Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Harmincöt embert bocsátanak el

Harmincöt munkatársától kénytelen megválni a mosonmagyaróvári egyetemi kar.
A felsőoktatási intézmények költségvetési megszorításai miatt a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán csütörtökön adták át a felmondóleveleket azoknak a dolgozónak, akiktől a szűkös anyagi források miatt kénytelenek megválni. Dr. Ördög Vince dékán szerint nem könnyű ugyan, de megpróbáltak igazságos döntést hozni.

Csak a felmondás maradt

– Az egész magyar felsőoktatásban olyan pénzügyi nehézségek támadtak, amit csak létszámleépítéssel vagy más költségcsökkentéssel lehet megoldani. Amíg a hallgatói normatív támogatásunk 2002-ig majdnem egymilliárd forint volt, addig idén 840 milliót kapunk összesen. Mivel a közüzemi számlákat ki kell fizetnünk, az épületeink száma pedig adott, így kizárólag létszámleépítéssel tudunk költséget csökkenteni.

Megoldás lehetne ugyan a hallgatói létszám növelése is, ám ez jelenleg nem járható út, hiszen az előző évhez viszonyítva idén országosan harminc százalékkal csökkent az agrár-felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. A kar ugyan nagy hangsúlyt fektetett a hallgatótoborzásra, ennek köszönhetően idén várhatóan csaknem tíz százalékkal több hallgatót tudunk felvenni, ám ez sem oldja meg a problémákat.

– A létszámleépítéseknél rendkívül körültekintőek voltunk. Figyelembe kellett vennünk elsősorban, hogy már küszöbönáll az MSc-képzések indítása, ehhez pedig oktatókra van szükségünk. Most először fordult elő, hogy megvizsgáltuk, mennyi a kötelezően a katedrán töltött órák száma egy-egy tanszéken és intézetben. Ezt összevetettük azzal, hogy mennyi az elvárható óra, amit meg kell egy oktatónak tartania.

A kutatási aktivitás, a megszerzett pénzforrás szintén nagyon fontos a kar számára, hiszen az idei alacsonyabb költségvetési támogatáshoz 410 millió forintot kell behoznunk. Ily módon lassan eljutunk arra pontra, hogy a kifizetett munkabért egyre jobban megközelíti a külső forrásból behozandó pénz.

Azaz majdnem mindenkinek meg kell termelnie saját fizetését.
– E két fontos kritériumrendszert felhasználva közösen, az új intézetek vezetőivel meghatároztuk: hol kell csökkenteni az oktatók számát. Az érintett intézetek vezetőitől kértük, hogy tegyenek írásban javaslatot arra, hogy kitől tudnak megválni úgy, hogy az intézet működőképes maradjon.

Az esetek 90 százalékában így történt a leépítés, a fennmaradó tíz százalékban pedig a dékáni vezetés fenntartotta a jogot arra, hogy maga határozzon. Remélhetőleg ez tanulsággal szolgál: mindenkinek magának kell fontossá tennie magát és bizonyítania azt, hogy nélküle a kar nem működik. Az intézmény nem engedheti meg magának, hogy „tessék-lássék" módon dolgozzon valaki. Ma már mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a munkahelyéről van szó, amiért tennie kell.

Adminisztrátor, mérnök

– Az oktatók közt vannak, akik már elérték a középkorosztályt, de PhD fokozatot még nem szereztek. Volt, ahol az intézetvezetők úgy döntöttek, hogy tőlük válnak meg. A 65 éves kort betöltött oktatókat pedig, akik nem a tudományok doktorai, illetve akadémikusok, a törvény szerint június 30-tól fel kell mentenünk.

A tervezett új felsőoktatási törvény szerint az oktatói létszám legfeljebb 20 százaléka lehet vezető beosztásban. Ezért az eddigi több mint 30 tanszékből 9 oktatási intézetet és négy adminisztratív egységet hoztunk létre. Ez az átszervezés volt az egyik alapja a létszámleépítésnek. Meghatároztuk, hogy egy-egy intézetben egyetlen adminisztrátor lehet csupán. Az elbocsátások egyik nagy köre az adminisztrátorokat és néhány laboránst érint. A másik nagy körbe a tanszéki mérnökök tartoznak, akiktől az intézetek úgy gondolták, hogy megválnak.

Ennek oka, hogy a doktoranduszképzés hároméves, ami alatt támogatást kap a kar és a hallgató. Azonban három év alatt rendszerint egy PhD-értekezést nem lehet elkészíteni, erre általában négy évre van szükség. Korábban úgy döntöttünk, hogy finanszírozzuk a negyedik évét azoknak, akinél várható volt, hogy ez idő alatt befejezik tanulmányaikat. Most nem tudjuk már biztosítani. Ez az időben elhúzódó, összesen harmincöt dolgozót érintő elbocsátás eljuttatta a kart odáig, hogy a továbbiakban még egy ilyen lépést már nem lehet megtenni, mert akkor működésképtelenné válik az intézmény. Már most is annak a határán vagyunk.

120 milliós megtakarítás

– Lehetőség van arra, hogy a közalkalmazotti létszámleépítés költségeit az egyetemek megigényeljék az államtól. Így a végkielégítések és egyéb terhek – amik esetünkben mintegy 20 millió forintra rúgnak – nem a kar költségvetését terhelik. A létszámcsökkentéssel azonban számításaink szerint évi 120 millió forint lehet a megtakarítás. Ez azonban még mindig nem lesz elegendő.

Folyamatban van három ingatlanunk értékesítése. A felhalmozott adósságállományunkat ezzel meg tudjuk szüntetni és akkor tiszta képet látunk a kar anyagi helyzetéről. Reméljük, hogy jövőre a javuló finanszírozás mellett a mostani kényszerű lépések elegendőek lesznek ahhoz, hogy stabilizálódjon a kar, vagy legalább ne következzen be olyan mértékű eladósodás, ami az előző két évben rajtunk kívülálló okok miatt jelentkezett – hangsúlyozta a dékán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat kiskutya egy alomban

Tizenhat kiskutyája született egy három éves német dognak a napokban Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom