Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Harminc vámkezelő marad Rajkán

A rajkai vámhivatal már felkészült az uniós csatlakozásra: májustól vámkezelő létesítményként működik tovább. Az itt dolgozó vámosok közül csak több mint féltucatnyian nem vállalták a további munkát a szervnél. A vámparancsnok a kamionforgalom növekedését jósolja.
A vám- és pénzügyőrséget érintő leépítésekről korábban lapunkban már többször beszámoltunk. Azóta a Kisalföldnek az ügyben először sikerült megszólaltatnia egy érintett vezetőt: Guba István alezredes, rajkai vámparancsnok elmondta: mindössze néhány dolgozójuk nem vállalta a szervnél felajánlott munkát.

– Hogyan alakul át a jövőben a rajkai vámhivatal, s hogyan használják ki a nemrégiben épült, modern objektumot?
– Május elsejétől vámkezelő létesítménnyé alakulunk át. Ennek a kialakítása már a végéhez közeledik, a feltételek adottak. Huszonnégy órás szolgálatot látunk majd el. A kezelőirodánk minden bizonnyal felszabadul, a meglévő többi irodát szeretnénk kihasználni. Az elképzelések szerint egy kapcsolattartó központot is működtetne itt a Belügyminisztérium és a vámőrség. Valamint a határőrség is szeretné bővíteni meglévő intézményeit.

– Május 1. után hányan maradnak, s milyen feladatokat látnak el majd a vámkezelők?
– Felállt már a csapat, a polgáriakkal együtt harminc dolgozóval kezdjük meg a szolgáltatást. Az úgynevezett „harmadik" országból érkező árukat vámmentesítjük a határállomáson. A rajkai átkelő viszonylag szerencsés helyzetben van: 7–8 kikötő forgalma rajtunk keresztül bonyolódik le. Úgy gondolom, az uniós bővítés után az eddiginél is nagyobb forgalom lehet nálunk, ugyanis Németország felől – a gyorsabb és olcsóbb szállítás miatt – több kamiont várunk. Ez a kialakított vámkezelő hely a kereskedők és a gazdasági élet szereplőit segíti majd, s szeretnénk őket minél nagyobb számban fogadni.

– A kényszerű leépítések során hány dolgozójától volt kénytelen megválni a vámhivatal?
– Minden munkatársunknak ajánlottunk fel valamilyen munkahelyet a szervezetnél. A testület vezetése megtett mindent annak érdekében, hogy egyetlen dolgozója se kerüljön utcára. Barcson például öten vállaltak szolgálatot, de lesz, aki Záhonyban folytatja a munkát. Hetvenkét hivatásos dolgozónkból tíznél kevesebb volt, aki nem fogadta el a felajánlott állást. Többen pedig még tavaly nyugdíjba vonultak. Tökéletes megoldás nem volt ebben a helyzetben, de úgy érzem, a körülményekhez képest a legjobbat sikerült megtalálni.

– Mi lesz a rajkai régi határátkelővel?
– Továbbra is működni fog, hisz ezt államközi egyezmény szabályozza.

– Úgy tudni, hamarosan ön is nyugdíjba vonul.
– Így van, az átmenet körüli teendőket azonban még rövid ideig segíteni fogom. Bár a EU-csatlakozás örömünnep lesz számunkra, ezzel a nappal mégis befejeződik valami a rajkai vámosok életében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővülő sportöltöző hétmillió forintból

Dunakiliti még a Bozsik–program keretében pályázott és nyert közel négymillió forintot egy… Tovább olvasom