Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Harmincmilliárdos ígéret agrárgépfejlesztésre

A Kühne-gyár 150 éves jubileumi ünnepségére egykori vezérigazgatók, nyugdíjas dolgozók, politikusok is meghívást kaptak.
Gráf József
A Kühne-gyár 150 éves jubileumi ünnepségére egykori vezérigazgatók, nyugdíjas dolgozók, politikusok is meghívást kaptak: Gráf József földművelésügyi miniszter is Mosonmagyaróvárra látogatott. Vargha János vezérigazgató beszédében felidézte: „a patinás múltú gyárban családi dinasztiák dolgoztak". Nincs Magyarországon még egy ilyen gyár, mely profilját megtartva 150 évig meg tudott maradni – tette hozzá. Állítása szerint a Kühne nemzeti értéket képvisel: a vezérigazgató ezután ismertette a gyár rövid történetét abból a könyvből, melyet a jubileumra adtak ki.

A Kühne Rt. évek óta már a Kravtex Rt.-é: Krankovits István tulajdonos szerint a Kühnét főleg az elvek irányították, s a gyár érdeke mindig prioritást élvezett. „Az eső mellett a mai nap még borúsabb lenne, ha nemrégiben nem sikerült volna aláírni egy olyan volumenű busztendert, mely jó néhány évre biztosíthatja a cég jövőjét. Ez jelenti a túlélést" – mondta. Ezután Gráf József földművelésügyi miniszter kapott szót. Szerinte a Kühne 150 éves története egybeesik a magyar mezőgazdaság fejlődésével.

„Az agrárgépgyártás mellett jól tették, hogy kerestek egy másik megélhetési formát, a buszgyártást" – tette hozzá. Úgy véli, a magyar mezőgépipart ma sem lehet leírni, ez egy fejlődőképes ágazat. Ezután a Nemzeti Fejlesztési Terv II-ről beszélt, melyről a társadalmi konzultáció már tart. „Óriási a felelősség, ezért jól kell felhasználni a befolyó pénzeket" – mondta. Elsősorban a technikai lehetőségek fejlesztése szükséges, mivel ebben hatalmas a lemaradásunk. A miniszter szerint jövőre 30 milliárd forint áll majd rendelkezésre agrárgépfejlesztésre. Gráf József végezetül a jubileum alkalmából egy oklevelet adott át a gyár tulajdonosának.

A gyár udvarán tegnap Krankovits István és Stipkovits Pál polgármester leleplezte Kühne Ede mellszobrát. Az alkotást Szabó László galántai szobrász készítette.

Új üzemcsarnok épül

A Kravtex Kft. a közeljövőben 10,5 ezer négyzetméteres üzemcsarnokot épít buszgyártáshoz 1,2 milliárd forintos beruházással a tulajdonában lévő mosonmagyaróvári Kühne telephelyén – mondta el az ünnepségen Krankovits István ügyvezető igazgató. A beruházáson belül 700 millió forintot magára a csarnokra, 500 milliót pedig a gyártóberendezésekre költenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosabbak Szlovákiában a magyarok

Végül egy itthoni tanulságos eset: Rajkára néhány évvel ezelőtt bejelentkezett egy szlovák társaság (a Marianne Group), hogy háromszáz családi házból álló lakóparkot építene a helyi templom mögött. Akkor a képviselő-testület elutasította a beruházást, a hivatalos verzió szerint azért, mert nem akarta módosítani a rendezési tervet. Tovább olvasom