erőnek átgondolnia döntését. Szentkuti ezért kezdeményezett az önkormányzati frakcióvezetők között megbeszélést a testületi ülés előtt, ahol közösen átgondolhatják a feltételeket.

A képviselő hangsúlyozta: a jegyző kiválasztásánál félre kell tenni a pártpolitikai érdekeket és megegyezésre kell jutnia kormánypártoknak és az ellenzéknek. Nem lehet ciklusonként jegyzőt váltani az adott politikai erőviszonyhoz igazítva. Ez anyagilag is tízmilliós nagyságrendbe kerülhet a városnak, másrészt elbizonytalanítja a városháza dolgozóit, s ez a város működésére is kihathat.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhet az üdülőközpont

Három és fél milliárdos beruházás készül Ásványrárón: a mosonmagyaróvári cég rendezte vitáit a helyi önkormányzattal, új rendezési terv készült, s most három ütemben üdülőközpontot alakítanának ki a falu határában.
Tovább olvasom