Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Harminc éve a hívek és az égiek szolgálatában

Hallás után tanult, ma azt csinálhatja, amit talán a legjobban szeret Mészáros Lajos: a szülőfalujában orgonál és énekel. A hajdan autóbusz-vezetőként dolgozó kántor leginkább arra büszke, hogy a három évtized alatt csupán egy alkalommal hiányzott, akkor is az egyik fia helyettesítette.

Egykor a helyi néptánccsoportot kísérte a szülőfalujában harmonikával, s amikor orgonálni hívták, nem mondott nemet. Büszke arra, hogy folyamatosan, hallás után tanult zenélni. Autodidakta módon képezte magát, így nincs olyan istenes vagy helyi ének, amelyet ne tudna elénekelni, s a hangszerek királynőjének tartott orgonán kísérni.

– Ajándék nekem a muzsika, no és az érzés, hogy három évtizeden át mindmáig szükség van rám – szögezte le Mészáros Lajos. – Kisgyermekként nem volt lehetőségem a tanulásra, hiszen édesapám 1943-ban, a születésem évében a fronton meghalt.

Mészáros Lajos három évtizede énekel a darnózseli misén.
Mészáros Lajos három évtizede énekel a darnózseli misén.

– Cseperedőként minden kézre szükség volt a háznál, így a tanulás mellett mindig dolgoztam. A zenére nem maradt idő, hangszerre nem gondolhattam. Dédelgetett álomnak tűnt a hangszeres zene, ám az örömömet az éneklés jelentette.

Mészáros Lajos szerint a darnózseli templomnál aligha találni szebbet. Biztos a hangjában, no és abban, hogy a földijei is megbíznak benne. Az idei, éjféli misén is ő orgonál, sőt, a karácsonyi délelőtti szertartásról sem marad el.

Családja mindvégig támogatta az apa szolgálatát. Angéla lánya közgazdász, harmincnyolc éves ikerfiai közül Attila egyetemi tanár, Lajos pedig műszaki igazgató, ám mindketten tanultak orgonálni. Így ha az édesapjukat másfelé szólítaná a feladat, bizonyosan nem maradna orgonaszó nélkül a falu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forralt borból és teából gyarapodó karácsonyi csomagok

A mosonmagyaróvári Lions klub több mint másfél évtizede indította el jótékonysági… Tovább olvasom