Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Harminckilenc nem, egy igen

Dr. Pap János országgyűlési képviselő egyáltalán nem érzi kudarcnak, hogy az idei költségvetéshez benyújtott mintegy negyven módosító indítványából mindössze egyet fogadott el decemberben a Tisztelt Ház. Állítja: javítani kell érdekérvényesítő képességünket Mosonmagyaróvárért és a Szigetközért.
Dr. Pap János országgyűlési képviselő
Országos visszhangot is kiváltó módon a kormányzó MSZP támogatásával, a beterjesztő fideszes honatya távollétében egyetlen költségvetési ellenzéki indítványt fogadott el a parlament (Kisalföld, 2002. december 19.). Akkor dr. Pap Jánost bírálat is érte képviselőtársa, Stipkovits Pál részéről, mondván, nagyszámú egyéb indítványával „ingerelte" a kormánypártokat, s ezzel gyengítette a régió esélyeit. Ezúttal Pap János mondja el, mit és miért indítványozott, s arról is szólt, hogy bizonyos elvek mentén – ahogy korábban is – kész az együttműködésre.

A vízpótlástól az utakig

– Nagyon sajnáltam, amikor ki kellett vonulnunk az ülésteremből, hiszen igen sokat dolgoztam a módosító indítványaimon – mondta a fideszes honatya. – A legfontosabbakat emelném most csak ki. Igen szomorúnak tartom, hogy ’94 óta először fordul elő, hogy eltűnik a szigetközi vízpótlásra szánt önálló költségvetési fejezet. Én 347 milliós részletes javaslatot készítettem, ennek ellenére ez a pénz belement a vízügy közös kosarába. Ezzel az a baj, hogy a vízügy területi szerveinél tavaly 34 milliárdot költöttek el, idénre viszont csak 16 milliárdot terveztek. Sőt, ezen összegek elosztása sem egyértelmű. Azt sem értem, hogy a szigetközi pénzek egy része miért került a Miniszterelnöki Hivatalhoz, a többi meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz. Én külön-külön szerettem volna a Szigetköz kármérséklésére 400, a rehabilitációra meg 500 millió forintot. Ehelyett most az egyikre 99,2, a másikra meg 90 millió jut. A Mosoni-Duna teljes rendbetételének elindításához is indítványoztam egymilliárd forintot egy létező koncepció első lépcsőjeként. Ehhez képest jött a folyó mosonmagyaróvári szakasza rehabilitációjának kezdőlépésére az a bi zonyos elfogadott 65 millió forint. Holtág-rehabilitációra is jeleztem félmilliárdot. Egyébként létezik ezzel kapcsolatosan egy országos program is, melyre mindösszesen 100 millió jut idén. Ez nevetséges. A Szigetközi Rehabilitációs Bizottság döntése nyomán kértem továbbá 50 milliót az ásványrárói ágvég lezárására is.
További térségi javaslataim voltak a kerékpárút-hálózat teljessé tételére Hegyeshalom és Rajka irányából, valamint Halászi és Darnózseli között. Aztán a mosonmagyaróvári úthálózat korszerűsítésére is forrást kerestem. Ez a kórház előtti körforgalom, a városi elkerülőút és a déli autópálya lecsatlakozó megépítését jelentette volna. Ezenfelül választókörzetem mind a húsz településén indítványoztam az úthálózat rendbetételét mintegy kétmilliárd forint értékben. Ezek persze mind külön címek voltak, s így mintegy százszor szavazott módosítóimról a Ház. A nemzeti agrár-környezetvédelmi programhoz is kiegészítéseket fűztem. Két és fél milliárd forintot kértem a fenntartható fejlődés érdekében. Ha ezeket a javaslataimat fölöslegesnek, sőt, irritálónak tartják egyesek, azt csak sajnálni tudom.

„Nyitott voltam az együttműködésre"

– Kudarcnak érzi-e, hogy egy kivételével minden ellenzéki indítványát leszavazták?
– Nem kudarc ez, mert erősíteni kell a térség érdekérvényesítő képességét. Ezt persze kormánypártiként lehet igazán elérni. Az előző négyéves ciklusban – eredményeim is bizonyítják – ez fényesen működött. Minden kormánypárti képviselőnek ilyen sikereket kívánok.
– Az ingerlés volt a szándéka módosító indítványaival?
– Ha bármilyen akut térségi problémát hozunk elő és fogalmazunk meg, azért nem szabad ingerültnek lenni. Legfeljebb lelkiismeret-furdalásuk lehet azoknak, akik ezeket nem támogatták. Én csupán olyan módosítókat adtam be, amelyekre a mostani kormánypárti képviselők korábban maguk is hasonló pénzeket kértek. Semmiféle ingerültségre nincs tehát ok.
Stipkovits Pál többször hangoztatta, hogy kész önnel együtt dolgozni a parlamentben térségi ügyekért, sőt, a Mosoni-Dunára szánt 65 millió forintot is csak úgy tudták elfogadtatni, hogy ő is támogatta az ön javaslatát. Mi a véleménye együttműködésük jövőjéről?
– Korábban néhányszor tettem kísérletet az együttes munkára. ’98 nyarán le is ültünk erről tárgyalni, ám mindenféle érdemi hozadék nélkül. Most újra itt a lehetőség a közös fellépésre a munka és bizonyos elvek menti korrekt együttműködés által. A 65 milliós javaslatom mellett a többi kérdésben is egyeztethettünk volna. Én nyitott voltam erre. Szerintem nem elég csak beszélni, hangzatos nyilatkozatokat tenni. Dolgozni kell, s lesz eredménye. Az sem baj, ha ez közös siker, mert az itteniekért vagyunk ott a parlamentben.
„ Szerintem nem elég csak beszélni, hangzatos nyilatkozatokat tenni. Dolgozni kell, s lesz eredménye. Az sem baj, ha ez közös siker, mert az itteniekért vagyunk ott a parlamentben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészet: virágzó üzletág

Az embercsempészet virágzó üzletág a Szigetköz határszéli településein. A szlovák oldalra jóval… Tovább olvasom